Πολλά πράγματα στη ζωή επαναλαμβάνονται. Αλλα είναι καλά, άλλα είναι λιγότερο καλά. Οπως, για παράδειγμα, κάθε φθινόπωρο υπάρχουν κάποιες σταθερές. Ανακοινώνονται οι συναυλίες, οι μουσικές παραστάσεις, τα μουσικά προγράμματα του χειμώνα. Το ίδιο και εφέτος νέα σχήματα, νέοι δημιουργοί αλλά και από κοντά οι παλιοσειρές –άλλωστε αυτές είναι που σέρνουν τον χορό –ετοιμάζονται να υποδεχθούν το κοινό τους. Ακόμη ένας δύσκολος χειμώνας –αν και προ κρίσης τα ίδια έλεγαν παραγωγοί και καλλιτέχνες –όπου πολλά θα γίνουν και λίγα θα πάνε. Το κοινό δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα των προηγούμενων ετών και ως εκ τούτου έχει γίνει περισσότερο προσεκτικό στις επιλογές του. Ενδεχομένως κάπου αυτό να έχει βελτιώσει και την καλλιτεχνική ποιότητα των προγραμμάτων-συνεργασιών από τα οποία επιλέγει και παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής». Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και άλλες ανακοινώσεις και νέα προγράμματα.
Οι Γιώργος Νταλάρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Γιάννης Κότσιρας θα βρεθούν μαζί στην Ακτή Πειραιώς από τις 4 Νοεμβρίου. Γνωστοί και μη εξαιρετέοι και οι τρεις θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από το σύνολο του ρεπερτορίου τους χωρίς να απουσιάσουν και οι… προγραμματισμένες εκπλήξεις.
Οι Χαΐνηδες εμφανίζονται στις 15, 22 και 29 Οκτωβρίου στον Σταυρό του Νότου με τις γνωστές και άγνωστες τραγουδο-ιστορίες τους. Στον ίδιο χώρο στις 14, 21 και 28 Οκτωβρίου εμφανίζονται ο Μπάμπης Στόκας και ο Κώστας Παρίσσης. Ο Φοίβος Δεληβοριάς θα εμφανισθεί επίσης στον Σταυρό του Νότου από τις 15/10 και για τρία Σάββατα. Ο Μίλτος Πασχαλίδης θα εμφανισθεί τα Σάββατα από 5/11 ως 2/12, ο Χρήστος Θηβαίος τις Παρασκευές από 4/11 ως 25/11, ο Νίκος Πορτοκάλογλου τα Σάββατα από 26/11 ως 21.1.2017, ενώ ο Σωκράτης Μάλαμας Παρασκευές και Σάββατα από 20/1 ως 18.3.2017.
Στο Gazarte στις 20 Οκτωβρίου εμφανίζονται οι Gadjo Dilo, που έχουν κατορθώσει να συνδυάσουν τη μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt με την ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και του ’60. Στις 21/10 ακολουθεί ο Ian Ikon, με τις Ιrene, Natalia Corvington, Idra Kayne, Maya Siozou να ερμηνεύουν κομμάτια που κινούνται με ευελιξία μεταξύ indie pop, vintage pop, nu soul αλλά και house, στις 22 και 23 Οκτωβρίου είναι η σειρά του Διονύση Σαββόπουλου, στις 26/10 οι Boogie Belgique με περίτεχνα jazzy samples και vintage drum breaks, στις 27/10 οι Swingin Cats και στις 29/10 η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η Ελλη Πασπαλά.
Η μουσική σκηνή Σφίγγα (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής, πεζόδρομος Κιάφας 13) ανοίγει τις πόρτες της στο τέλος του Οκτωβρίου φιλοξενώντας μεταξύ άλλων την Ελένη Τσαλιγοπούλου (από 2/12), την Ελένη Δήμου και τον Βαγγέλη Γερμανό (4, 11, 18, 25/11) και τους Opera Chaotique (6, 13, 20, 27/11). Επίσης δεν θα λείψουν ειδικά αφιερώματα, παρουσιάσεις CD, βιβλίων κ.ο.κ.
Η Γεωργία Νταγάκη και ο Σταύρος Σιόλας εμφανίζονται στις 22 Οκτωβρίου στο «Κρεμλίνο» στον Πειραιά. Μετά από μια επιτυχημένη συνεργασία των δυο τους (χειμώνας 2016), αλλά και στο πλευρό του Μανώλη Μητσιά (άνοιξη-καλοκαίρι 2016) βρίσκονται μαζί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στον ίδιο χώρο θα εμφανιστούν μεταξύ άλλων οι Κώστας Μακεδόνας (28, 29/10 και 4, 5/11), Λάκης Παπαδόπουλος Γιάννης Γιοκαρίνης (25/11, 2/12) και Κίτρινα Ποδήλατα (12, 19, 26/11 και 3/12).
Η Πέννυ Μπαλτατζή παρουσιάζει στο Faust στις 10, 17, 24 και 31 Οκτωβρίου τη μουσική παράσταση «Στον Τροπικό του Χορού». Τσα τσα, καλύψο, σκα, λάτιν, νέα τραγούδια της αλλά και τα «κλασικά» της «Εξωτικό χαρμάνι», «Η δεκάρα» και «Το γυφτάκι».
Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο από Πέμπτη 20/10 ως Πέμπτη 27/10 ο Νίκος Ζιώγαλας με τον Σούλη Λιάκο στην αφήγηση και τον Παύλο Συνοδινό, από τους Greeklish Babylon, στην κιθάρα και μια ομάδα εξαίρετων μουσικών και ηθοποιών ετοιμάζουν την «Εφτιχομανία F65». Τους σκηνοθετεί ο Σπύρος Οικονομάκος. Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται από τις 31 Οκτωβρίου μια μουσικοθεατρική παράσταση όπου ο λόγος συναντά τη μουσική και τα τραγούδια, σκηνοθετημένη από την Ελένη Γκασούκα. Συμμετέχουν οι Φωτεινή Βελεσιώτου, Αναστασία Μουτσάτσου (υπογράφει το κείμενο της παράστασης) και Μυρτώ Αλικάκη. Στον ίδιο χώρο από τις 28/10 ο Μπάμπης Παπαδόπουλος παρουσιάζει ένα ακουστικό ταξίδι με αποσπάσματα από όλη την προσωπική δισκογραφική πορεία του. Μαζί του στη σκηνή θα είναι οι μουσικοί του «Acoustic Set», οι οποίοι συμμετείχαν και στην ηχογράφηση του τελευταίου του δίσκου «Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά. Μες στη χαρά είν’ ο πόνος».
Ο Σταμάτης Κραουνάκης παρουσιάζει και την τρέχουσα σεζόν την επιτυχημένη του παράσταση «Ολοι ένα –Φίλα με» στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 4 Νοεμβρίου ως και τις 14 Ιανουαρίου. Σε ένα διαφορετικό αλλά και αληθινό one man show.
Στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2016 παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το νέο συμφωνικό έργο του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ερωτικός Λόγος». Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αναφορά το ομώνυμο έργο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη, προχωρεί σε μια απόπειρα μεταφοράς της ποιητικής φόρμας σε μουσική.
Ο Κώστας Λειβαδάς και η Βίκυ Καρατζόγλου επιστρέφουν μαζί για δύο Παρασκευές 14 και 21 Οκτωβρίου στονΣταυρό του Νότου Plus. Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που ακολουθεί όλη τη σειρά της πορείας και των τραγουδιών που αγαπήσαμε και που αποτυπώνεται στην πρόσφατη συλλογή «18 χρόνια δρόμος».
Στο Πέραν –Το Καφέ Αμάν της Πόλης στις 18 και 19 Οκτωβρίου εμφανίζονται οι Rebetien σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια του Μεσοπολέμου, από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου – σμυρναίικου τραγουδιού αλλά και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Στις 16/10 στον ίδιο χώρο αλλά το μεσημέρι (3.30) οι Χρίστος Τσιαμούλης Καίτη Κουλλιά παρουσιάζουν το «Πολίτικο αιγαιοπελαγίτικο γλέντι». Από την Κωνσταντινούπολη στη Μικρά Ασία και από εκεί στα νησιά.
Το παρών θα δώσει και η μουσική σκηνή Ρυθμός Stage στην Ηλιούπολη. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα βρεθούν στη σκηνή του είναι η Μελίνα Κανά (από 22/10 και κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι), ο Μπάμπης Τσέρτος (25/11 και 2, 9/12), ο Δημήτρης Υφαντής και ο Θοδωρής Κοτονιάς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ