Τα αλίκτυπα αυτά ξύλα έχουν βασανιστεί μέρες, μήνες, χρόνια στο ταξίδι, προτού συναρμολογηθούν σε σύμβολα των θαλασσινών ταξιδιών, σε καράβια που μεταφέρουν τη διάθεση για ποντοπορία του νου στα πέρατα του γνωστού και άγνωστου κόσμου. Μπορεί και να έκαναν αυτό το μακρύ ταξίδι αντίστροφα –χρόνους πολλούς, μίλια άπειρα –ώσπου να βρεθούν να κείτονται σε έρημες ακρογιαλιές, χωρίς ρόλο και χωρίς μέλλον.
«Το ακρογιάλι γεμάτο πελαγίσια ξαφρίσματα
(ποτέ μου δεν είδα τόσα πολλά): ρίζες από καλάμια,
παράξενα γλυμμένα
Ξύλα, φελλοί, ένας παράδεισος παιχνίδια για μένα.
Εβαλα στο δισάκι μου
Αρκετά από αυτά τα σιωπηρά αντικείμενα».
Γιώργος Σεφέρης, «Μέρες Ε»



Το ίδιο κάνει και ο Γεώργιος Σπαρτιώτης. Συνομιλεί στις ακτές με αυτά τα σιωπηλά αντικείμενα –ομιλητικά όμως σε εκείνον -, τα σπασμένα ξύλα διαφόρων ειδών, χτυπημένα και διαμορφωμένα ως ένα σημείο από τα κύματα. Τα βάζει στο δισάκι του και μετά τα παρατηρεί, ώσπου να αποκαλύψουν στη φαντασία του τη θέση τους σε ένα ιδεατό σχήμα, σε ένα προσχέδιο του έργου που έχει στον νου του να δημιουργήσει. Κάποια κομμάτια συναρμολογούνται ατόφια στο γλυπτό έργο. Κάποια άλλα δέχονται την επέμβαση του δημιουργού, την κοπή, το πελέκημα, τη λείανση. Ετσι σκαρώνονται κυρίως υποδείγματα πλοίων, καραβιών και ναυπηγημάτων θαλασσινών, διαφόρων τύπων, ειδών και αποστολών, στα οποία επιβιβάζονται οι θεατές για να ταξιδέψουν μαζί με τον δημιουργό τους.
Ο ίδιος ο δημιουργός λέει: «Οταν δίνομαι με τις ώρες στα έργα μου, παίζω. Ή τουλάχιστον προσπαθώ να παίξω. Και είναι γνωστό ότι το παιχνίδι στις πολλές και διάφορες εκφάνσεις του επιτελεί ψυχική κάθαρση και ξεκούραση, προσφέρει ευχάριστη απόλαυση και εσωτερική ικανοποίηση, ακόμη δε και νοητική όξυνση. Ε λοιπόν, όλα αυτά, αλλά και άλλα, μου τα χάρισε και τα πρόσφερε πλούσια η αγαπημένη και πιστή ενασχόλησή μου αυτή. Ο Σίλερ έλεγε ότι «ο άνθρωπος παίζει όταν είναι άνθρωπος, και είναι τελείως ανθρώπινος μόνο όταν παίζει»».
Ολα αυτά μπορεί να τα αισθανθεί και ο αναγνώστης του λευκώματος «Καράβια από αλίκτυπα ξύλα», που τυπώθηκε πρόσφατα, με τα έργα του Γεωργίου Σπαρτιώτη, υποναυάρχου του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία σήμερα.
Η θέαση των έργων συμπληρώνεται από την ανάγνωση των κειμένων που κατά καιρούς έχουν γραφτεί για τον δημιουργό και το έργο του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ