Στο πλαίσιο της περιοδείας της RCO Meets Europe εντάσσεται η πολυαναμενόμενη από τους φίλους της λεγόμενης κλασικής μουσικής συναυλία της διάσημης Βασιλικής Ορχήστρας Κονσέρτχεμπαου του Αμστερνταμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 26/10 (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 20.30).
Στη συναυλία του στην Αθήνα το κορυφαίο σύνολο θα ερμηνεύσει, υπό τη μουσική διεύθυνση του ιταλού μαέστρου Ντανιέλε Γκάτι, αποσπάσματα από τις όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης και Το λυκόφως των θεών, το Adagio από τη Συμφωνία αρ. 10 του Γκούσταφ Μάλερ και τα Τρία κομμάτια για ορχήστρα, έργο 6 του Αλμπαν Μπεργκ. Μάλιστα, η Ορχήστρα, που υλοποιεί το πρόγραμμα Side by Side σε συνεργασία με νεανικά μουσικά σύνολα, θα παρουσιάσει το πρώτο έργο της βραδιάς, το Πρελούδιο των Αρχιτραγουδιστών της Νυρεμβέργης, από κοινού με τη MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Περιοδεία για την Ευρώπη


Η περιοδεία RCO Meets Europe του ιστορικού ορχηστρικού συνόλου, το οποίο μετρά σχεδόν 130 χρόνια δημιουργικής πορείας στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, άρχισε εφέτος τον Αύγουστο, είναι αφιερωμένη στο παρελθόν και στο μέλλον της Ευρώπης, θα διαρκέσει τρεις καλλιτεχνικές περιόδους και περιλαμβάνει σταθμούς και στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κονσέρτχεμπαου, μέσα από το πνεύμα του ρεπερτορίου που έχει επιλέξει να παρουσιάσει σε αυτές τις συναυλίες της, στοχεύει στην ανάδειξη των θεμελιωδών ιδεωδών που διαπνέουν την Ευρώπη. Το πρόγραμμα RCO meets Europe υλοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Συνεργασίες με νέους


Σε κάθε χώρα-σταθμό της περιοδείας της, η Ορχήστρα ερμηνεύει το εναρκτήριο έργο του προγράμματός της, συμπράττοντας με ένα νεανικό σύνολο από τη χώρα που την υποδέχεται, με στόχο να μεταδώσει την πείρα της στις νέες γενιές μουσικών και να ανοίξει τον δρόμο για διαρκείς συνεργασίες με ευρωπαϊκές ορχήστρες νέων.
Η Κονσέρτχεμπαου θεωρείται ένα από τα καλύτερα ορχηστρικά σύνολα σε όλον τον κόσμο. Ο ιδιαίτερος ήχος της έχει αποσπάσει τους επαίνους της διεθνούς κριτικής: ο ήχος των εγχόρδων της έχει χαρακτηριστεί «βελούδινος», των χάλκινων πνευστών της «χρυσός», των ξύλινων «ιδιαίτερα προσωπικός», ενώ τα κρουστά της είναι γνωστά παγκοσμίως.
Στη διαμόρφωση του εξαιρετικής ποιότητας ήχου της συνέβαλαν σημαντικά οι μεγάλοι μαέστροι που έχουν διευθύνει την Ορχήστρα κατά καιρούς: Bίλεμ Κες (1888-1895), Βίλεμ Μένγκελμπεργκ (1895-1945), Εντουαρντ φαν Μπέινεμ (1945-1959), Μπέρναρντ Χάιτινκ (1963-1988), Ρικάρντο Σαγί (1988-2004), Μάρις Γιάνσονς (2004-2015). Αρχιμουσικός της από την καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017 είναι ο Ντανιέλε Γκάτι. Στο πόντιουμ της Κονσέρτχεμπαου έχουν βρεθεί σπουδαίοι συνθέτες όπως, μεταξύ άλλων, ο Γκούσταφ Μάλερ και ο Ρίχαρντ Στράους, ενώ μαζί της έχουν συνεργαστεί και σύγχρονοι δημιουργοί.
Η Κονσέρτχεμπαου, εκτός από τις 80 περίπου συναυλίες που δίνει κάθε χρόνο στην έδρα της, στο Αμστερνταμ, εμφανίζεται ετησίως σε 40 από τις γνωστότερες συναυλιακές αίθουσες του κόσμου. Εχει επίσης πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ