«Μέσα από ό,τι –με πόνο νοσταλγίας –παριστάνει και με τον τρόπο που εκφράζει, όσα και όπως τα υπαινίσσεται, ο Βασίλης Γκούμας θέτει «επί τον τύπον των ήλων» μιας αρχαίας «γραφής» τις βάσεις για να ξαναβρούμε μέσα από μια δική μας βεβαίως ανάλογη γλώσσα τα ουμανιστικά νοήματα και την πνευματικότητα της εικόνας «που απέλιπε», καθώς θα έλεγε και ο ποιητής».

Με αυτά τα λόγια η κριτικός-ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά αναφέρεται στο έργο του Βασίλη Γκούμα, που αυτή την εποχή παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του στην Γκαλερί Ευριπίδη (Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι). Τίτλος της «somniatus ero» και τα εγκαίνιά της γίνονται την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ (η ολοκλήρωση της έκθεσης είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 29 Οκτωβρίου).
Γεννημένος στην Αθήνα το 1991, ο Βασίλης Γκούμας το 2009 εισήχθη πρώτος στο Τµήµα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και στην κατεύθυνση της Ζωγραφικής. Αποφοίτησε µε άριστα το 2015 (Ε’ Εργαστήριο Ζωγραφικής µε καθηγητή τον Μιχάλη Μανουσάκη). Εν συνεχεία παρακολούθησε το Α’ Εργαστήριο Γλυπτικής µε καθηγητή τον Νίκο Τρανό, και το Α’ Εργαστήριο Χαρακτικής µε καθηγήτρια τη Μαίρη Σχοινά. Από τότε έχει συµµετάσχει σε πολλές οµαδικές εκθέσεις και έργα του βρίσκονται σε αρκετές ιδιωτικές συλλογές.
Στο «sominatus ero» ο Βασίλης Γκούμας ιχνηλατεί μια δική του χωρογεωγραφία αποτυπώνοντας με ακρυλικά χρώματα και ξυλοχρώματα την αέναη σχέση ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Πρόκειται για έργα στα οποία κυριαρχούν οι γυναικείες μορφές. Απαλλαγμένες από τη φθορά του χρόνου και τη σκόνη της καθημερινότητας, οι γυναίκες του Γκούμα μοιάζουν με θεότητες ή πλάσματα άλλων εποχών. Θαρρείς ότι φέρουν στοιχεία άυλα και υπεργήινα, τα οποία συνάμα αποπνέουν μια έντονη πνευματικότητα και ένα ηθικό κάλλος.
Σύμφωνα με την Αθηνά Σχινά, με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία που τον διακρίνει και την άρτια τεχνική κατάρτισή του (παρότι τόσο νέος) ο Βασίλης Γκούμας δημιουργεί πνευματικές μορφές, με προσεκτικά μελετημένες αφαιρέσεις, ώστε να μην αλλοιωθεί το ύφος και η φυσιογνωμία τους, αλλά συνάμα διαμορφώνοντας μια «υπερβατική πραγματικότητα. Μέσα από την αυθυπέρβαση, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταφέρει την αρμονία και την ισορροπία που κυριαρχεί στη φύση, στον καμβά του και αποτυπώνει με μαεστρία τις διακυμάνσεις και τις εντάσεις στους τόνους και στο σχέδιό του».


Διακρίσεις του Β. Γκούμα
2014 – Επαινος στην 7η Biennale των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.

2013
– Επιλογή του έργου «Το βασανιστήριο της µοναξιάς» για τη δηµιουργία του ηµερολογίου του 2014 της Διεθνούς Αµνηστίας.

2009
– Βραβείο του Ιδρύµατος Κρατικών Υποτροφιών του ακαδηµαϊκού έτους 2008-2009 για την πρώτευση κατά την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.

HeliosPlus