Το πόστερ της εφετινής διοργάνωσης

Eπιχορηγούμενο από το Ιδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών του Σαν Φρανσίσκο το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο είναι το αρχαιότερο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στην Αμερική (παρόμοια φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε πόλεις όπως το Λος Αντζελες, το Σικάγο και η Νέα Υόρκη). Διεξάγεται με επιτυχία εδώ και 12 χρόνια και εφέτος είναι έτοιμο να σηκώσει αυλαία το Σάββατο 15 Οκτωβρίου για να διαρκέσει ως τo Σάββατο 22 του ίδιου μηνός.

Κάθε μέρα θα προβάλλονται δύο ταινίες μικρού μήκους, ακολουθούμενες από μία μεγάλου μήκους. Οι μεγάλου μήκους ταινίες που έχουν εξασφαλίσει προβολή στο φεστιβάλ είναι το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη (δεν έχει προβληθεί ακόμη στη χώρα μας), το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, η «Τετάρτη 4.45» του Αλέξη Αλεξίου, ο «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, η «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη και το «Exotica, Erotica, Etc.» της Ευαγγελίας Κρανιώτη (επίσης δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα).
Για μία εβδομάδα θα προβάλλονται ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, από έλληνες και κύπριους κινηματογραφιστές, κάθε μέρα στις 19.00 στο Delancey Street Screening Room. Εγκέφαλος του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο είναι ο κ. Κλέον Στίβεν Σκούρτης, ο οποίος εδώ και 12 χρόνια ενώνει τις κινηματογραφικές εξελίξεις των ελλήνων δημιουργών του κόσμου με τους ομογενείς αλλά και γενικότερα το κοινό του Σαν Φρανσίσκο που ενδιαφέρεται για τον κινηματογράφο. Ο Κλ. Σκούρτης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια προτού μεταβεί στις ΗΠΑ για να σπουδάσει ηλεκτρονικά συστήματα.

Είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος του ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών στο Σαν Φρανσίσκο όπου ζει με τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά.Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο θα αρχίσουν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου με δεξίωση που θα λάβει μέρος στο εστιατόριο Κοκκάρι και θα συνεχιστούν με ένα VIP brunch για τους σκηνοθέτες που θα παρευρίσκονται στο Σαν Φρανσίσκο την Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Τα πάρτι για την τελετή έναρξης και την τελετή λήξης του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 15 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου αντιστοίχως, στο Delancey Street Screening Room, μετά τις προβολές των ταινιών.

Εισιτήρια και εβδομαδιαία πάσα καθώς και το πλήρες πρόγραμμα της φετινής χρονιάς είναι επίσης διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι όλες οι εισπράξεις του Φεστιβάλ στηρίζουν τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών και της Εδρας Νίκος Καζαντζάκης στο San Francisco State University.

HeliosPlus