Πού να φαντάζονταν ο Μπομπ Στάνλεϊ και ο Πιτ Γουίγκς (παιδικοί φίλοι και φανατικοί λάτρεις της μουσικής) το 1990, όταν δηλαδή δημιουργούσαν μια μπάντα δίνοντάς της το όνομα γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ότι 26 χρόνια μετά, το φανατικό ελληνικό κοινό τους θα περίμενε ευλαβικά μία ακόμη συναυλία τους στην Αθήνα. Μεγάλο ρόλο στη διαχρονική δημοτικότητά τους, παρ’ όλο που δεν γνώρισαν ποτέ εκκωφαντική επιτυχία, έπαιξε φυσικά και η επιλογή της κατάλληλης τραγουδίστριας. Το πρώτο κομμάτι των Saint Etienne που τραγούδησε η Σάρα Κράκνελ ήταν το «Nothing Can Stop Us» και η φωνή και το φιζίκ της ταίριαξαν απόλυτα στην τρυφερή τους ποπ με τους «προβληματισμένους», παραδοσιακά βρετανικούς στίχους. Από το «Foxbase Alpha» του 1991 ως το «Words and Music by Saint Etienne» του 2012 οι Saint Etienne επιμένουν ρομαντικά και η φθινοπωρινή Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί για άλλη μια φορά την κοριτσίστικη, ψιθυριστή φωνή της Σάρα Κράκνελ που τόσο της πάει.
Σε λίγες ημέρες θα έρθετε πάλι στη χώρα μας. Ποιες είναι οι πιο ζωντανές αναμνήσεις σας από τις προηγούμενες επισκέψεις σας;
«Οταν παίξαμε πρώτη φορά στην Αθήνα, πάθαμε πλάκα από την ενθουσιώδη υποδοχή και θελήσαμε να το γιορτάσουμε με κάποια δόση υπερβολής, με αποτέλεσμα ένας από εμάς να ξεχάσει το ολοκαίνουργιο τότε δερμάτινο μπουφάν του, μάρκας Paul Smith, που είχε στην τσέπη του το διαβατήριό του, σε ένα κλαμπ του οποίου το όνομα δεν θυμόμαστε. Παραλίγο να χάσουμε την πτήση της επιστροφής. Ζήσαμε πολλά στην Ελλάδα».
Ποιος στίχος σας εκφράζει καλύτερα τη διανοητική κατάσταση στην οποία βρίσκεστε σήμερα;
«Μια και αναφέραμε πριν μια άγρια νύχτα που έχουμε ζήσει, και επειδή έτυχε και η χθεσινή να της μοιάζει, θα επιλέγαμε το «You’re in a bad way» («δεν περνάς και την καλύτερή σου φάση») που, δυστυχώς, ταιριάζει».


Η ποπ μουσική παύει να μας αφορά όταν μεγαλώνουμε;
«Υπάρχουν πολλά είδη ποπ μουσικής αλλά και περαστικές μόδες που μπορεί να ξεχαστούν, δεν μπορούμε να μας φανταστούμε να ακούμε ένα άλμπουμ των Spice Girls, αλλά δεν θα βαρεθούμε ποτέ την καταπληκτική ποπ των Ronettes, των Beach Boys και πολλών άλλων. Οσο πάντως μεγαλώνουμε βλέπουμε πως μπορούμε να ακούμε συχνότερα πιο «δύσκολη» και «σοβαρή» μουσική, πράγματα που θα σιχαινόμασταν νεότεροι, όμως, γενικώς, όλοι χρειαζόμαστε λίγη ποπ στη ζωή μας».

«Οι Sainte Etienne είναι συχνά υπέροχοι, αλλά μπορούν να γίνουν και γελοίοι». Πώς αντιδράτε σε σχόλια σαν αυτό που έχει γραφτεί στον «Guardian»;
«Χα. Μάλλον ισχύει! Χωρίς να θέλουμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους Beatles, θα λέγαμε πως και εκείνοι σίγουρα ισορρόπησαν στη λεπτή γραμμή μεταξύ έξοχου και γελοίου, όπως και πολλοί από τους μουσικούς μας ήρωες».

Ποιους μουσικούς ξεχωρίζετε, αλήθεια, από τη νεότερη γενιά καλλιτεχνών;
«Μας αρέσει οτιδήποτε έχει κάνει ο Νταν Σνέιθ («Caribou», «Daphni») –ξέρει να συνδυάζει με μοναδικό τρόπο φυσικό ήχο με ηλεκτρονικά στοιχεία. Μας αρέσει πολύ και η Τζούλια Χόλτερ».


Αν έπρεπε να χωρίσετε την καριέρα σας σε διαφορετικές φάσεις ποιες θα ήταν αυτές;
«ΦΑΣΗ I –αφέλεια
ΦΑΣΗ II –πληθωρικότητα
ΦΑΣΗ III –υπερβολή
ΦΑΣΗ IV –στοχασμός
ΦΑΣΗ V –απρόσμενη παγκόσμια κυριαρχία (σε αυτή τη φάση δεν έχουμε περάσει ακόμη)».

Για ποια τραγούδια σας είστε πραγματικά περήφανοι;
«Απολαμβάνουμε το «Girl VII» όποτε το παίζουμε ζωντανά –είναι απλό τραγούδι αλλά επαναφέρει τον ενθουσιασμό που είχαμε τα πρώτα χρόνια, όταν δουλεύαμε όλοι μαζίστο στούντιο. Αγαπάμε επίσης τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήσαμε το «Avenue». Το «Over the Border», από το τελευταίο μας άλμπουμ, περιγράφει τέλεια με τους στίχους του την ατμόσφαιρα του δίσκου».


Πώς θα σχολιάζατε τη σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης;
«Μας ανησυχεί η άνοδος του εξτρεμισμού και της άκρας Δεξιάς, πολιτικά η Βρετανία βρίσκεται στα κακά της τα χάλια αυτή τη στιγμή, με πολλές συγκρούσεις και μια ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία εμείς προσωπικά δεν ψηφίσαμε. Τα μέτρα λιτότητας δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα κοινωνικά χάσματα –σίγουρα δεν αποτελούν τη σωστή επιλογή».
Χάρη σε ποιο μυστικό μια μπάντα μένει δεμένη για 26 χρόνια;
«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι και οι προσωπικότητές μας δένουν πολύ καλά μαζί –δεν βλέπουμε ο ένας τον άλλον πλέον τόσο συχνά όσο παλιά, όμως όποτε βρισκόμαστε περνάμε πολύ ωραία».


Ποιο είναι το επόμενο βήμα για τους Saint Etienne;
«Κάποιες συναυλίες και μερικές ιδέες για ένα νέο άλμπουμ που θα μας σπρώξει στη ΦΑΣΗ V, αν όλα πάνε καλά θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά».

Πότε & Που
Οι Saint Etienne θα εμφανιστούν στο Gagarin 205 στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ