Οι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας θα χαρούν ιδιαίτερα με την είδηση ότι το μυθιστόρημα «Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Ελντριτς» του Φίλιπ Κ. Ντικ κυκλοφόρησε προσφάτως σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Αρβανίτη από τις εκδόσεις Κέδρος (είχε κυκλοφορήσει και παλαιότερα από τις εκδόσεις Parsec). Το μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 1965 και ανήκει στα καλύτερα του συγγραφέα του «Ηλεκτρικού προβάτου» (επίσης κυκλοφορεί από τον Κέδρο), εξερευνά την ιδέα της ύπαρξης του Απόλυτου Κακού, που κυβερνά το Σύμπαν και απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.
Στις ασφυκτικά πυκνοκατοικημένες αποικίες του Διαστήματος στον 21ο αιώνα, η εξαθλίωση και η παρακμή της ζωής μπορούν να γίνουν υποφερτές μόνο με τη χρήση του Καν-Ντι, ενός ναρκωτικού που επιτρέπει στον χρήστη να μεταφερθεί μαζί με τους συγκατοίκους του στις αποικιακές τρώγλες σε έναν κοινό χώρο ψευδαισθήσεων. Οταν όμως ο αινιγματικός μεγιστάνας Πάλμερ Ελντριτς επιστρέφει από ένα διαπλανητικό ταξίδι, στις αποσκευές του κουβαλάει ένα νέο ναρκωτικό, το Τσου-Ζεντ, που προσφέρει μια ασύγκριτα πιο εθιστική εμπειρία από το Καν-Ντι. Θα μπορούσε άραγε αυτή η επαναλαμβανόμενη κατάσταση νάρκωσης και ψευδαισθήσεων να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου διαβολικού σχεδίου;
Το αποτέλεσμα είναι ένα άκρως προφητικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που ερευνά την έννοια της εντροπίας, στην οντολογική της σημασία. Πρόκειται για έναν προβληματισμό που αποτελεί σήμα κατατεθέν του Ντικ σε όλα σχεδόν τα βιβλία του.
Γεννημένος όπως και η δίδυμη αδελφή του Τζέιν στο Σικάγο στις 16 Δεκεμβρίου 1928, ο Φίλιπ Κ. Ντικ ήταν γιος της Ντόροθι Κίντρεντ και του υπαλλήλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ Εντγκαρ Ντικ. Με αφετηρία του στη συγγραφή τη μονόφυλλη εφημερίδα «The Daily Dick», την οποία άρχισε να επιμελείται σε ηλικία 10 ετών, ο Ντικ στα τριάντα περίπου χρόνια συγγραφικής δραστηριότητας εξέδωσε τριάντα έξι μυθιστορήματα και πέντε συλλογές διηγημάτων. Πούλησε το πρώτο μυθιστόρημά του «Solar lottery» το 1955.
Η ζωή του Ντικ ήταν άστατη, με πολλούς γάμους, απόπειρες αυτοκτονίας και πειραματισμούς με διάφορες ναρκωτικές ουσίες. Μάλιστα είχε εισαχθεί πολλάκις στο ψυχιατρείο και νοσηλευτεί για παγκρεατίτιδα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια λόγω νοθευμένων αμφεταμινών.
Το γνωστότερό του μυθιστόρημα είναι το «Ηλεκτρικό πρόβατο», στη δημοφιλία του οποίου συνέβαλε η ταινία «Blade Runner» (1982) του Ρίντλεϊ Σκοτ, κορωνίδα του είδους της επιστημονικής φαντασίας (το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1968). Η ειρωνεία είναι ότι ο Ντικ δεν πρόλαβε να δει την απήχηση της ταινίας του Σκοτ διότι πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 2 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς. Ηταν μόλις πενήντα τεσσάρων ετών.
Αλλα μυθιστορήματα ή έργα του που μεταφέρθηκαν στο σινεμά είναι τα «A Scanner Darkly» (από τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ), «Minority Report» (από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ) και «Ολική επαναφορά» (από τον Πολ Βερχόφεν. Πριν από μερικά χρόνια ξαναγυρίστηκε με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φάρελ). Περιέργως δεν έχει προς το παρόν συμβεί το ίδιο με τα «Τρία στίγματα του Πάλμερ Ελντριτς».
Ανάμεσα στα αρκετά μυθιστορήματά του που έχουν μεταφραστεί στην Ελλάδα είναι τα «Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο» (Εκδ. Τόπος), «Ουράνιο μάτι» (Εκδ. Μέδουσα), «Ubik» (Εκδ. Τόπος) και «Ερευνα στο σκοτάδι» (Εκδ. Parsec). Προσφάτως ο «Ανθρωπος στο ψηλό κάστρο» μεταφέρθηκε στην τηλεόραση σε μια μίνι σειρά 11 επεισοδίων.
To 296 σελίδων μυθιστόρημα «Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Ελντριτς» κοστίζει 13,50 ευρώ.

HeliosPlus