Λυών 1906. Ο Αντουάν Ντε Σεντ-Εξιπερί είναι μόλις 6 ετών. Επιμένει ότι η ζωγραφιά του δεν απεικονίζει ένα καπέλο, όπως βλέπουν οι μεγάλοι, αλλά έναν βόα που έχει καταπιεί έναν ελέφαντα. Η οπτική του, ανεκτίμητη όπως θα αποδεικνυόταν αργότερα, δεν εκτιμάται ενώ τα όνειρά του προσγειώνονται απότομα στη γη. Οι «μεγάλοι» τον αποτρέπουν να «πετάξει στα σύννεφα». Εκείνος όμως αποφασίζει πως μια μέρα οι αιθέρες θα του ανήκουν στην πράξη και το 1943, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας πια, ρισκάρει τη ζωή του σε μια πτήση και χάνεται για πάντα στη Μεσόγειο. Χάνεται όμως; Ή μήπως συναντάει για πρώτη φορά τον εαυτό του;
Λίγο καιρό νωρίτερα, ο Ντε Σεντ-Εξιπερί έχει «συναντήσει» στο χαρτί τον αντικατοπτρισμό του, τον πιο διάσημο πρίγκιπα των τελευταίων 100 χρόνων, γράφοντας την πιο γνωστή και άχρονη-διαχρονική ιστορία αυτοπραγμάτωσης όλων των εποχών: τον «Μικρό πρίγκιπα» (Mon petit prince), έργο διαβασμένο από εκατομμύρια όλων των ηλικιών αλλά και έργο που έχει εμπνεύσει δεκάδες άλλους καλλιτέχνες.
Και που εξακολουθεί να εμπνέει.
Πέρυσι που έκλεισαν 40 χρόνια από την πρώτη και αποτυχημένη μεταφορά του στο σινεμά από τον Στάνλεϊ Ντόνεν, ο Μαρκ Οσμπορν («Kung Fu Panda») παρουσίασε τη δική του εκδοχή για το μυθιστόρημα με μια εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων, παραγωγή των On Animation Studios.
Αυτό το φθινόπωρο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος, σε δραματουργική συνεργασία με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, αφηγούνται την πασίγνωστη ιστορία του παιδιού που δεν μεγαλώνει, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο του άφυλου Μικρού Πρίγκιπα. Μότο της παράστασης «για ενήλικες με ανήλικη ματιά».
Δίπλα στην Παπαληγούρα ο Γιωργής Τσαμπουράκης, ο Λευτέρης Βασιλάκης, η Λήδα Καπνά, ο Θάνος Λέκκας, η Ειρήνη Μακρή, η Υβόννη Τζάθα και ο ίδιος ο Μαυρογεωργίου.
Το φιλοσοφικό παραμύθι του Σεντ-Εξιπερί (που εκδόθηκε το 1943 δίνοντας νέες διαστάσεις στο παιδικό παραμύθι) μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες εκδόσεις όλων των εποχών. Είναι μια ευθύβολη εκτόξευση με κατεύθυνση τον ήλιο, τα αστέρια, την αιωνιότητα. Ανάμεσα στην κυριολεξία και τον συμβολισμό απογειώνει κάθε τι υπαρξιακό και επίγειο, «αθωώνοντας» τη φθορά.
Σε αυτό το σκηνικό σύμπαν, αναζητώντας την αυτοβιογραφική διάσταση των ηρώων και ενεργοποιώντας μνήμες και βιώματα, θα φωτιστεί μια μεγάλη αλήθεια: Τα πράγματα δεν είναι όπως είναι, αλλά όπως επιλέγουμε να τα βλέπουμε.Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν πάντα τα μεγάλα νοήματα. Ξεχνούν τον μεγαλείο τού να είσαι μικρός.Τα παιδιά είναι αλλιώς. Τα παιδιά είναι μεγάλοι που δεν έχουν ακόμη χαθεί στη μικρότητα. Τα παιδιά ζουν πάντα στο μεγαλείο.
Λοιποί συνετλεστές της παράστασης του Μπογδάνου
Σκηνικά-κοστούμια: Πάρις Μέξης
Κινησιολογία: Ελενα Γεροδήμου
Ηχητικό τοπίο – Live Set: Γιώργος Καλαϊδόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Υβόννη Τζάθα
Βοηθός σκηνογράφου: Γιωργίνα Γερμανού
Βοηθός κατασκευών: Λαμπρινή Μάρκου
Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Δημητρίου
Φωτογραφίες: Γιάννης Ζάχος
Από 19 Οκτωβρίου
Για 10 μόνο παραστάσεις
Τιμές εισιτηρίων:
Α’ Ζώνη: 25 ευρώ
Β’ Ζώνη: 20 ευρώ
Γ’ Ζώνη: 15 ευρώ, (Φοιτητικό – Ανέργων 12 ευρώ)
Δ’ Ζώνη: 10 ευρώ, (Φοιτητικό – Ανέργων 8 ευρώ)

HeliosPlus