Από τις 3 του ερχόμενου Νοεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, το βλέμμα όλων όσοι ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο στη χώρα μας θα είναι στραμμένο στη Θεσσαλονίκη.

Το 57ο φεστιβάλ της πόλης αρχίζει και εφέτος. Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τον θεσμό αφού νέα πρόσωπα βρίσκονται στο τιμόνι του, με βασικότερα την γενική διευθύντριά του Ελίζ Ζαλαντό, μια Γαλλίδα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ορέστη Ανδρεαδάκη που πριν από μερικούς μήνες ανέλαβε την θέση έχοντας αφήσει πίσω του μια επιτυχημένη καριέρα ως καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας. Οι Ζαλαντό – Ανδρεαδάκης μαζί με τους συνεργάτες τους Γιάννα Σαρρή και Γιώργο Κρασακόπουλο παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου το πρόγραμμα

Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, το Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους (στο ίδιο κτίριο υπάρχει και η αίθουσα Παύλος Ζάννας όπου έγινε η παρουσίαση) και στις τέσσερις αίθουσες του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, Τζον Κασαβέτις, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Στο Ολύμπιον θα σηκωθεί η αυλαία με την προβολή της ταινίας «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους.

Από το πρόγραμμα πρέπει να περιμένουμε ανατρεπτικές ταινίες νέων κυρίως δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Ανάμεσα στα highlights εκδηλώσεων που το ίδιο το φεστιβάλ επισημαίνει και προτείνει είναι τα κάτωθι:
>Η καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE (συνδιοργάνωση με Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance)
>Οι ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. >>Η έκθεση: «Ψίθυροι» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (παραγωγή: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης- διοργάνωση ΦΚΘ & Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης)
>Η έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι» στη Γκαλερί του Goethe-Institut Thessaloniki (Διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki και Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη του ΦΚΘ)
>Οι προβολές 6 ταινιών που βρίσκονται ανάμεσα στις 20 καλύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες τις οποίες ψήφισαν τα μέλη της ΠΕΚΚ (με αφορμή τα 40 χρόνια ΠΕΚΚ).
>Η documenta 14 στο 57ο ΦΚΘ, με τις προβολές δύο μικρού μήκους ταινιών στο πλαίσιο της παρουσίασης της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής της «Κείμενα».
>Η συναυλία: «Μουσική για τον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Να πούμε τέλος οτι την αφίσα του φετινής διοργάνωσης όπως και τη νέα οπτική ταυτότητα του ΦΚΘ υπογράφει ο designer Δημήτρης Παπάζογλου και ότι ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος σκηνοθέτησε τα 3 επίσημα trailers του 57ου ΦΚΘ.
Το Βήμα έχει ήδη αναφερθεί σε πολλά από τα δρώμενα της εφετινής διοργάνωσης.