Στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες που τα τελευταία 20 χρόνια πέρασαν από τις σκηνές του μουσικού χώρου της Αθήνας «Σταυρός του Νότου» θα γιορτάσουν την επέτειό του. Ενα σχεδόν πλήρες who is who της σύγχρονης ελληνικής μουσικής θα είναι εκεί. Ανάμεσά τους οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μελίνα Κανά, Γιάννης Χαρούλης, Φοίβος Δεληβοριάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιάννης Ζουγανέλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ελεονώρα Ζουγανέλη και Μαρία Παπαγεωργίου. Με την αφιλοκερδή συμμετοχή τους θα συμβάλουν στην προσπάθεια υποστήριξης σημαντικών φιλανθρωπικών φορέων. Ο «Σταυρός του Νότου» θα διαθέσει το σύνολο των εσόδων του φεστιβάλ στους ακόλουθους φορείς: Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Γιατροί του Κόσμου, Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Για το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα συλλεχθούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα με τις συναυλίες θα παρουσιαστεί σε αίθουσα της Τεχνόπολης μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τις αφίσες που συνόδευσαν τα προγράμματα του Σταυρού αυτά τα 20 χρόνια αλλά και πλούσιο οπτικό υλικό και video προβολές από εμφανίσεις καλλιτεχνών.
Από τη σκηνή του Σταυρού έχουν περάσει διάφορα μουσικά είδη. Ακούσαμε rock, blues, soul, funk, latin κ.τ.λ. Οι Uriah Heep άνοιξαν τον δρόμο και για ξένα συγκροτήματα. Τα σταθερά μουσικά σχήματα –η House Band, δηλαδή –καθιερώθηκαν στην Κεντρική Σκηνή και μετακινήθηκαν αργότερα στο Club, όπου συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο. Το Club, η δεύτερη σκηνή του Σταυρού του Νότου, εγκαινιάστηκε το 1999. Η τρίτη σκηνή άνοιξε δύο μήνες προτού περάσουμε το κατώφλι της νέας χιλιετίας και είχε ονομαστεί αρχικά «Απέναντι».
Ρωτήσαμε τον Νίκο Λαδά, έναν από τους ιδιοκτήτες του ΣτΝ, με βάση ποιο σκεπτικό επέλεξαν τους φορείς στους οποίους θα δοθούν τα έσοδα από τo τριήμερο των συναυλιών. «Η ιδέα γεννήθηκε πριν από έναν χρόνο αναζητώντας έναν τρόπο να βοηθήσουμε μέσα στην οικονομική κρίση φιλανθρωπικούς οργανισμούς που αφορούν κυρίως τα παιδιά. Ετσι καταλήξαμε στους συγκεκριμένους και ευτυχώς είχαμε και τη θετική απάντηση των καλλιτεχνών για το τριήμερο φεστιβάλ που θα γίνει στην Τεχνόπολη». Ποιες στιγμές θα ξεχώριζε από την 20χρονη πορεία του Σταυρού του Νότου; «Θα ξεχώριζα την έναρξη με τους αδελφούς Κατσιμίχα, τις εμφανίσεις του Θάνου Μικρούτσικου, τις συναυλίες των Πυξ Λαξ με την τεράστια προσέλευση και φυσικά δεν θα ξεχάσω την πρώτη χρονιά του Σωκράτη Μάλαμα που, ενώ είχε χιονίσει και δεν κυκλοφορούσε κανείς έξω στον δρόμο, ήταν sold out και ένα από τα καλύτερα live που έχουν γίνει ποτέ στον Σταυρό». Οι περισσότερες αντίστοιχες μουσικές σκηνές δεν έχουν επιβιώσει μέσα στην κρίση. Γιατί θεωρεί ότι ο ΣτΝ τα έχει καταφέρει; «Nομίζω ότι ο Σταυρός του Νότου δεν λειτουργεί καθαρά σαν μαγαζί με την έννοια του μαγαζιού. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση που έχουμε αναπτύξει με τους καλλιτέχνες, είμαστε σαν οικογένεια. Από μεριάς μας προσπαθούμε κάθε χρόνο για το καλύτερο σε κάθε επίπεδο. Ευτυχώς έχουμε τη στήριξη του κόσμου και μαθαίνοντας από τα λάθη μας συνεχίζουμε».

«Ο Σταυρός του Νότου είναι τα εφηβικά επαρχιακά μου όνειρα που ποθούσαν όταν μεγαλώσουν να χωρέσουν στη σκηνή του»
είπε στο «Βήμα» η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Μαρία Παπαγεωργίου που θα συμμετάσχει στη συναυλία της 28ης Σεπτεμβρίου. «Είναι όλοι οι καλλιτέχνες που με ανέθρεψαν και πέρασαν μπροστά στα μάτια μου. Είναι εν τέλει η πραγμάτωση των εφηβικών μου ονείρων και οι παράλληλοι βίοι μου εκεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

πότε & πού:

Δευτέρα 26, Τρίτη 27 και Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στον Σταυρό του Νότου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ