Ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από 16 χρόνια και καθιέρωσε τον δημιουργό του, τον Ακη Δήμου, ως έναν από τους σημαντικότερους έλληνες θεατρικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς. Λέγεται «…και Ιουλιέτα» και σε λίγο καιρό θα το δούμε ξανά στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με πρωταγωνίστρια την Πέμη Ζούνη. Μόνο που αυτή τη φορά θα το σκηνοθετήσει ο Ανγκ Λι. Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο 62χρονος ταϊβανός σκηνοθέτης, στη φιλμογραφία του οποίου θα βρούμε ταινίες όπως «Τίγρης και δράκος» (Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας), «Το μυστικό του Brokeback Mountain» (Οσκαρ σκηνοθεσίας), «Η ζωή του Πι» (Οσκαρ σκηνοθεσίας) και «Προσοχή: πόθος», έχει ήδη συμφωνήσει για τη σκηνοθεσία του μονολόγου που θα αρχίσει να παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου.
Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά την εποχή που η Πέμη Ζούνη υπέγραψε συμβόλαιο με «μια πολύ μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού για ταινία» όπως μας είπε τηλεφωνικώς (δεσμεύσεις δεν της επιτρέπουν να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εταιρεία και την ταινία). Η παραπάνω εταιρεία συνεργάζεται με τη Sony Pictures, την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο ταϊβανός σκηνοθέτης. «Καθ’ όλη την περίοδο των μηνών στους οποίους έκανα μια μεγάλη σε διάρκεια οντισιόν για την ταινία –με υποβολή της δουλειάς μου, συνεντεύξεις, συζητήσεις κ.λπ. –ο κ. Λι παρακολουθούσε τη διαδικασία. Μιλούσαμε. Και κάποια στιγμή ήρθε η πρόταση από εκείνον να με σκηνοθετήσει και ένιωσα βέβαια σαν να είχα κερδίσει το Οσκαρ». Διότι, όπως η ηθοποιός συμπλήρωσε, η ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί να προτείνει στον Ανγκ Λι να έρθει και να σκηνοθετήσει μια παράσταση στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της «φειδωλό στα πολλά και μεγάλα λόγια», η Πέμυ Ζούνη αρκείται στο να πει ότι το συναίσθημά της μετά την πρόταση του Ανγκ Λι ήταν «μια τεράστια χαρά».
Τα δυνατά χαρτιά


Ενα από τα δείγματα δουλειάς της που εκείνη επέλεξε να στείλει στην εταιρεία ήταν η παράσταση «Η Μαργαρίτα Γκοτιέ ταξιδεύει απόψε» σε κείμενο Ακη Δήμου. «Ηταν μια από τις δουλειές που άρεσε πολύ» είπε η ηθοποιός, αναφερόμενη όχι μόνον στην ίδια αλλά και στο κείμενο του συγγραφέα, καθώς επίσης και στη διαχείριση της παράστασης. Δεν ήταν βεβαίως η μόνη δουλειά της που άρεσε στον Ανγκ Λι. Ενδιαφέρθηκε επίσης για το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» αλλά και για το «Λεωφορείο ο πόθος». «Αυτά τα τρία ήταν, ας πούμε, τα δυνατά χαρτιά».
Επειδή όμως η ηθοποιός είχε αναφερθεί και σε άλλα έργα του Ακη Δήμου, ένα από τα οποία ήταν και το «…και Ιουλιέτα», όταν ήρθε η ώρα των συζητήσεων, ο Ανγκ Λι εστίασε σε αυτό και σε αυτό κατέληξε. Ισως επειδή η Ζούνη του είχε μιλήσει αρκετά ως πολύ για το «…και Ιουλιέτα», το οποίο αποκαλεί «επιτομή στον έρωτα». Ισως όμως η επιλογή να μην έγινε και τόσο τυχαία. Το γεγονός ότι το έργο του Δήμου θέτει ερωτήματα όπως «τι σημαίνει ερωτεύομαι;», «τι σημαίνει να αποδέχομαι τον εαυτό μου και τα θέλω μου;», «τι σημαίνει να μπορώ να σταθώ αντάξιος στο φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται έρωτας;» έχει σημασία. Μιλάμε εξάλλου για τον σκηνοθέτη ταινιών όπως το «Μυστικό του Brokeback Μountain» και «Προσοχή πόθος», οι οποίες θέτουν, αν όχι τα ίδια, σίγουρα παρόμοια ερωτήματα.
Μόνη στο σπίτι


Ωστόσο, στην ερώτηση που θέσαμε στην ηθοποιό ως προς το τι ο Λι είδε και του άρεσε στο «…και Ιουλιέτα», προτίμησε να μην απαντήσει. «Αυτό είναι προτιμότερο να σας το πει ο ίδιος» είπε η Πέμη Ζούνη.
Στην εκδοχή του Ακη Δήμου βρίσκουμε την Ιουλιέτα μόνη στο σπίτι της. Δεν υπάρχει Ρωμαίος, δεν υπάρχει κανείς. Τη βλέπουμε να μιλά σε έναν φανταστικό επισκέπτη για τη ζωή της, τον έρωτα, τη γυναικεία φύση. Μια Ιουλιέτα κουλουριασμένη, ακίνητη, ξεχασμένη –απομεινάρι της πιο ένδοξης ερωτικής ιστορίας που γράφτηκε ποτέ –θυμάται, στοχάζεται και προβλέπει, προειδοποιεί και αποκαλύπτει, μετέχοντας ακούσια σε μια μυσταγωγία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Ιουλιέτα αποδομεί τον εαυτό της ως φιγούρα του Σαίξπηρ ή για να μνημονεύσουμε τον ίδιο τον συγγραφέα «όταν μιλάει δεν αισθάνεται, προσπαθεί να επαναλάβει τα παλιότερα αισθήματά της, να εκβιάσει τη μνήμη της για να γίνει παρόν, ενώ ξέρει πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Σαν να ξεκλειδώνει ένα σεντούκι: από εκεί ανασύρει (από τα βάθη των αισθήσεων) μια λησμονημένη τρυφερότητα, σκονισμένα αγγίγματα, χνούδια φιλιών –τα ράκη του έρωτά της. Φαντάσου μια Ιουλιέτα δρομέα σ’ έναν δρόμο αντοχής».
Η Πέμη Ζούνη δεν θα είχε προβεί ποτέ σε ανακοινώσεις αυτού του τύπου αν δεν ήταν απολύτως βέβαιη ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. «Ολες αυτές οι διαδικασίες δεν γίνονται βιαστικά στους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτή τη βιομηχανία στο εξωτερικό» είπε. «Είναι πάρα πάρα πολύ κοπιώδη και εξαντλητικά ελεγχόμενα». Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι παραστάσεις στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θα αρχίσουν στις αρχές του προσεχούς Δεκεμβρίου και ότι ο Ανγκ Λι θα έρθει στην Ελλάδα έναν μήνα πιο πριν για τις πρόβες που θα γίνουν στον ίδιο χώρο. Υπάρχει, τέλος, πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να δώσει masterclass, αν και το πού δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί.
πότε & πού:

Η παράσταση «…και Ιουλιέτα» του Ακη Δήμου, σε σκηνοθεσία Ανγκ Λι, θα ανεβεί στην κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ