Το 2016 μπορεί να ανακηρυχθεί Ετος… Φεστιβάλ! Από την περασμένη Δευτέρα σε έναν από τους παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας έχει ξεσπάσει κρίση, και είναι η τρίτη. Καλλιτεχνικός διευθυντής και Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκονται σε αντιπαράθεση που οδηγεί ακόμα και σε παραίτηση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Ολα ξεκίνησαν από την αποπομπή του Γιώργου Λούκου στο τέλος του 2015 με τρόπο που παραμένει ανεξιχνίαστος και θολός (η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί και καθυστερεί). Ετσι το Φεστιβάλ βρέθηκε τον Μάρτιο με τον διεθνή καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ να αναλαμβάνει το τιμόνι και να ανακοινώνει ένα «βελγικό φεστιβάλ». Η απομάκρυνση-παραίτηση Φαμπρ έφερε τον σκηνοθέτη και ιδρυτή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στο τιμόνι με στόχο την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ 2016. Το καλοκαίρι πέρασε, το φεστιβάλ έγινε και κάπως έτσι η θητεία του υπουργού Πολιτισμού ολοκληρώθηκε, καθώς αντικαταστάθηκε στον πρόσφατο ανασχηματισμό…
Η τρίτη κρίση ξέσπασε μόλις προ ολίγων ημερών, όταν ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θέλησε να ανακοινώσει τον απολογισμό του αλλά και να επισημάνει, καταγγέλλοντας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην άσκηση των καθηκόντων του από το προεδρείο του ΔΣ. Κλείνοντας δε τις ανακοινώσεις του ευχήθηκε στη νέα υπουργό Πολιτισμού «που έχει μεγάλη ιστορία στο ελληνικό θέατρο, να βρει σύντομα λύση σ’ αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα, κάτι που είναι προϋπόθεση για να παραμείνω στο Φεστιβάλ».
Ή εκείνος ή εμείς; Ή αυτές ή εγώ; Κι αν τα ερωτήματα δεν έχουν ακόμα τεθεί άμεσα, το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει τα χαρακτηριστικά πολεμικής. «Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβα τα καθήκοντά μου διαπίστωσα τη δυσλειτουργία του ΔΣ. Στις αρχές Μαΐου συναντήθηκα με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και του μίλησα για την αναποτελεσματικότητα του ΔΣ» είπε σχετικά ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Στην αρχική σύνθεση, με πρόεδρο τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνακόπουλο, σημειώνονταν αναβολές και καθυστερήσεις στη σύγκληση του ΔΣ. Αντιπρόεδρος ήταν η νυν πρόεδρος Λιάνα Θεοδωράτου. Η σύνθεση του ΔΣ είχε και έχει ακόμα εγγενή προβλήματα. Η νυν αντιπρόεδρος Κατερίνα Παπανικολάου δεν είχε δικαίωμα ψήφου λόγω της συμμετοχής της σε ΔΣ Ανεξάρτητης Αρχής (αυτό άλλαξε με νόμο τον περασμένο Αύγουστο), ενώ δύο από τα υπόλοιπα μέλη είχαν και εξακολουθούν να έχουν ακόμα πρακτικά προβλήματα. Ο Αριστείδης Αντονάς μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία όπου ζει η οικογένειά του, ενώ η Ολγα Ταξίδου είναι μονίμως εγκατεστημένη στο Εδιμβούργο, όπου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να συμμετέχει στα συμβούλια μέσω Skype. Την επτάδα συμπληρώνουν η Ασημίνα Κανιάρη, η Μαρία Πεσλή και ο Μανώλης Τεροβίτης, τελευταία προσθήκη στο ΔΣ μετά την αποπομπή του προέδρου Γιώργου Αντωνακόπουλου.
Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες συναντήσεις που έκανε η Λυδία Κονιόρδου ήταν με τα μέλη του ΔΣ του Φεστιβάλ και με τον καλλιτεχνικό του διευθυντή. Ξεχωριστά, προφανώς… Η υπουργός θέλει να παραμείνει στη θέση του ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ένας άνθρωπος με τον οποίο έχουν συνεργαστεί, αλλά παράλληλα θα προσπαθήσει να πέσουν οι τόνοι. Να υπενθυμίσουμε ότι ο διορισμός των μελών του ΔΣ ανήκει πλήρως στην αρμοδιότητα του υπουργού Πολιτισμού.
Μεσούσης αυτής της κρίσης, μπορεί να στηθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για το καλοκαίρι του 2017; Ελλείψει προϋπολογισμού –υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ, και με πολλές δυσκολίες για την πραγματοποίηση ταξιδιών, η διεύθυνση του Φεστιβάλ βρίσκεται με πέντε συνεργάτες-υπαλλήλους (τους μόνιμους) και με τους συμβούλους στον αέρα, καθώς έληξαν οι συμβάσεις στις 31 Οκτωβρίου και όσες ακόμα υπάρχουν θα λήξουν στο τέλος του έτους. Χωρίς τεχνικό διευθυντή αλλά με οικονομικό που δεν συνεργάζεται με τον καλλιτεχνικό και «αρνείται» να του παρέχει οικονομικά και άλλα στοιχεία, με έλλειψη προσωπικού και συμβούλων, η εύθραυστη ισορροπία για το μέλλον του Φεστιβάλ.
Ποιο είναι όμως το ζητούμενο; Γιατί το προεδρείο του ΔΣ φέρνει διαρκώς εμπόδια και αντιμετωπίζει με «καχυποψία» τον καλλιτεχνικό διευθυντή; Γιατί καταγγέλλεται από την πλευρά του ότι αντιμετωπίζει μια «στάση εχθρική, που αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης»;

«Διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η επίθεσή μας γίνεται για να μη γίνουν σπατάλες. Το θέμα μας είναι το μέτρο»
απαντά σχετικά στο «Βήμα» η πρόεδρος του ΔΣ κυρία Λιάνα Θεοδωράτου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναφέρει παραδείγματα «σπατάλης». «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και όχι για να τον εμποδίσουμε. Πιστεύω ότι πρέπει να τα βρούμε. Δεν θέλουμε να παραιτηθούμε».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μπορεί να στηθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για το καλοκαίρι του 2017; Ελλείψει προϋπολογισμού – υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ – και με πολλές δυσκολίες για την πραγματοποίηση ταξιδιών, η διεύθυνση του Φεστιβάλ βρίσκεται με πέντε συνεργάτες-υπαλλήλους (τους μόνιμους) και με τους συμβούλους στον αέρα, καθώς έληξαν οι συμβάσεις στις 31 Οκτωβρίου και όσες ακόμα υπάρχουν θα λήξουν στο τέλος του έτους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ