θέατρο
Πρεμιέρα στο Βρετάνια


«Το ημέρωμα της στρίγκλας» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ ανεβαίνει την Παρασκευή στο θέατρο Βρετάνια (21.00). Απόδοση – σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τη Μαρία Ναυπλιώτου. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια: Εύα Νάθενα, μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσσος. Παίζουν επίσης: Γιώργος Ψυχογιός, Μένη Κωνσταντινίδη, Στέλιος Ιακωβίδης, Ιφιγένεια Αστεριάδη κ.ά.
«Στέλλα κοιμήσου» στο Εθνικό


Η παράσταση «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου. Παίζουν: Ιωάννα Κολλιοπούλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Ελλη Τρίγγου, Γιάννης Νιάρρος, Μάγια Κώνστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αντώνης Ιορδάνου. Στις 21.00.
«Για την Ελένη»


Η παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη «Για την Ελένη» ξεκινά έναν δεύτερο κύκλο στη σκηνή του TempusVerum-Εν Αθήναις (Γκάζι). Με τη Μαρία Κίτσου στον ρόλο της Ελένης Παπαδάκη. Πρεμιέρα την Τετάρτη (21.00). Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (21.00), ως 5/12.
«Και τώρα οι δυο μας»


Το έργο του Αλεξάντερ Γκέλμαν «Και τώρα οι δυο μας» διασκεύασε και σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης στο θέατρο Μουσούρη με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τη Λυδία Κονιόρδου. Σκηνογραφία: Γιώργος Γαβαλάς. Πρεμιέρα την Πέμπτη (21.00).
Συνεχίζει η «Rachel»


Μια σύνθεση του Αλαν Ρίκμαν και της δημοσιογράφου Καταρίνα Βίνερ που βασίζεται σε e-mail αλλά και στο παιδικό της ημερολόγιο είναι η παράσταση «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie» που σκηνοθετεί η Μάνια Παπαδημητρίου. Με την Ιουλία Γεωργίου. Παραστάσεις στο Θέατρο Παραμυθίας.
Το θέατρο του πολέμου


Η παράσταση «Θουκυδίδης δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου» αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος «Thucydides Dramaticus: The Theater of War» που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center, με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχος. Πρόκειται για μια δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. Κείμενο – δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης – Γιάννης Παναγόπουλος. Παραστάσεις 9 & 13-16/10 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (21.15).
Ερχεται το «Λεωφορείον ο Πόθος»


Στο Θέατρο Επί Κολωνώ η ομάδα Νάμα και η Ελένη Σκότη ανεβάζουν το «Λεωφορείον ο Πόθος» σε μετάφραση Γιώργου Χατζηνικολάου. Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Γιάννης Τσορτέκης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Γιώργος Δάμπασης κ.ά. Από την Πέμπτη, στις 21.00.
εκδήλωση
Αφιέρωμα στον Δ. Μητρόπουλο


Εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο μαέστρο και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλο διοργανώνουν οι Φίλοι του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» με την υποστήριξη του Ωδείου Αθηνών. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10/10 στον «Παρνασσό» και περιλαμβάνει αφιερωματική έκθεση (εγκαίνια στις 19.00) και ομιλία του καθηγητή και κοσμήτορα της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρη Ξανθουδάκη με τίτλο «Δημήτρης Μητρόπουλος, ένας πρωτοπόρος μουσικός» (στις 20.00). Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα για φωνή και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου με τη μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.
Για τον Ντα Βίντσι


Η έκδοση «Λεονάρντο ντα Βίντσι –Λεόν Μπατίστα Αλμπέρτι – Αντρέα Πότσο. Διά την ζωγραφίαν. Οι πρώτες μεταφράσεις κειμένων τέχνης από τον Παναγιώτη Δοξαρά» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα (18.30) στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς). Θα μιλήσουν: Ολγα Γκράτζιου, Νίκος Χατζηνικολάου, Δημήτρης Αρβανιτάκης. Παράλληλα λειτουργεί έκθεση τεκμηρίων «Η «Πραγματεία περί Ζωγραφικής» του Λεονάρντο ντα Βίντσι: Από το χειρόγραφο στο έντυπο» ως τις 26/10 (καθημερινές 9.00-17.00).
παράσταση

«West Side Story» από την Καμεράτα


Το δημοφιλές μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπερνστάιν «West Side Story» ανεβαίνει από την Καμεράτα για πέντε παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 15, 16, 19, 20 και 21/10. Μουσική διεύθυνση: Γ. Πέτρου – Ν. Λαάρης. Σκηνοθεσία: Γ. Πέτρου – Τζον Τοντ.
κινηματογράφος

Σινε-Τουρκία στο Κακογιάννης


Επτά ταινίες του σύγχρονου τουρκικού κινηματογράφου απαρτίζουν τη διήμερη διοργάνωση (Παρασκευή και Σάββατο) Turkish Film Days στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Παρασκευή 14/10: «Ψιθύρισέ μου εάν ξεχάσω» του Τσαγκάν Ιρμάκ, «Πέρα από τον λόφο» του Εμίν Αλπέρ, «Σίβας» του Kαάν Μουτζντετσί. Σάββατο 15/10: «Ψάρι» του Ντερβίς Ζαΐμ, «Κισσός» του Tόλγκα Καρατσελίκ, «Κάποτε στην Ανατολία» του Nουρί Μπίλγκε Τσεϊλάν. Είσοδος ελεύθερη.
βιβλίο

Κείμενα και ποίηση


Ο συλλογικός τόμος «Μάκης Αποστολάτος: 10 κείμενα για το έργο του» (Βακχικόν, 2016) θα παρουσιαστεί την Παρασκευή (20.00) στο Polis Αrt Cafe στη Στοά του Βιβλίου. Θα μιλήσουν: Αγγελική Κομποχόλη, Κρις Λιβανίου, Αχιλλέας Σπυρόπουλος. Συντονίζει ο δοκιμιογράφος, κριτικός Λουκάς Θεοχαρόπουλος. Ποιήματά του θα απαγγείλουν οι ποιήτριες Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη και Κατερίνα Τσιτσεκλή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ