Kινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο της σύνδεσης της ελληνικής ιστορίας της περιόδου 1941-1944 με τον ευρωπαϊκό περίγυρο και ειδικά της περιόδου του τέλους του πολέμου και της απελευθέρωσης της Ευρώπης από το ναζισμό. Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας, αρχειακό υλικό από τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ντοκιμαντέρ καθώς και απόσπασμα από το νέο ντοκιμαντέρ «Μνήμες» του σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Νίκου Καβουκίδη.

Η εκδήλωση θα είναι και ένας φόρος τιμής στον πρόσφατα χαμένο μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα, του οποίου η ταινία «Κανάλ» θα προβληθεί επίσης.
Αναλυτικότερα οι ταινίες του αφιερώματος
«Η νύχτα του Σαν Λορέντζο» (Ιταλία, 1982) των αδελφών Ταβιάνι
Εμπνευσμένοι από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στο χωριό Σαν Μινιάτο, της επαρχίας της Τοσκάνης λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αδελφοί Ταβιάνι παρακολουθούν τις επιπτώσεις των θηριωδιών των Γερμανών στους κατοίκους μιας μικρής ιταλικής πόλης λίγο πριν την οπισθοχώρησή τους.
«Παϊζά» (Ιταλία, 1946) του Ρομπέρτο Ροσελίνι.
Εξι διαφορετικές ιστορίες τοποθετημένες σε έξι διαφορετικές περιοχές της Ιταλίας αμέσως μετά την απελευθέρωση στο δεύτερο μέρος της «τριλογίας του πολέμου» του σκηνοθέτη.
«Γερμανία, ώρα μηδέν» (Ιταλία, 1948) του P. Ροσελίνι
Το τρίτο μέρος της «τριλογίας του πολέμου» του Ροσελίνι εκτυλίσσεται στη μεταπολεμική Γερμανία και περιγράφει την προσπάθεια ενός δωδεκάχρονου να επιζήσει μαζί με τα αδέλφια του στο κατεστραμμένο Βερολίνο.
«Το σιωπηλό οδόφραγμα» (Τσεχοσλοβακία, 1949) του Ότακαρ Βάβρα
Πολίτες με ελάχιστα πολεμικά εφόδια εντάσσονται στην Αντίσταση και οργανώνονται ενάντια στους Ναζί Γερμανούς κατακτητές στην πόλη της Πράγας τον Μάιο του 1945
«Οι τέσσερις μέρες της Νάπολης» (Ιταλία, 1962) του Νάνι Λόι
Μυθοπλαστική αναπαράσταση της εξέγερσης των κατοίκων της Νάπολης κατάτ ων Γερμανών ανάμεσα από τις 27 ως και τις 30 Σεπτεμβρίου 1943. Οι Γερμανοί υποχώρησαν λίγο πριν την άφιξη των πρώτων συμμαχικών δυνάμεων την 1η Οκτωβρίου 1943.
«Κανάλ» (Πολωνία, 1956) του Αντρέι Βάιντα
Η εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944 εναντίον των Γερμανών, κάτω από το αδιάφορο βλέμμα του Κόκκινου Στρατού_ ένα θέμα που ο Βάιντα χειρίζεται στο πρώτο μέρος ως ρεπορτάζ και στο ως αποκαλυπτική διήγηση των περιπλανήσεων στους υπονόμους της Βαρσοβίας
«Το χρονικό της αντίστασης» (Ελλάδα,1985) των Α. Βογιάζου, Σ. Αναστασιάδη
Η λήξη της γερμανικής κατοχής είναι το θέμα του 18ου και τελευταίου επεισοδίου της σειράς Χρονικό της εθνικής αντίστασης.
«Ο τελευταίος αιχμάλωτος» (Ελλάδα, 1970) του Αγγελου Γεωργιάδη
Μια ανάπηρη γυναίκα (Πέρυ Ποράβου) κρύβει στο σπίτι της τον μοναδικό επιζώντα μιας ομάδας σαμποτέρ (Αλέκος Αλεξανδράκης) και για να μην τον χάσει, όταν ο πόλεμος τελειώνει δεν του το ανακοινώνει. Όταν τελικά ο άντρας δραπετεύει θα ζήσει την μεγάλη απογοήτευση της πραγματικότητας.
Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 20.00 θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου Ημερολόγιο Κατοχής 1941-1943 της Ειρήνης Ζαχαρία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος. Η συγγραφέας έζησε την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα και κατέγραψε τις εμπειρίες της.
Για το έργο και την περίοδο θα μιλήσουν ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης που έγραψε την εισαγωγή της έκδοσης και ο αδερφός της συγγραφέως, σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, που είχε λάβει ενεργά μέρος στα γεγονότα της εποχής ως μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΠΟΝ. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Αμαλία Τσεκούρα.
Το αφιέρωμα «Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη» είναι μια διοργάνωση της Ταινιοθήκης σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. Συνεργάζονται επίσης ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο ΕΡΤ.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών εδώ: