Κρίνοντας από τη σιωπή του και από το ότι αφαίρεσε ακόμη και την αναφορά στο Νόμπελ Λογοτεχνίας από το site του, ο Μπομπ Ντίλαν δεν πρέπει να είναι ενθουσιασμένος με το βραβείο -και κανείς δεν ξέρει αν θα πάει την Στοκχόλμη να το παραλάβει.

Η σουηδική επιτροπή λέει ότι είναι δική του απόφαση εάν θα το δεχθεί, όμως ο πρόεδρός της δεν κρύβει την ενόχλησή του και χρησιμοποιεί μάλλον σκληρά λογιά.

«Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι αγενές και αλαζονικό» είπε χαρακτηριστικά ο Περ Βέστμπεργκ, πρόεδρος της φετινής επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν η σουηδική τηλεόραση STV και η Dagens Nyheter.

Ο Βέστμπεργκ πάντως δεν θεώρησε πως ο Ντίλαν θα ενοχληθεί. «Ο Ντίλαν είναι αυτός που είναι, και είναι υπεράνω τέτοιων χαρακτηρισμών» είπε.

Κάθε χρόνο, οι νομπελίστες καλούνται στις αρχές Δεκεμβρίου στη σουηδική πρωτεύουσα για να τους απονεμηθεί το βραβείο από τον βασιλιά. Το εάν ο Ντίλαν θα πάει στις 10 Δεκεμβρίου στην Στοκχόλμη στην εκδήλωση με τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο ΙΣτ’ εμφανίζεται όλο και πιο απόμακρο ενδεχόμενο.

Η ίδια η Σουηδική Ακαδημία κράτησε αποστάσεις από την αναφορά του Βέστμπεργκ, και περιορίστηκε στο να σημειώσει πως δεν έχει θέση για την αντίδραση όσων βραβεύονται.

«Ο συγγραφέας που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας αποφασίζει αυτόνομα σχετικά με την τελετή. Η Ακαδημία δεν είχε ποτέ άποψη για αυτού του είδους την απόφαση, και ούτε και θα έχει και τώρα, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα ληφθεί» ανέφερε σε δήλωσή του η μόνιμη γραμματέας της Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους.