Φεστιβάλ ρωσικού αντιπολεμικού κινηματογράφου διοργανώνει στον κινηματογράφο Αλκυονίς η κινηματογραφική εταιρεία New Star με τη Ρωσική Ενωση Κινηματογραφιστών. Η πρεμιέρα θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου ενώ οι προβολές θα σταματήσουν την Τετάρτη 30 του μηνός. Δεκαοκτώ αντιπολεμικές ταινίες, μερικές από τις οποίες πραγματικά αριστουργήματα του ρωσικού και σοβιετικού κινηματογράφου θα προβληθούν ενώ κάποιες από τις ταινίες του προγράμματος κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα. Στο φεστιβάλ θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία ρώσων καλλιτεχνών με επικεφαλής τον Κάρεν Γκεοργκίεβιτς Σακανζάροφ, σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο, ο οποίος είναι επίσης γενικός διευθυντής και πρόεδρος στo στούντιο MOSFILM (Στούντιο Κινηματογραφικών Ταινιών και Τηλεοπτικών Προγραμμάτων). Στην Αθήνα θα παρευρεθούν επίσης οι ηθοποιοί Ιρίνα Σεβτσούκ, Μαρία Κάρποβα και Εκατερίνα Βουλιτσένκο αλλά και εκπρόσωποι της Ρωσικής Ενωσης Κινηματογραφιστών.


Οι ταινίες που θα προβληθούν



«Οταν πετούν οι γερανοί» (1957) του Μιχαήλ Καλατόζοφ
Το δράμα ενός ζευγαριού Ρώσων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λυρικό και ταυτόχρονα σκληρό δοκίμιο πάνω στα αιώνια θέματα της ζωής, βασισμένο σε ένα ανατρεπτικό για τα κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής σενάριο του Βίκτορ Ροζόβ. Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών 1958.


«Η μπαλάντα ενός στρατιώτη» (1959) του Γκριγκόρι Τσουχράι
Το οδοιπορικό προς το σπίτι ενός ρώσου στρατιώτη που έχει πάρει πολύμηνη τιμητική άδεια έχοντας καταστρέψει μόνος του δύο γερμανικά τανκς. Βραβευμένη με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 1960, η «Μπαλάντα» είναι μια από τις πρώτες σοβιετικές ταινίες που ανέτρεψαν τα στερεότυπα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού με τον πικρό ρομαντισμό της.
«Η μοίρα ενός ανθρώπου» (1959) του Σεργκέι Μπονταρτσούκ
Αναπαράσταση της πραγματικής ιστορίας του γενναίου στρατιώτη Αντρέι Σοκόλοφ του οποίου η ζωή διαμελίστηκε από τον πόλεμο: η σύζυγος και η κόρη του πέθαναν στον βομβαρδισμό του χωριού του, ο ίδιος παρέμεινε αιχμάλωτος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και ο γιος του πέθανε σε μια από τις τελευταίες μάχες του πολέμου.


«Το ημίχρονο του θανάτου» (1960) του Ευγκένι Καρέλοφ
Αναπαράσταση μιας αληθινής ιστορίας που συνέβη το καλοκαίρι του 1942 στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ουκρανία, όταν η ομάδα ποδοσφαίρου των ουκρανών κρατουμένων αντιμετώπισε την ομάδα των Γερμανών και αρνήθηκε τελικά να χάσει σε μια προπαγανδιστική εκδήλωση, όπου η ήττα των πρώτων ήταν προδικασμένη. Στην ταινία που αργότερα ξαναγυρίστηκε με παραλλαγές από τον Ζόλταν Φάμπρι και τον Τζον Χιούστον παίζει και ο θρυλικός τερματοφύλακας των Ρώσων Λεβ Γιασίν.
«Καθαρός ουρανός» (1961) του Γκριγκόρι Τσουχράι
Η ταλαιπωρία ενός ρώσου αεροπόρου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά τη λήξη του είναι το θέμα της ταινίας στην οποία η παράδοση του ρωσικού λυρισμού συναντά τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό.
«Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» (1962) του Αντρέι Ταρκόφσκι
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ταρκόφσκι, βασισμένη σε ένα αντιπολεμικό διήγημα του Βλαντιμίρ Μπολομόλοβ, εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με κεντρικό ήρωα ένα δωδεκάχρονο αγόρι, τον Ιβάν, η οικογένεια του οποίου ξεκληρίστηκε από τους Ναζί. Χρυσός Λέοντας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 1962.
«Αληθινός φασισμός» (1965) του Μιχαήλ Ρομ
Αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ – καυστική καταδίκη του φασισμού και για πολλούς πιο «δημοφιλής» αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών. Ο Ρομ χρησιμοποίησε υλικό τόσο από τα πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας και της Πολωνίας όσο και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου Προπαγάνδας και από τις ταινίες της Λένι Ρίφερνσταλ.


«Ο πατέρας του στρατιώτη» (1965) του Ρέζο Κέιτζε
Μια από τις καλύτερες ταινίες για τον πόλεμο του σοβιετικού λαού εναντίον του φασισμού μέσα από τη δραματική ιστορία ενός ηλικιωμένου αγρότη από τη Γεωργία ο οποίος αναζητεί τον τραυματία γιο του στο Βερολίνο.
«Ηρεμες ήταν οι αυγές» (1972) του Στάνισλαβ Ροστότσκι
Πέντε γυναίκες-οπλίτες έρχονται αντιμέτωπες με γερμανούς στρατιώτες σε σκληρές μάχες. Μια ταινία ύμνος στην ανθρώπινη φύση, που μέσα σε αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα του πολέμου αποζητεί τη γαλήνη.


«Στη μάχη πάνε μόνο οι άσοι» (1974) του Λεονίντ Μπίκοφ
Εμπνευσμένη από τις μάχες της σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ταινία εστιάζει στις σχέσεις των βετεράνων ρώσων πιλότων με τους νεοσύλλεκτους.


«Αγωνίστηκαν για τη μητέρα πατρίδα» (1975) του Σεργκέι Μπονταρτσούκ
Με φόντο τον Ιούλιο του 1942 όταν ο σοβιετικός στρατός εξουθενωμένος οπισθοχωρεί απέναντι στις γερμανικές μεραρχίες των Πάντσερ, η ταινία καθρεφτίζει τις σκέψεις και τους φόβους κάθε στρατιώτη μπροστά σε μια επερχόμενη απάνθρωπη θανάσιμη μάχη, και τους δεσμούς που αναπτύσσουν μεταξύ τους.
«Ελα να δεις» (1985) του Ελεμ Κλίμοφ
Κάνοντας μια θαρραλέα βουτιά στην κόλαση του πολέμου, η μόλις πέμπτη και τελευταία ταινία του Κλίμοφ ακολουθεί την πορεία ενός 12χρονου αγοριού, του Φλόρια (τον υποδύεται υποδειγματικά οΑλεξέι Κραβτσένκο), και μας υπενθυμίζει τι εστί πραγματικά ναζισμός επιστρέφοντας στη σφαγή των Ρώσων από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το συγκλονιστικό έπος είναι μια καταγραφή των φρικαλεοτήτων των ναζιστών στη Λευκορωσία του 1943, όπου κατέστρεψαν ολοσχερώς παραπάνω από 600 χωριά καίγοντας ζωντανούς τους κατοίκους τους, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.
«Το αστέρι» (2002) του Νικολάι Λαμπέντεφ
Η φρίκη του πολέμου αλλά και τα ευγενή ανθρώπινα συναισθήματα που αναδύονται ακόμα και από τις πιο σκληρές καταστάσεις έτσι όπως τα βιώνουν οι άνδρες μιας ειδικής ανιχνευτικής ομάδας του Κόκκινου Στρατού με το κωδικό όνομα «Αστέρι» που βρίσκεται στα μετόπισθεν του εχθρού για να κατασκοπεύσει τις κινήσεις του.
«Ο χορός της τέφρας» (2010) των Αλιόνα Σεμένοβα, Αλεξάντρ Σμιρνόφ
Ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κοντεύει να τελειώσει, οι κάτοικοι ενός χωριού στη βορειοδυτική Σοβιετική Ενωση (γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά) είναι αναγκασμένοι να ζουν με τον θάνατο καθώς η περιοχή είναι περικυκλωμένη από απέραντα ναρκοπέδια. Τρεις σοβιετικοί στρατιώτες έχουν προσκληθεί για να μάθουν στις γυναίκες να εξολοθρεύουν τις νάρκες.
«Λευκός τίγρης» (2012) του Κάρεν Σακναζάροφ
Σε μια μάχη με το μυστηριώδες τανκ που έχει την ονομασία Λευκός Τίγρης, ως εκ θαύματος ο οδηγός του Ιβάν γλιτώνει από πολύ σοβαρά εγκαύματα. Μια ταινία για το κουράγιο και τις ψυχολογικές και πνευματικές επιπτώσεις του πολέμου, με τις σκηνές μάχης σε δεύτερο πλάνο.


«Ο δρόμος για το Βερολίνο» (2015) του Σεργκέι Ποπόφ
1942. Παραμονές της μάχης του Στάλινγκραντ. Ενας αξιωματικός κατηγορείται για δειλία και καταδικάζεται σε θάνατο και ένας στρατιώτης τον προσέχει. Σε μια νέα επίθεση των Γερμανών καταφέρνουν να γλιτώσουν και περιπλανώνται σε ερειπωμένα και κατεστραμμένα μέρη, περνάνε διάφορες περιπέτειες και αναπτύσσουν μια στενή σχέση.
«Battalion» (2015) του Ντιμίτρι Μεσκιέφ
Η ιστορία του πρώτου γυναικείου τάγματος θανάτου του ρωσικού στρατού το οποίο ιδρύθηκε για λόγους προπαγάνδας από την προσωρινή κυβέρνηση τον Μάιο του 1917.
«Kontributsiya» (2016) του Σεργκέι Ζνέζκιν
Το 1918 και ενώ η ρωσική επανάσταση έχει ξεσπάσει, ένας αστυνομικός καταδικασμένος σε θάνατο για επαφές του με τον Κόκκινο Στρατό θα πρέπει να ανακαλύψει τα ίχνη ενός κλεμμένου διαμαντιού, δωρεά στον στρατό των Λευκορώσων.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/11
19.00 «ΛΕΥΚΟΣ ΤΙΓΡΗΣ»
21.00 «ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ»
ΣΑΒΒΑΤΟ 19/11
19.00 «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ»
21.00 «ΗΡΕΜΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΥΓΕΣ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 20/11
18.00 «ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ»
21.00 «ΑΣΤΕΡΙ»
ΔΕΥΤΕΡΑ 21/11
19.00 «ΟΤΑΝ ΠΕΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ»
21.00 «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ»
ΤΡΙΤΗ 22/11
19.00 «Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ»
21.00 «ΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»
ΠΕΜΠΤΗ 24/11
23.00 «Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11
23.00 «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΦΡΑΣ»
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11
19.00 «Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ»
21.30 «ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ»
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/11
21.00 «ΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»
23.00 «ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΠΑΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΣΟΙ»
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/11
19.00 «Η ΜΟΙΡΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»
21.00 «ΛΕΥΚΟΣ ΤΙΓΡΗΣ»
23.00 «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ»
ΤΡΙΤΗ 29/11
19.00 «ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ»
21.00 «ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ»
23.00 «ΟΤΑΝ ΠΕΤΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ»
ΤΕΤΑΡΤΗ 30/11
20.00 «BATALON»
22.00 «CONTRIBUTION»
info:
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ. 210-8220.008, 210-8220.023.

HeliosPlus