θέατρο
Η «Δίκη» στη σκηνή


Ο Θωμάς Μοσχόπουλος διασκεύασε και σκηνοθετεί στο θέατρο Πόρτα τη «Δίκη του Κ.», μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα. Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ. Με τους Σωκράτη Πατσίκα, Μιχάλη Συριόπουλο, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνο Λέκκα, Μάνο Γαλανή, Ειρήνη Μπούνταλη, κ.ά. Πρεμιέρα την Παρασκευή (21.15). Παραστάσεις από Παρασκευή έως Κυριακή.
Ο Μοσκώβ Σελήμ στη Στέγη


Το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Ο Μοσκώβ Σελήμ» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ξανθόπουλου από την Εφηβική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Σκηνικά & κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, κίνηση: Χαρά Κότσαλη, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, μουσική: Αλέξης Καλοφωλιάς. Παίζουν: Νικολίτσα Ντρίζη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κώστας Σεβδαλής, Γιώργος Φριντζήλας. Στη Μικρή Σκηνή (19.00).
Αρχίζει η Πειραματική


Με το «Πεδίο βολής», βασισμένο στην «Αγριόπαπια» του Ιψεν από τους influx και τον Πρόδρομο Τσινικόρη, ξεκινά εφέτος η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Μετάφραση: Κορίνα Βασιλειάδου και Ειρήνη Κυριακού, σκηνογραφία: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου και φωτισμοί Νίκου Βλασόπουλου.
Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Ειρήνη Κυριακού, Χάρης Πεχλιβανίδης, Κλέα Σαμαντά. Παραστάσεις από Τετάρτη έως Κυριακή (21.00).
Μπέκετ στο Bios


Tις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμιουελ Μπέκετ σκηνοθετεί η Σύλβια Λιούλιου στο Βios, σε μετάφραση Διονύση Καψάλη. Με την Ολια Λαζαρίδου στον ρόλο της Γουίνι. Παίζει και ο Αγγελος Σκασίλας. Πρεμιέρα την Παρασκευή, στις 21.00. Παραστάσεις: Πέμπτη ως Κυριακή (21.00).
«Εκτός Ορίων» μετά μουσικής


Η ομάδα So7 του Δημήτρη Κουρούμπαλη και της Φρόσως Κορρού παρουσιάζει στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης μαζί με την ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και τον συνθέτη Κώστα Ξενόπουλο τη νέα τους παραγωγή «Εκτός Ορίων». Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό θέαμα με θέμα την ομορφιά της ζωής. Από αύριο και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00. Ως 30.1.2017.
όπερα



«Τραβιάτα» στο Μέγαρο


Η δημοφιλής «Τραβιάτα» του Βέρντι σε σκηνοθεσία του Νίκου Σ. Πετρόπουλου (ο ίδιος υπογράφει επίσης τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς) παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την ευθύνη της αναβίωσης της σκηνοθεσίας έχει ο Ιων Κεσούλης. Τον ρόλο της Βιολέτας ερμηνεύουν διαδοχικά οι υψίφωνοι Μυρτώ Παπαθανασίου, Ελενα Μόζουκ, Μαρία Μητσοπούλου και Βασιλική Καραγιάννη. Τον Αλφρέντο ερμηνεύουν οι τενόροι Γιάννης Χριστόπουλος και Αντώνης Κορωναίος. Στις 19, 20, 23, 25, 26, 27 και 30/11. Στις 20.00
εκδηλώσεις
Στο καφέ του Ιανού


Την Τετάρτη 16 Noεμβρίου στο καφέ του Βιβλιοπωλείου Ιανός (Σταδίου 24, τηλ. 210 3217.917) ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης θα συνομιλήσει με τον Νίκο Θρασυβούλου για Τέχνη, κοινωνία, ζωή. Το κοινό θα υποβάλει ερωτήσεις. Στις 20.30. Είσοδος ελεύθερη.
Εις Μνήμην…


Εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο και στην προσωπικότητα του δημοσιογράφου-συγγραφέα Πέτρου Πικρού με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατό του πραγματοποιεί το ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ αύριο Δευτέρα στις 18.30, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Θα μιλήσουν η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Χριστίνα Ντουνιά και οι δημοσιογράφοι Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Λεονταρίτης, Γιώργος Μηλιώνης. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Γιώργος Κέντρος.
Για τον Σοστακόβιτς


Με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Ρώσου συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Αίθουσα Διδασκαλίας στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. Μιλούν οι Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Πέτρος Μινώπετρος, Δημήτρης Μπαλτάς και Παναγιώτης Ανδριόπουλος.
Παρουσίαση βιβλίου


Ο τόμος «Το πολύχρωμο μωσαϊκό της γερμανικής Ιστορίας» (Επέκεινα, 2016) των Γιώργου Κόκκινου, Βασίλη Μπογιατζή και Μάρκου Καρασαρίνη παρουσιάζεται τη Δευτέρα (14/11) στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει (Ακαδημίας 32). Μιλούν οι πανεπιστημιακοί Παναγιώτης Κιμουρτζής, Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Σωτήρης Ντάλης. Συντονίζει η δημοσιογράφος Λαμπρινή Κουζέλη.
Εορταστική επέτειος


Εορταστική εκδήλωση για τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων την Τετάρτη (16/11) στις 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Θα απονεμηθούν τα λογοτεχνικά βραβεία της Εταιρείας από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, τον πρόεδρο του ΟΣΔΕΛ Αντώνη Καρατζά, την Αλίκη Βαρβέρη και τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας Γιώργο Χουλιάρα. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο νυν πρόεδρος Δημήτρης Καλοκύρης και οι πρώην Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βασιλικός και Αλέξης Ζήρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ