Θεωρείται ο πιο περίεργος θάνατος στον κόσμο του ροκ. Μια υπόθεση ανεξιχνίαστη εδώ και τριάντα χρόνια, στην οποία εμπλέκονται μουσικοί, μάνατζερ, «πεταλούδες» της νύχτας και μαφιόζοι. Μια ιστορία που «πάγωσε» από το 1966 και σήμερα είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Γιατί η πρόσφατη κυκλοφορία του δίσκου «Shakedown», που ιχνηλατεί τη σύντομη καριέρα του τεξανού μουσικού, ξαναθέτει το ως άνω ερώτημα


Τα χαράματα της 18ης Ιουλίου 1966 η κυρία Λορέν Φούλερ, μητέρα του ραγδαία ανερχόμενου 24χρονου μουσικού Μπόμπι Φούλερ, είχε κάθε λόγο να είναι ανήσυχη. Κοιτάζοντας κάθε λίγα λεπτά από την εξώπορτα του άνετου σπιτιού τους στο Λος Αντζελες έβλεπε με αγωνία να λείπει το γαλάζιο Ολντσμόμπιλ της που ο γιος της είχε δανεισθεί από το προηγούμενο απόγευμα για τη βραδινή του έξοδο. Στο λίβινγκ ρουμ του σπιτιού κοιμισμένος μπροστά στην ανοιχτή τηλεόραση βρισκόταν ο Ρικ Στόουν, βοηθός του μάνατζερ του Μπόμπι. Στα επίμονα σκουντήματα της κυρίας Φούλερ απάντησε αγουροξυπνημένος πως κάτι άκουσε να λέει ο Μπόμπι για ένα ραντεβού που είχε με μια στριπτιζέζ ονόματι Μέλανι ή Μέλοντι. Και ακόμη πως κάτι είχε αναφέρει για την έντονη επιθυμία του να δοκιμάσει εκείνο το βράδυ LSD ή κάτι ανάλογο, που πάντως δεν είχε ανησυχήσει τον Στόουν. Ετσι κι αλλιώς τους προηγούμενους 18 μήνες (από τότε δηλαδή που ο Μπόμπι μετακινήθηκε με τη μητέρα του και το συγκρότημά του από το Τέξας, όπου είχε αναδειχθεί σε τοπικό ροκ είδωλο, στο Λος Αντζελες) η ζωή όλων τους είχε αλλάξει θεαματικά. Και ο ίδιος ο Μπόμπι είχε αλλάξει ακόμη περισσότερο. Εύλογα άλλωστε. Κατακτούσε με σταθερά βήματα μια θέση δίπλα στα αστέρια της εποχής, το τελευταίο τραγούδι του «Magic Touch» ακουγόταν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των ΗΠΑ και όπου κι αν έπαιζε με το συγκρότημά του σημειωνόταν ρεκόρ προσέλευσης. Και τι προσέλευσης! Ο Ράιαν Ο’ Νιλ, η Νάνσι Σινάτρα, η Σάλι Φιλντ, ο Ντόνοβαν και ο Μπομπ Ντίλαν ήταν μερικοί μόνο από τους τακτικότερους ακροατές του Μπόμπι Φούλερ και του κουαρτέτου του. Χρήματα, πάρτι, κορίτσια και πειραματισμοί με «αμαρτωλές» ουσίες ήταν στην ημερησία διάταξη για τον όμορφο 24χρονο νεαρόΩ ο οποίος πάντως αναδεικνυόταν και σε «σκληρό» μπίζνεσμαν. Ηδη από τις ημέρες του στο Τέξας είχε καταφέρει κάτι σπάνιο για την εποχή: να ηχογραφεί σε ιδιόκτητο στούντιο και να κυκλοφορεί τους δίσκους του από εταιρείες δικής του ιδιοκτησίας επίσης! Ενδιαφερόταν για το χρήμα και τη δύναμη κι έδινε πάντα πρώτος το «παρών» στις συσκέψεις του συγκροτήματος με λογιστές και μάνατζερ.


Ετσι, όταν το απόγευμα εκείνης της μοιραίας ημέρας δεν φάνηκε ούτε στο προγραμματισμένο ραντεβού με τον μάνατζερ Μπομπ Κιν και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, η ανησυχία των δικών του έγινε βεβαιότητα για κάτι κακό.


Οσο διαρκούσε το εν λόγω «μίτινγκ» έξω από το σπίτι του Μπόμπι σταμάτησε ένα αυτοκίνητο με πινακίδες από το Τέξας. Δύο μουσικοί, πατριωτάκια του Φούλερ που βρέθηκαν στην περιοχή, είπαν να περάσουν για ένα γεια. Ο ένας από αυτούς παρατήρησε την απουσία της γνώριμης Ολντσμόμπιλ. Οσο οι δύο μουσικοί ανέβαιναν τα σκαλιά προς την μπροστινή εξώπορτα, η μητέρα του Μπόμπι κατέβαινε τα σκαλιά της πίσω εξόδου, ανήσυχη πάντα για την τύχη του γιου της. Πρόσεξε το άγνωστο αυτοκίνητο από το Τέξας και πιο εκεί είδε με έκπληξη το δικό της γαλάζιο αυτοκίνητο που μέχρι πριν από λίγο δεν ήταν έξω. Ετρεξε γρήγορα και πάγωσε μόλις κοίταξε μέσα στο αυτοκίνητο. Στο κάθισμα του συνοδηγού βρισκόταν ένα δοχείο μισογεμάτο βενζίνη. Με το πρόσωπο πάνω στο τιμόνι βρισκόταν ο Μπόμπι. Τράβηξε πίσω το κεφάλι του γιου της κι αυτό που είδε την έκανε να βάλει σπαρακτικές φωνές. Το καμένο του πρόσωπο δεν άφηνε αμφιβολίες για το ότι ήταν νεκρός! Ο μάνατζερ Μπομπ Κιν που κατέφθασε σε λίγο προσπάθησε να μετακινήσει τον νεκρό σταρ. Ηταν παγωμένος, άρα νεκρός εδώ και ώρες.


Στις 9 παρά τέταρτο το βράδυ ο ιατροδικαστής διαπίστωνε θάνατο από εγκαύματα χωρίς ίχνη βίας στο σώμα του νεκρού. Τα εργαστηριακά τεστ δεν έδειξαν κάποια ίχνη δηλητηρίου ή ναρκωτικού. Κατά έναν παράδοξο τρόπο κανείς δεν πήρε αποτυπώματα από το αυτοκίνητο. Η υπόθεση έκλεισε γρήγορα ως προς το γραφειοκρατικό της μέρος και ένα «Χ» σημειώθηκε τόσο στην ένδειξη «ατύχημα» όσο και στην ένδειξη «αυτοκτονία».


Μια ημέρα πριν από την εξαφάνιση του Μπόμπι Φούλερ το συγκρότημα ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης! Ο ντράμερ ήθελε να γυρίσει στη γυναίκα του στο Τέξας. Ο κιθαρίστας έφευγε στρατιώτης στο Βιετνάμ. Και ο μπασίστας, που ήταν ο αδελφός του Μπόμπι, είχε εκδιωχθεί από τον ίδιο του τον αδελφό ­ στα λόγια τουλάχιστον. Οι λόγοι που οδήγησαν το κουαρτέτο σ’ αυτή την καταστροφική ατμόσφαιρα ήταν δύο: τα σαφώς περισσότερα χρήματα υπέρ του Μπόμπι που προέβλεπε το συμβόλαιό τους και η υποχωρητικότητά του στις απαιτήσεις της δισκογραφικής εταιρείας που σταδιακά άλλαζε τον τραχύ ροκ ήχο τους μετατρέποντάς τον σε κάτι πιο εύπεπτο και ως εκ τούτου πιο εμπορεύσιμο. Με τις ευλογίες του φιλόδοξου Μπόμπι φυσικά.


Επιπλέον οι μουσικοί του γκρουπ πίστευαν πως ο μάνατζέρ τους Μπομπ Κιν και οι χρηματοδότες του είχαν αποτύχει στο να κλείσουν ισχυρές συμφωνίες για τη διανομή των δίσκων του κουαρτέτου. Ανάμεσα στους υπό κατηγορία συνεταίρους του Κιν ήταν και ένας μικρομαφιόζος επιχειρηματίας ονόματι Λάρι Νιουνς. Αυτός είχε σίγουρα κάποιον δεσμό με την κοπέλα που ο Φούλερ δήλωσε πως είχε ραντεβού, τη Μέλανι που λέγαμε. Ακόμη και στα χρόνια της δεκαετίας του ’80 μέλη του συγκροτήματος ισχυρίζονταν πως ο Νιουνς, θυμωμένος από το φλερτ του Φούλερ με την κοπέλα, μπορεί να έκανε το κακό στον Μπόμπι. Αλλά κανείς δεν μίλησε ποτέ ανοιχτά! Γιατί αν κάποιος έκανε όλα αυτά στον Μπόμπι Φούλερ, γιατί να μην τα έκανε και σε οποιονδήποτε άλλον; Οι μουσικοί επίσης ανέφεραν κι άλλες λεπτομέρειες, όπως ότι είδαν αίμα στο στήθος του νεκρού Φούλερ, που είχε και τα παπούτσια του σκισμένα σαν να τον είχαν σύρει στο έδαφος, καθώς και ένα καμένο σπιρτόκουτο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου (και τα τρία στοιχεία απουσιάζουν από τα επίσημα έγγραφα). Τέλος, οι ίδιοι θυμούνται τα «περίεργα» ασφαλιστικά συμβόλαια που τους είχε ετοιμάσει ο μάνατζερ Κιν και όριζαν ασφάλιστρα της τάξης του ενός εκατ. δολαρίων υπέρ του Κιν αν κάτι πάθαινε ο Μπόμπι Φούλερ!


Αν αναλογιστούμε πως με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση όπου το γκρουπ διαλύθηκε ο Κιν ήξερε πως το κεφάλαιο Μπόμπι Φούλερ έκλεινε οριστικά, αυτή η λεπτομέρεια περί του ασφαλιστηρίου μπορεί να ανοίγει ένα νέο παράθυρο για τα κίνητρα του όποιου δράστη.


Ετσι κι αλλιώς κανείς δεν μίλησε επίσημα ποτέ. Δύο ιδιωτικοί ντετέκτιβ που έψαχναν την υπόθεση αποσύρθηκαν εν τη γενέσει της έρευνάς τους. Το 1991 αμερικανικό περιοδικό εντόπισε τον έναν από τους δύο, κάποιον Τομ Πάου, που αρνήθηκε να πει οτιδήποτε, πέραν του να τονίσει πως τον έτερο ντετέκτιβ (που ήδη ήταν νεκρός) τον είχε προσλάβει ο μικρομαφιόζος «μνηστήρ» της μυστηριώδους Μέλανι, που, επί τη ευκαιρία, δεν εντοπίστηκε ποτέ!


Κάπου εδώ χάνεται το νήμα της ιστορίας του θανάτου του Μπόμπι Φούλερ. Ομως σήμερα εσείς, εγώ, ο κόσμος όλος έχουμε μια καλή ευκαιρία να τον γνωρίσουμε με τις ηχογραφήσεις του που τώρα είδαν το φως, όπως πραγματικά του άξιζε: παντοτινά νέο, δυνατό, όμορφο, επαναστάτη και φιλόδοξο.


Κι αν το ερώτημα «ποιος σκότωσε τον Μπόμπι Φούλερ;» παραμένει αναπάντητο, ένα άλλο, το «πόσο κοντά στην κορυφή μπορούσε να φθάσει;», μπορούμε τώρα να το απαντήσουμε. Τόσο κοντά όσο χρειάζεται για να κερδίσει την αιώνια ροκ ‘ν’ ρολ δόξα!