ξένη μουσική
Μιχάλι Βιγκ στη Σφενδόνη


Ο Μιχάλι Βιγκ, ο μελωδός του μαγυάρου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ («Satantango»), δίνει δύο κονσέρτα στο Θέατρο Σφενδόνη (Μακρή 4, Μακρυγιάννη, στάση μετρό Ακρόπολη, 21 5515 8968) την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Οκτωβρίου. Ωρα έναρξης 21.30.
κινηματογράφος

Αθανίτης στο Κουκάκι


Διήμερο αφιέρωμα στον κινηματογράφο του Δημήτρη Αθανίτη πραγματοποιείται 6 και 7 Οκτωβρίου στο Cinemarian (Γενναίου Κολοκοτρώνη 42, Κουκάκι). Πέμπτη: 9.00 μ.μ.: «Μαντόνα καλεί Φασμπίντερ» (2008,12′), «Αντίο Βερολίνο» (1994, 75′). Παρασκευη: 9.00 μ.μ.: «Μαντόνα καλεί Φασμπίντερ» (2008,12′), «Καμμιά Συμπάθεια για τον Διάβολο» (1997, 80′).

θέατρο



Πρεμιέρα στο ΚΘΒΕ


Το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου, με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ρόλο της Εκάβης. Πρεμιέρα την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στη Μονή Λαζαριστών, στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, στις 21.00.
Μαθητές για την κρίση


Ενα νέο θεατρικό έργο για την προσφυγική κρίση με τίτλο «The Sea –or Syria», γραμμένο στα αγγλικά από μαθητές (16-17 ετών) του θεατρικού τμήματος του International Baccalaureate της Σχολής Μωραΐτη (16 και 17 χρόνων μαθητές) θα παιχθεί το Σάββατο στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), στις 16.00. Εισιτήρια: 10 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν σε οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα (τηλ. 210 2719.982 – ekosma@moraitis.edu.gr).
Ερχεται «Το ψέμα»


Η κωμωδία του γάλλου συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ «Το ψέμα» ανεβαίνει στη σκηνή του Μικρού Παλλάς από τον Θοδωρή Αθερίδη. Από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου (στις 21.00).
«Αγριος Σπόρος»


Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά ο «Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου από την Ομάδα Νάμα, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκόττη. Στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ, ως τις 31.1.2017.
«O Θεατροποιός» ξανάρχεται


Η κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ο Θεατροποιός» θα παιχθεί και εφέτος στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, με τον Νίκο Χατζόπουλο. Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.15.
«Εγκλημα και τιμωρία»


Το μυθιστόρημα του Ντοστογέφσκι «Εγκλημα και τιμωρία» σε διασκευή και σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε παίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Ανεσις. Με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Τάσο Ιορδανίδη, Θοδωρή Κατσαφάδο, Αννίτα Κούλη κ.ά. Πρεμιέρα την Τετάρτη στις 21.00.
συναυλία

Η ΚΟΑ στο Μέγαρο


Εργα Βάγκνερ, Σούμαν και Μπετόβεν παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Στέφανο Τσιαλή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης). Στις 7/10 στις 20.30.
Βάγκνερ από τη Μετροπόλιταν


Η όπερα του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη» σε απευθείας μετάδοση από τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε επιλεγμένους χώρους ανά την Ελλάδα με την υποστήριξη του ομίλου Antenna. Στις 8/10, στις 19.00.
εκδηλώσεις



Συζήτηση για το μυθιστόρημα


Ο «Φάκελος Μυθιστόρημα», η έρευνα για το ελληνικό μυθιστόρημα που έγινε το καλοκαίρι από τις σελίδες των Βιβλίων του «Βήματος», ανοίγει σε δημόσια συζήτηση, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 19.30, στο βιβλιοπωλείο «Πλειάδες» (Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι). Στη συζήτηση συμμετέχουν: Θανάσης Βαλτινός, συγγραφέας, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Δημοσθένης Κούρτοβικ, συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, Περικλής Δουβίτσας, εκδότης, Ευαγγελία Αυλωνίτη, λογοτεχνική ατζέντισσα. Συντονίζει η κριτικός βιβλίου Λαμπρινή Κουζέλη.
Ημερίδα υγείας


Ημερίδα ψυχοκοινωνικής ογκολογίας με θέμα «Ο καρκίνος πέρα από το σωματικό πάθος» συνδιοργανώνουν η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Ιερή Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22), την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, από τις 8.30 ως τις 17.00.
έκθεση

Η Βλαχογιάννη στον Bartesera


Δύο χρόνια μετά την παρουσίαση της συλλογής εικαστικών έργων «Κυβερνώντας την Κρίση» της Πηνελόπης Βλαχογιάννη, παρουσιάζεται η νέα σειρά έργων υπό τον τίτλο «Οψεις του Λάθους» στον χώρο Bartesera (Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους). Εγκαίνια: 10 Οκτωβρίου, ώρα 20.00.
βιβλίο
Ποίηση στο Θησείο


Με τον τίτλο «Γι’ αυτούς που φύγανε νωρίς» οι εκδόσεις Αρισταρέτη παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Μίμη Κούρτη. Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου (στις 20.00), στην Αθηναίων Πολιτεία (Ακάμαντος 1 & Αποστόλου Παύλου 33), στο Θησείο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ