Η ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, 20:30) το concerto δώδεκα κλασικών τραγουδιών της ελληνικής δημοτικής και λαϊκής μουσικής παράδοσης, ενορχηστρωμένα με κλασικό ήχο.

Σε συνεργασία με την συνθέτη – ενορχηστρωτή Ελένη Αναγνωστοπούλου ανασύρει και ερμηνεύει με τη συνοδεία πέντε εγχόρδων τραγούδια – αποστάγματα, μελωδίες, σκοπούς και ρυθμούς. Μελωδίες απο το Βυζάντιο, τον Πόντο, την Ήπειρο, το Αιγαίο, την Κύπρο,τη Θεσσαλία κ.α. θα ζωντανέψουν επι σκηνής. Το έργο αυτό δέχεται με ενδιαφέρον προτάσεις συνεργασίας απο το εξωτερικό, ενώ είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί σε συγκεκριμένες χώρες τις Ευρώπης.

Οσο και ενδιαφέρον και αν ακούγεται ένα τέτοιο project δεν μπορεί να γεννά απορίες. Για ποιό λόγο την κάνει και τι θέλουν να πάρει μαζί του το κοινό. Η Βασιλική Καρακώστα απαντά στο vima.gr

Γιατί κάνεις αυτή την παράσταση;

«Ήταν τόσο ωραία στο πρώτο αντίκρισμα με τα παραδοσιακά τραγούδια και όργανα! Λύρες ποντιακές, κρητικές, ήχοι και ντοπιολαλιές, βιώματα, το λυγμό του κλαρίνου και τα ηπειρώτικα ντέφια που χτυπάν στο παρα τσακ για να σου πουν πως, αν δε λυγίσεις, θα σπάσεις. Τα βιολιά, τα λαούτα που άλλοτε έχουν ηλεκτρισμό και άλλοτε λυρισμό ανάλογα τον ψυχισμό, αλλά κυρίως οι παίχτες οι ίδιοι, έχουμε πολλούς καταπληκτικούς ερμηνευτές της δημοτικής μας παράδοσης. Τα τραγούδια τα μάθαινα όταν ήμουν μικρή απο οργανοπαίχτες υψηλής ποιότητας, οι λεγόμενοι μερακλήδες, δωσμένοι σε αυτό που κάνουν. Το ζητούμενο όμως σε αυτό που ετοιμάσαμε για να παρουσιάσουμε με τους συνεργάτες μου, είναι να αναδειχθούν τα ίδια τα τραγούδια οι ίδιες οι συνθέσεις και οι αφηγήσεις και εκεί δεν παίζει ρόλο τι όργανο κρατάς στα χέρια σου αλλά η ψυχή και η πρόθεση να συναισθανθούμε κάθε περιοχή του τόπου μας. Εύχομαι να τα καταφέρουμε. Την παράσταση αυτή τη κάνω για να εκφράσω τον θαυμασμό μου, να μοιραστώ όλα αυτά που έχω μάθει και να εξελιχθώ. Μέσα απο την οικογένεια και ομοιογένεια των εγχόρδων. »

Τι θα ήθελες να πάρει ο κόσμος στο τέλος της βραδιάς;

Θα ήθελα ο κόσμος ακούγοντας το συνολικό ρεπερτόριο της παράστασης, εκτός απο το να τραγουδά και να πάλλεται απο το ρυθμό, να νιώσει την ομορφιά της ανώνυμης συλλογικής μας δημιουργίας, να συγκινηθεί να πάει στους παιδικούς του τόπους, ανθρώπους, να δει χρώματα της φύσης να νιώσει όμορφα και αυτό τέλος να αποτελέσει έμπνευση για κάτι δημιουργικό που θα θέλει να κάνει ο ίδιος. Ακόμα θα ήθελα γιατί θα έρθουν και αλλόγλωσσοι ακροατές όλοι μαζί να αναρωτηθούμε: ποιος υπέροχος τόπος βγάζει αυτές τις μουσικές; ».

Συντελεστές – συνεργάτες :
Βιολοντσέλο – Ευκλείδου Σοφία
Κοντραμπάσο – Βασιλάτος Αλέκος
Βιόλα – Καταχανάς Μιχάλης
Βιολί – Τιμπλαλέξης Περικλής
Βιολί – Ραψανιώτης Βασίλης
Ενορχηστρώσεις – Αναγνωστοπούλου Ελένη
Φωνή, επιμέλεια προγράμματος τραγουδιών, ιδέα & έρευνα: Καρακώστα Βασιλική
Ίδρυμα B. & M. Θεοχαράκη,
Διεύθυνση: Μέρλιν 1 Αθήνα 106 71
Eπικοινωνία: 210 3611206
Contact mail production: hellenicvconcert@gmail.com