Γιορτή ανάγνωσης, συνέδρια, διαγωνισμοί, δράσεις για μεγάλους και παιδιά, για ελληνόγλωσσους και αλλόγλωσσους, για κατοίκους αλλά και επισκέπτες, πρόσφυγες, τουρίστες, σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, σε πάρκα, μουσεία, κινηματογράφους, καφενεία, εστιατόρια και άλλους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, γνωστούς και άγνωστους, που συνδέονται στη συνείδησή μας παραδοσιακά με το βιβλίο αλλά και σε χώρους που δεν φανταζόμαστε ότι σχετίζονται με το βιβλίο και τον κόσμο του περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου της UNESCO για το 2018.

Για μια «πολύ σημαντική διάκριση που κέρδισε ο δήμος Αθηναίων, και θα βάλει την πρωτεύουσα στοεπίκεντρο του διεθνούς, πολιτιστικού αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος, για ένα χρόνο από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στη σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα τελετών του δημαρχιακού μεγάρου με τη συμμετοχή της πρόεδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ΑικατερίνηςΤζιτζικώστα και της αντιπροέδρου του ΟΠΑΝΔΑ ΆβαςΧαλκιαδάκη.

Για τη διάκριση αυτή, που γεννήθηκε ως ιδέα το 2001 στην Ισπανία, υπήρξε εφέτος ρεκόρ συμμετοχών και δύσκολος ανταγωνισμός. «Καταθέσαμε φάκελο και το παλέψαμε», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, διότι «η διάδοση της ανάγνωσης, η διευκόλυνση της πρόσβασης μεγαλύτερου μέρους πληθυσμού στη γνώση και την πληροφορία, και η ανάπτυξη των βιβλιοθηκών» είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, διότι «ο θεσμός συνάδει, ταιριάζει με την ευρύτερη πολιτική του δήμου Αθηναίωνγια τον πολιτισμό, το παιδί, την κοινωνική πολιτική και το κρίσιμο θέμα των ημερών μας – το προσφυγικό και μεταναστευτικό» και διότι «η Αθήνα είναι σεανοδική τροχιά τουριστικής ανάπτυξης την τελευταία διετία», πράγμα που δημιουργεί την επιθυμία ανάδειξης τη Αθήνας σε «προορισμό σύγχρονου πολιτισμού, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας, παράλληλα με τη μοναδικήκληρονομιά της αρχαιότητας, μια νέα δυναμική δημιουργικής έκφρασης στενά συνυφασμένης με τον δημόσιο χώρο και το δύσκολο αν όχι συχνά τραυματικό κοινωνικόγίγνεσθαι».

Τη σημασία της διάκρισης αυτής για την Αθήνα τόνισε και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ενώ η αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, και «ψυχή του εγχειρήματος», όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, παρουσίασε τους γενικούς άξονες των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται: Εκδηλώσεις όλον τον χρόνο, με πανηγυρική έναρξη στις 22 Απριλίου του 2018, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, με φωτισμό κτιρίων, ένα εικοσαήμερο πυκνών εκδηλώσεων στη λήξη του εορταστικού έτους, τριήμερες γιορτές ανάγνωσης κάθε μήνα, εκδηλώσεις δημόσιου χαρακτήρα σε διάφορους χώρους και πολλές εκπλήξεις.

Τα παιδιά και οι μετανάστες είναι δύο ομάδες για τις οποίες υπάρχει ειδική μέριμνα. Για τα παιδιά θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα, θα γίνει διαγωνισμός εικονογράφησης παιδικού βιβλίου αλλά και παιδικού βιβλίου για παιδιά με προβλήματα όρασης. Για τους μετανάστες, προβλέπονται εκδηλώσεις σε άλλες γλώσσες και συγκρότηση συλλογών στις βιβλιοθήκες με βιβλία στις γλώσσες τους και πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση μέσα και από δράσεις του Ανοιχτού Σχολείου του δήμου. Προγραμματίζονται ημερίδες για το βιβλίο και δύο μεγάλα συνέδρια, ένα την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας, με θέμα το βιβλίο, τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και τη δημιουργική έκφραση, και άλλο ένα σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με αφορμή το πέρασμά της σε νέα εποχή.

Τον λόγο έλαβαν ο ΚώσταςΓκοβόστης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο οποίος είχε, όπως πληροφορηθήκαμε, και την ιδέα συμμετοχής της Αθήνας στον διαγωνισμό, η ΧριστίναΚυριακοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης, ο ΓιώργοςΧουλιάρας, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και η ΒασιλικήΝίκα, πρόεδρος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου εκφράζοντας όλοι τη στήριξή τους στις δράσεις που προγραμματίζονται.

Στις δράσεις, στην υλοποίησή τους και στην προβολή τους θα συμμετέχουν πολλοί «που δεν το γνωρίζουν ακόμη», είπε η αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, η οποία είπε ότι μια φιλοδοξία θα ήταν στη διάρκεια του 2018 οι ταξιτζήδες θα μάθουν πού βρίσκονται οι χώροι του βιβλίου, ενώ κέρδος για τον δήμο θα είναι, είπε, οι εθελοντές που θα εμψυχώσουν τις δράσεις για το βιβλίο σε όλη τη διάρκεια του έτους Αθήνα Πρωτεύουσα Βιβλίου, «μια δεξαμενή ανθρώπων από την οποία θα αντληθούν εθελοντές και για άλλες δράσεις του δήμου σχετικά με το βιβλίο στη συνέχεια».

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι εκδοτικών σωματείων, συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες, εκδότες περιοδικών, μεταφραστές, λογοτεχνικοί πράκτορες και άλλοι επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, φανερά ενθουσιασμένοι για την προβολή του βιβλίου, και δη του ελληνικού βιβλίου, τόσο στην Αθήνα και «σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής», όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, όσο και στο εξωτερικό, με την ευκαιρία αυτής της διεθνούς διάκρισης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για το Ideas Box στον Ελαιώνα, της κινητής βιβλιοθήκης που διευκολύνει την πρόσβαση των προσφύγων στη γνώση και στην πληροφορία, και για τις παιδικές βιβλιοθήκες που ιδρύονται ή αναβαθμίζονται στον δήμο. Λόγος έγινε για τις δράσεις που προγραμματίζονται από κοινού με την Εθνική Βιβλιοθήκη, έναν εθνικό θεσμό. Δεν έγινε λόγος όμως για την κατεξοχήν βιβλιοθήκη το δήμου, την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων στον Σταθμό Λαρίσης, η οποία υποφωτισμένη και από χρόνια αφρόντιστη, ελάχιστα ελκυστική και χωρίς επαρκή σήμανση στην περιοχή που να οδηγεί τον ενδιαφερόμενο στην είσοδό της, χάνεται στο αγχώδες καθημερινό πηγαινέλα της περιοχής του κύριου σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. Αν είναι να γίνει η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 θα πρέπει οι δράσεις της για το βιβλίο να ξεκινήσουν από την αναβάθμιση, κτιριακή, συλλογών και υπηρεσιών, της βιβλιοθήκης της και να γίνουν με επίκεντρο αυτήν. Αν σκοπός είναι από όλους τους εορτασμούς να μείνει, σε βάθος χρόνου, κάποια υποδομή στην πόλη – πράγμα που ήταν και η αγωνία και η επιθυμία όσων παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου: να μην αφήσει πίσω της η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου άχρηστα κουφάρια όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.