Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το Κοντσέρτο της Ευρώπης, η περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου επιστρέφει για μία και μοναδική συναυλία την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 20.30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Σολίστ ο Νικολάι Λουγκάνσκι, ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της εποχής μας και αγαπητός στο αθηναϊκό κοινό, ο οποίος θα ερμηνεύσει τη δεξιοτεχνική Ραψωδία σε ένα θέμα του Παγκανίνι για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Η Ορχήστρα, υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης μαέστρου Τουγκάν Σοχίεφ, θα παρουσιάσει επίσης τον «Καταραμένο Κυνηγό» του Σεζάρ Φρανκ και τη δημοφιλέστατη «Σεχραζάτ» του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Η πολυαναμενόμενη συναυλία εντάσσεται στον Κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες – Μεγάλοι Μαέστροι – Μεγάλοι Ερμηνευτές.
Μουσικός Διευθυντής της Εθνικής Ορχήστρας του Καπιτωλίου της Τουλούζης, της Γερμανικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου και παράλληλα Βασικός Αρχιμουσικός στο Θέατρο Μπαλσόι της Μόσχας. Περιζήτητος στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών και όπερας, ο Σοχίεφ συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Εκτός από τις εμφανίσεις του με την Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης (σε Γαλλία, Ευρώπη και Απω Ανατολή), τα σχέδιά του για την καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παραστάσεις όπερας στο Θέατρο Μπαλσόι, συναυλίες με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας, την Ορχήστρα Philharmonia, τη Συμφωνική του Λονδίνου, τη Φιλαρμονική της Βιέννης, καθώς και εμφανίσεις στην Ιαπωνία στο πλαίσιο του Μουσικού Φεστιβάλ ΝΗΚ. Πέρα από τις «ζωντανές» ανά τον κόσμο εμφανίσεις του, ο Σοχίεφ είναι ιδιαίτερα δραστήριος και δισκογραφικά αφού στο ενεργητικό του έχει σημαντικές ηχογραφήσεις του ρωσικού και όχι μόνο ρεπερτορίου.
Στην κορυφή του κόσμου


Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου ιδρύθηκε το 1882 ως αυτοδιοικούμενο σύνολο. Γρήγορα καθιερώθηκε ως μία από τις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου. Βασικοί αρχιμουσικοί της υπήρξαν οι Φον Μπίλοου, Νίκις και Φούρτβενγκλερ, που άφησαν το μουσικό τους στίγμα στις πρώτες δεκαετίες ζωής της Ορχήστρας. Καλλιτεχνικός διευθυντής της έγινε το 1955 ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο οποίος τα επόμενα χρόνια δούλεψε σκληρά με τους μουσικούς της για να διαμορφώσει τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του συνόλου που την έκαναν διάσημη σε όλον τον κόσμο: μοναδική τονική ακρίβεια και ιδιαίτερη ερμηνευτική ευαισθησία. Ο Κλάουντιο Αμπάντο, επικεφαλής αρχιμουσικός της Ορχήστρας την περίοδο 1989-2002, εισήγαγε καινοτομίες στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη μουσική δημιουργία και ενισχύοντας τους κύκλους μουσικής δωματίου και τις συναυλιακές παρουσιάσεις όπερας. Ο σερ Σάιμον Ρατλ ανέλαβε τα ηνία της Ορχήστρας τον Σεπτέμβριο του 2002 και ανέπτυξε το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, χάρη στο οποίο η Φιλαρμονική προσέγγισε ένα ευρύτερο και κυρίως πιο νεανικό κοινό. Τον Νοέμβριο του 2007 η Ορχήστρα και ο Μαέστρος ορίστηκαν Πρεσβευτές Καλής Θέλησης της UNICEF –το πρώτο καλλιτεχνικό σύνολο που κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη διεθνή οργάνωση για παιδιά. Στις 21 Ιουνίου 2015 ο Κίριλ Πετρένκο εκλέχθηκε από τα μέλη της Φιλαρμονικής του Βερολίνου ως Βασικός Αρχιμουσικός της.
Η Ορχήστρα διαθέτει από τον Ιανουάριο του 2009 το Digital Concert Hall, ένα ψηφιακό διαδικτυακό πρόγραμμα ζωντανής μετάδοσης των συναυλιών της. Παράλληλα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων διάσημων συνόλων, το 2014 η Φιλαρμονική τουΒερολίνου ίδρυσε τη δική της δισκογραφική εταιρεία, την Berliner Philharmoniker Recordings.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ