«Χορός δωματίου, Γαλλική κατάδυση» είναι ο τίτλος του φεστιβάλ χορού με γαλλική μουσική που παρουσιάζει η χορογράφος Αναστασία Λύρα με την ομάδα του Μικροσκοπικού Θεάτρου κάθε Σάββατο ως τις 3 Δεκεμβρίου (με εξαίρεση την 22α Οκτωβρίου όπου η παράσταση θα γίνει την Κυριακή 23/10). Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου και ο κύκλος των οκτώ παραστάσεων περιλαμβάνει τρεις βραδιές με έργα του Ραβέλ, δύο με έργα του Ντεμπισί, ενώ στις υπόλοιπες τρεις βραδιές η χορογραφία εμπνέεται από τη μουσική των Μεσιάν, Σεζάρ Φρανκ, Μπερλιόζ και Φορέ.

Το χορευτικό ρεπερτόριο του φεστιβάλ αναπτύχθηκε στο Μικροσκοπικό Θέατρο κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών και αποτελεί συνέχεια της σχέσης αγάπης προς τη γαλλική μουσική που η χορογράφος καλλιέργησε με την πολυάνθρωπη Σχεδία Ομάδα Χορού κατά την οκταετία 1996-2004.
Τα έργα του φεστιβάλ είναι ως επί το πλείστον χορογραφίες σόλο και ντούο, όπως επιβάλλει ο χαρακτήρας δωματίου της σκηνής του θεάτρου. «Στη θεματολογία των χορευτικών έργων, η οποία πηγάζει από εκείνη της μουσικής, το παραμύθι και το φανταστικό ταξίδι συνυπάρχουν με την αφαιρετική προσέγγιση και τον φορμαλισμό στη σκηνική οργάνωση της κίνησης του σώματος» διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό υλικό. Εν προκειμένω, τα «δίδυμα» θέματα Χρόνος και Σώμα, Φύση και Ψυχή είναι οι πρωταγωνιστές της διοργάνωσης.Οι χορογραφίες, τα κοστούμια και οι φωτισμοί είναι της Αναστασίας Λύρα.
Θεατής και χρόνος


Το Μικροσκοπικό Θέατρο είναι ένας χώρος για τις τέχνες που σχεδίασε και επιμελήθηκε η Αναστασία Λύρα, στα αρχαία θεμέλια ενός πλακιώτικου σπιτιού του 19ου αιώνα, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Νανά Κουκιάδη και Ανδρέα Δεληβοριά. Περιλαμβάνει δύο σκηνές, στο πρώτο και στο δεύτερο επίπεδο του θεάτρου, στα θεμέλια του οποίου συνυπάρχουν τμήματα της Ρωμαϊκής Αγοράς και κτισμάτων του 1ου αιώνα π.Χ. Εγκαινιάστηκε το 2008 στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση «Tu Αmor Revolucionario» και σχεδιάστηκε ώστε μέσα στο πλαίσιό του να διερευνηθούν ο Χώρος και ο Χρόνος και το Σώμα, ως θεμελιώδη συστατικά του Χορού. Το ίδιο το θέατρο εισάγει αυτομάτως τον θεατή στο ζήτημα του Χρόνου, καθώς μέσα από τα ιστορικά ευρήματα που το απαρτίζουν αναδύεται ο διάλογος ανάμεσα στις διαφορετικές χρονολογικές περιόδους της Αθήνας.
Η μικρή διάσταση του θεάτρου φέρνει το κοινό σε άμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα, παρέχοντας στον θεατή μια οπτική «κάτοψης» του έργου, τοποθετώντας τις κινήσεις των χορευτών «κάτω από το μικροσκόπιο». Βρίσκεται ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού και η απόστασή του από τη στάση του μετρό στο Μοναστηράκι είναι 150 μέτρα. Η χωρητικότητά του εξαρτάται από τη διάταξη των καθισμάτων που επιλέγεται κάθε φορά και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει τα 60 άτομα.
To πρόγραμμα

23 Οκτωβρίου

  • «Μπολερό, ένας Λαβύρινθος του Χρόνου».
Τρεις ερμηνείες.

Μουσική:
Μορίς Ραβέλ, «Μπολερό».

Χορός: Αθηνά Κυρούση, Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Κωνσταντίνος Μίχος, Αναστασία Λύρα, Γιάννης Μήτσος.


29 Οκτωβρίου

  • «Η Σεχραζάτ όταν χορεύει».
Τρεις νυχτερινοί χοροί.

Μουσική:
Μορίς Ραβέλ, «Σεχραζάτ», Τρία ποιήματα του Στεφάν Μαλαρμέ, «Οντίν», «Λυπημένα πουλιά».

Χορός:
Αθηνά Κυρούση, Ελίνα Παπαδοπούλου, Αναστασία Λύρα.
5 Νοεμβρίου

  • «Οι Τέσσερις Εποχές»
Μικροκλίμα της ψυχής.

Μουσική:
Κλοντ Ντεμπισί, «Παγόδες», «Βραδάκι στη Γρανάδα», «Μπαλάντα», «Βήματα στο χιόνι».

Χορός:
Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Αναστασία Λύρα.
12 Νοεμβρίου

  • «Φρανκ και Μεσιάν».
«Tu Amor ad Infinitum».

Μουσική:
Σεζάρ Φρανκ, Πρελούδιο, Κοράλ και Φούγκα, Ολιβιέ Μεσιάν, «Απ’ τα κάνιον στ’ αστέρια…».

Χορός:
Ελίνα Παπαδοπούλου, Αθηνά Κυρούση.
19 Νοεμβρίου

  • «Απ’ τα κάνιον στ’ αστέρια…».
Το ρολόι του ήλιου.

Μουσική:
Ολιβιέ Μεσιάν, «Απ’ τα κάνυον στ’ αστέρια…».

Χορός:
Αναστασία Λύρα.
26 Νοεμβρίου

  • «Θαλασσογραφία»
Το ρολόι του νερού.

Μουσική:
Εκτορ Μπερλιόζ, «Το άγνωστο νησί», Γκαμπριέλ Φορέ, «Βαρκαρόλα V».

Χορός:
Αθηνά Κυρούση, Ελίνα Παπαδοπούλου, Βανέσα Σπινάσα.
3 Δεκεμβρίου

  • «Πορτρέτο της Αιωνιότητας».
Το σώμα σαν μικροσκοπικό θέατρο του χρόνου.

Μουσική:
Μορίς Ραβέλ, «Μπολερό» (μια μείξη πέντε ερμηνειών).

Χορός: Αθηνά Κυρούση, Ελίνα Παπαδοπούλου, Εύα Παγουλάτου, Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Βανέσα Σπινάσα.


πότε & πού:

Ως τις 3/12 στο Μικροσκοπικό Θέατρο (Δεξίππου 5 και Πλατεία Ταξιαρχών, Πλάκα). Ωρα έναρξης: 20.00. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 6989 443.157.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ