Έκπληξη έχει προκαλέσει σε ευρωπαϊκούς και τουρκικούς πολιτιστικούς φορείς η απόφαση της Τουρκίας να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης Creative Europe.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκαταλείψει το πρόγραμμα -στο οποίο είχε ενταχθεί ως μη μέλος το 2015- στα τέλη του 2016. Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» στηρίζει οικονομικά φορείς του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, η Τουρκία «βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για τους όρους της απόσυρσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα από την 1η Ιανουαρίου 2017».

Σε μήνυμά τους προς τις τουρκικές αρχές, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν «λύπη» για την τουρκική απόφαση, σημειώνοντας ότι «οι πολιτιστικοί φορείς θα χάσουν μελλοντικές ευκαιρίες για συνεργασία με τους εταίρους τους στην ΕΕ. Αν και θεωρούμε ότι είναι μία ατυχής απόφαση, η ΕΕ σέβεται την κυριαρχία της Τουρκίας».

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα Media -ένα από τα προγράμματα του Creative Europe- επέτρεπε σε τούρκους επαγγελματίες του κινηματογράφου να συμμετέχουν σε σεμινάρια, φεστιβάλ και άλλες δραστηριότητες.

Παράλληλα, φόρουμ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης είχε λάβει χρηματοδότηση από το Creative Europe για το 2016 και το 2017.