Αφιέρωμα στο μεγάλο ερμηνευτή των θρακιώτικων τραγουδιών Χρόνη Αηδονίδη, που υπηρετεί εδώ και εξηνταπέντε χρόνιαμε σεμνότητα και αφοσίωση τη μουσική παράδοση της πατρίδας του, της Θράκης και εν γένει την καταγραφή, διάδοση και προβολή της ελληνικής μουσικής, οργανώνουν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και το Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Οι δυο φορείς συναντιούνται καλλιτεχνικά παρουσία του Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο της παραδοσιακής μουσικής, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου, στις 19.30.
Όσον αφορά στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου η παράσταση αυτή η οποία προετοιμάζεται από πολύ καιρό από τον επικεφαλής των χορευτικών ομάδων του ΛΕΒ, Γιάννη Πραντσίδη, υπόσχεται μια περιπλάνηση με χορούς, τραγούδια και σκοπούς σε τρεις περιοχές της Θράκης, Δυτική, Bόρεια (με 2 μέρη: Μαύρης Θάλασσας και περιοχής Καβακλί) και Aνατολική, στις οποίες χωρίστηκε στις αρχές του αιώνα ο ενιαίος θρακικός χώρος.
Τραγούδια που αποδεικνύουν, με τα περίτεχνα ακούσματά τους, την άμεση σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην εκκλησιαστική-έντεχνη μουσική και στη λαϊκή μουσική μας παράδοση. Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται χοροί και γνωστά τραγούδια της Μ. Ασίας και της Μακεδονίας που ερμήνευσε ο Χρόνης Αηδονίδης και αποτελούν σημαντικό μέρος του έργου του. Ένα «εγκώμιο» δηλαδή σ’ όλες εκείνες τις ιστορικές θεματικές ενότητες, που ο Αηδονίδης αγάπησε και υπηρέτησε και ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να διαφυλάξει ως έναν από τους ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς.
Στην παράσταση σημαντικότατο ρόλο έχει η παραδοσιακή ορχήστρα και χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βόλου με υπεύθυνο καθηγητή τον Βασίλη Αγροκώστα. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μυούνται στην τέχνη της παραδοσιακής μουσικής και οδηγούνται στους δρόμους της παράδοσης μέσα από τους ήχους παραδοσιακών οργάνων σαν το κανονάκι, το σαντούρι, το λαούτο, το τουμπερλέκι, την πολίτικη λύρα.
Νέα παιδιά, έφηβοι μαθαίνουν να αγαπούν την ιστορία της μουσικής, την ιστορία του λαού μας, γνωρίζουν και μαθαίνουν να σέβονται προσωπικότητες σαν αυτή του Χρόνη Αηδονίδη και πλάθονται έτσι με τα νάματα της παράδοσης, της Τέχνης, των αξιών σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
Το Σχολείο αυτές τις μέρες πλημμυρίζει από τραγούδια σαν τον «΄Άταρη», τη «Γιωργίτσα», τα «Μελιωτάκια», «τα ’12 ευζωνάκια», «τ’αηδόνια της Ανατολής» κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Β. Αγροκώστα, ο οποίος καταθέτει την ψυχή του στο έργο του μουσικού και εκπαιδευτικού το οποίο και υπηρετεί.
Οι συντελεστές της εκδήλωσης, εκτός από τους πολυάριθμους χορωδούς του Μουσικού Σχολείου και τους χορευτές του ΛΕΒ, είναι οι μουσικοί: Κοσμίδης Νεκτάριος-βιολί, Ελληνίδης Παναγιώτης-κλαρίνο, Κωνσταντινίδης Τριαντάφυλλος καβάλι-γκάιντα, Κοσμίδου Τασούλα -κρουστά, Κόκορης Αργύρης -λαούτο και ούτι, Μούτσελος Νίκος –γκάιντα και Αλταντσίδης Δημήτρης ακορντεόν.
Τραγουδούν οι Αγροκώστας Βασίλης και Αργύρης Κόκκορης.
Την επιμέλεια της παράστασης έχει η Εφορεία Χορού με επικεφαλής την Άννα Κουτσελίνη, ενώ την οργάνωση της ενδυματολογικής παρουσίασης έχει η Εφορεία της Γυναικείας Ιματιοθήκης με επικεφαλής την έφορο Άσπα Καπουρνιώτη, ενώ της Ανδρικής, η Κατερίνα Δουλκέρογλου.
Την επιμέλεια της παρουσίασης των χορευτικών ομάδων έχουν οι Γιάννης Πραντσίδης και Θανάσης Μπέας.
Είναι δεν χαρακτηριστικό ότι για τις πολυποίκιλες ανάγκες της προετοιμασίας της παράστασης, την οποία υποστηρίζει ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, εκτός από σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του ΛΕΒ και τη διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου, προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς ένας σημαντικός αριθμός εθελοντών.
Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων-πληροφορίες: Γραμματεία Λ.Ε.Β. (Κοραή 79) τηλ. 2421033938 και 2421305753, Μουσικό Σχολείο Βόλου (2421071096), βιβλιοπωλείο Η Πένα (Σπυρίδη 21) και κατάστημα Ρικοκό (Σπυρίδη 35).