«Είναι πάντα συναρπαστικό όταν ο άλλος έχει μυστικά –όταν νομίζεις ότι είναι έτσι αλλά αποδεικνύεται εντελώς διαφορετικός» λέει ο σκηνοθέτης Γκάβιν Ο’ Κόνορ. Αυτό ακριβώς ισχύει για τον βασικό πρωταγωνιστή της ταινίας «Ο λογιστής», που από την περασμένη εβδομάδα προβάλλεται με αρκετή επιτυχία για τα πολύ άσχημα δεδομένα της εποχής.
Παραπάνω από 65.000 εισιτήρια έχει καταφέρει να «κόψει» μέχρι σήμερα η ταινία στην Ελλάδα. Στον «Λογιστή» ο Μπεν Αφλεκ υποδύεται τον Κρίστιαν Γουλφ, έναν κατά τα φαινόμενα απλό λογιστή, βυθισμένο σε λογιστικά βιβλία και στα χαρτιά του, ο οποίος όμως πίσω από την ευγενική, υποτονική και αθώα συμπεριφορά του κρύβει κάτι που τον καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είναι και αυτιστικός!
«Η ιστορία μιλάει για τη δυαδικότητα που έχουμε όλοι μέσα μας» λέει για την ταινία ο Μπεν Αφλεκ. «Μπορεί να μοιάζει σχετικά εύκολο να χειραγωγήσει κανείς έναν άνθρωπο σαν τον Κρις, αλλά τελικά θα δείτε ότι είναι ικανός να κάνει πολύ περισσότερα από όσα μπορείτε να φανταστείτε».
Η αρχική έμπνευση για την ταινία ανήκει στον παραγωγό Μαρκ Γουίλιαμς, ο οποίος με σημείο εκκίνησης τον όρο «ελεγκτής λογιστής» που είχε ακούσει, άρχισε να σκέφτεται τι είδους πελάτες θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος επαγγελματίας και ποιο στοιχείο θα ήταν αυτό που θα λειτουργούσε ως κινητήριος μοχλός για τη δράση. Μόλις έφτιαξε έναν γενικό σκελετό στο μυαλό του, απευθύνθηκε στον σεναριογράφο Μπιλ Ντουμπουκέ και το σχέδιο μπήκε σε μια σειρά.
Η ιδέα ενός λογιστή –ένα επάγγελμα που για τους περισσότερους από εμάς είναι σχετικά πεζό -, που λειτουργεί έξω από τα όρια του τετριμμένου και έχει ιδιαίτερες ικανότητες, ήταν κάτι το διαφορετικό για τον Μπιλ Ντουμπουκέ.
«Αν έχεις μια μέση εταιρεία και θεωρείς ότι κάποιος «πειράζει» τα οικονομικά, καλείς μια ομάδα ορκωτών ελεγκτών λογιστών που ψάχνουν τα βιβλία και βλέπουν πού πηγαίνουν τα χρήματα. Αν όμως είσαι μέλος της Μαφίας ή έμπορος ναρκωτικών, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Πρέπει να καλέσεις κάποιον που θα έρθει, θα ελέγξει τα βιβλία σου, θα σου υποδείξει ποιος το κάνει και θα φύγει. Σκεφτόμουν τι θα έκανε αυτόν τον κάποιον πιο ιδιαίτερο, και κατέληξα στο φάσμα του αυτισμού. Ο πρωταγωνιστής μας τον αξιοποιεί προς όφελός του και αυτή η ιδέα και μόνο με συναρπάζει».
Περισσότερα όμως για την ταινία και τη δημιουργία της μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ειδικό βίντεο που παραχώρησε στο «Βήμα» η Tanweer, εταιρεία διανομής του «Λογιστή» στην Ελλάδα.

HeliosPlus