Αννα και Ελλη. Δύο αδελφές εγκλωβισμένες στο πατρικό σπίτι τους, δύο πρόσωπα που δεν μπορούν να ξεφύγουν από το «παρελθόν» τους, δύο γυναίκες σε μια συνεχόμενη κατάσταση αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Αλλά και δύο αντίθετοι κόσμοι που βρίσκουν το σημείο συνάντησής τους στην ανάμνηση και στην αναπαράσταση της παιδικής τους ηλικίας· δύο υπάρξεις, δύο αντίρροπες δυνάμεις: το συνειδητό και το ασυνείδητο.
Πέρα από καθετί όμως, η Αννα και η Ελλη είναι τα δύο πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη θεατρική παράσταση «Χρωματιστές γυναίκες» που πρόκειται να ανεβεί από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στο θέατρο Faust. Το έργο είναι δημιούργημα του Βασίλη Ζιώγα, ενός από τους πιο σημαντικούς νεοέλληνες θεατρικούς συγγραφείς, τον οποίο στο Faust «υπηρετεί» η ομάδα θεάτρου Σημείο Συναρμογής.
«Οι «Χρωματιστές γυναίκες» είναι μία διαδρομή στα σκοτεινά πεδία της φαντασίωσης και της απωθημένης επιθυμίας, είναι ο φόβος του ανθρώπου προς το άγνωστο, το διαφορετικό, το αβέβαιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της 70λεπτης παράστασης και συνιδρυτής του Σημείου Συναρμογής Κώστας Ξυκομηνός. Γνωστός κυρίως ως ηθοποιός ταινιών που έχουν κάνει αίσθηση σε κοινό και κριτικούς, από το «Σπιρτόκουτο» και το «Ψυχή στο στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη, μέχρι το «Bank bang» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη που θα δούμε μελλοντικά, ο Ξυκομηνός μέσω του Σημείου Συνάντησης ασχολείται και με τη σκηνοθεσία, που είναι ένα πάθος του.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1937, ο Βασίλης Ζιώγας ανήκει στις «αιρετικές» μορφές του νεοελληνικού θεάτρου και έχει χαρακτηρισθεί ως ο ποιητικότερος συγγραφέας της νέας ελληνικής δραματουργίας (εξάλλου έχει εκδώσει και ποιητικές συλλογές). Στη γραφή του, η ποιητική διάσταση, το πικρό χιούμορ και ο κυνισμός γίνονται ένα εύγεστο κοκτέιλ, κάτι που φαίνεται στο μονόπρακτο «Το λαστιχένιο φέρετρο», ή στα «Πασχαλινά παιχνίδια» (και τα δύο γράφτηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960).
«Χωρίς να μπορεί να αναχθεί σε συγκεκριμένα λογοτεχνικά πρότυπα, ελληνικά ή ευρωπαϊκά, ο Ζιώγας συνδυάζει δημιουργικές επιρροές από τον υπερρεαλισμό, την ψυχανάλυση, το αρχαίο δράμα, το θέατρο του παραλόγου, ακόμα και την κβαντική φυσική» λέει ο Κ. Ξυκομηνός για τον Ζιώγα που πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2001 έχοντας υπηρετήσει τη γραφή για παραπάνω από 40 χρόνια.
Οσο για το Σημείο Συναρμογής, «γεννήθηκε» τον Ιανουάριο του 2015 από την Ευθυμία Δραμαλή και τον Ξυκομηνό. Μέχρι σήμερα το Σημείο Συναρμογής έχει παρουσιάσει σε διάφορα θεατρικά φεστιβάλ τους θεατρικούς μονολόγους «Και τώρα η σειρά μου» το 2015 και «Εγώ δεν ήθελα να γίνει έτσι» εφέτος. Και οι δύο σκηνοθετήθηκαν από τον Κ. Ξυκομηνό και ερμηνεύτηκαν από την Ευθ. Δραμαλή, η οποία σε αυτή την τελευταία δουλειά του Σημείου κρατά τον έναν από τους δύο βασικούς ρόλους. Τον άλλο ρόλο κρατά η Λυγερή Ταμπακοπούλου, ενώ η ηχογραφημένη φωνή που ακούμε στην παράσταση είναι της Μαρίας Καπουράλου.

Στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης θα βρούμε την Ελίνα Τζαβάρα (επιμέλεια κίνησης), τη Μαρία Καραθάνου (σκηνικά – κοστούμια), τον Βαγγέλη Μπαλάφα (επιμέλεια μουσικής), τον Γιώργο Αγιαννίτη (σχεδιασμός φωτισμού) και τον Γιάννη Μπέκο (γραφιστικός σχεδιασμός).
Οι παραστάσεις απευθύνονται σε θεατές από 15 ετών και άνω και θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 29 Νοεμβρίου. Η τιμή των εισιτηρίων είναι 10€ (κανονικό), 7€ (φοιτητικό) και 5€ (ανέργων, ΑμεΑ, ατέλειες). Κρατήσεις στο θέατρο Faust, τηλ. 210 3234.095 (Καλαμιώτου 11, Αθήνα).

HeliosPlus