Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμό Αριστείδη Μπαλτά (την οποία κοινοποιούν στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο) απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στην επιστολή, με τίτλο «Το Μέγαρο Μουσικής κινδυνεύει από τους «σωτήρες» του» οι εργαζόμενοι εκθέτουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο, αρκετούς μήνες μετά την ψήφιση του νόμου περί διάσωσής του ενώ μεταξύ άλλων διατυπώνουν και μια σειρά ερωτήματα. Παράλληλα, διεκδικούν την εξόφληση δεδουλευμένων, την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε και δηλώνουν πως θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και το κύρος του οργανισμού. Αναλυτικά η επιστολή


ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΣΩΤΗΡΕΣ» ΤΟΥ
Κύριε Υπουργέ,
Τον Φεβρουάριο του 2016 ψηφίστηκε ο Νόμος 4366 που υποτίθεται ότι θα έσωζε το Μέγαρο.
Όμως, εδώ και 8 μήνες:
1.Πληρωνόμαστε με έναντι, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η κατάταξη των μισθών μας σύμφωνα με τον νέο νόμο και το Ενιαίο Μισθολόγιο.
2.Μας οφείλονται υπερωρίες ενός περίπου χρόνου.
3.Δεν έχει υπογραφεί η τριετής προγραμματική σύμβαση, με την οποία θα ορίζεται το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης του Ο.Μ.Μ.Α. από το ΥΠ.ΠΟ.Α. σε επίπεδα που να επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του και την ισοσκελισμένη χρήση του.
4.Ο Ο.Μ.Μ.Α. δεν έχει ούτε φορολογική ούτε ασφαλιστική ενημερότητα, δεδομένου ότι δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη τα σχετικά προαπαιτούμενα.
5.Δεν έχει εφαρμοστεί ο ψηφισμένος νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους, γεγονός που προκαλεί σωρεία προβλημάτων ως προς τις αμοιβές καλλιτεχνών και εξωτερικών συνεργατών του Ο.Μ.Μ.Α.
Ενδεικτικά, η εταιρεία καθαρισμού που έχει σύμβαση με τον Οργανισμό και, λόγω των παραπάνω, δεν έχει πληρωθεί, οφείλει στο προσωπικό της μισθούς 9 μηνών.
Επίσης, αληθεύει ότι το Υπουργείο Οικονομικών κωλυσιεργεί και δεν εγκρίνει μία τροπολογία, η οποία θα βοηθούσε στην εφαρμογή του νόμου 4366 που ψηφίσατε;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρρυθμίας, της προχειρότητας αλλά και της αδράνειας είναι το εξής: ενώ, υπό κανονικές συνθήκες, ο ετήσιος καλλιτεχνικός προγραμματισμός της επόμενης περιόδου υποβάλλεται τον Μάιο της προηγούμενης χρονιάς, ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Μίλτος Λογιάδης, ο οποίος δεν φέρει καμία ευθύνη, αναγκάστηκε τον Οκτώβριο -στο και πέντε- να υποβάλει στη Διοίκηση του Ο.Μ.Μ.Α. τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για την περίοδο 2016-2017, χωρίς καν να γνωρίζει το ακριβές ύψος της επιχορήγησης!
Στο μεταξύ, με τη δική σας συναίνεση, κύριε Υπουργέ, είχε προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 11 Οκτωβρίου για την ανακοίνωση του προγράμματος της περιόδου 2016-2017. Η συνέντευξη Τύπου όμως αναβλήθηκε, με συνέπεια να μην γίνει η ανακοίνωση του καλλιτεχνικού προγράμματος, γεγονός το οποίο προξενεί μεγάλη ανησυχία διότι όλα είναι πλέον στον αέρα.
Και τέλος σας ρωτάμε: Τα μέλη του Δ.Σ. του Ο.Μ.Μ.Α., τα περισσότερα από τα οποία διορίστηκαν από εσάς, είναι σε αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο; Μήπως υπάρχουν κάποια μέλη που τον υπονομεύουν, παίζοντας προσωπικά παιχνίδια, τα αποτελέσματα των οποίων πέφτουν εντέλει στις πλάτες των εργαζομένων;
Εμείς που στηρίξαμε και στηρίζουμε με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό όλες τις εκδηλώσεις του Μ.Μ.Α. ενημερώνουμε όσους αγαπούν τον Πολιτισμό και ενδιαφέρονται για το Μέγαρο -και είναι πολλοί αυτοί-, για να μην αποπροσανατολίζονται από τις «καθησυχαστικές» δηλώσεις σας, ότι:

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Το Σ.Ε.Ο.Μ.Μ.Α. απαιτεί ΑΜΕΣΑ:
∙Να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα αλλά και οι υπερωρίες μας.
∙Να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε.
∙Να αναλάβουν τις ευθύνες τους τα αρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Μ.Μ.Α. προκειμένου να φέρουν σε πέρας το έργο που τους έχει ανατεθεί.
Διαφορετικά, κύριε Υπουργέ, εσείς και η κυβέρνησή σας κινδυνεύετε να χρεωθείτε την καταστροφή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Εμείς, ως Σ.Ε.Ο.Μ.Μ.Α., σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και το κύρος του Οργανισμού.
Δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν 26 χρόνια εργασίας και δεν διαπραγματευόμαστε το υψηλό επίπεδο προσφοράς του Οργανισμού στον Πολιτισμό.
Δεν ανεχόμαστε άλλα παιχνίδια με τους μισθούς μας.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ
ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ο.Μ.Μ.Α.