Το εφετινό φεστιβάλ των Αισχυλείων βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος αναπόσπαστο κομμάτι τους είναι το σινεμά, το οποίο εφέτος φιλοξενεί πέντε δημιουργίες ελλήνων σκηνοθετών και μία ξένη παραγωγή γυρισμένη από Ελληνα.
Οι προβολές αρχίζουν την Παρασκευή 26 Αυγούστου στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας, με πρώτη ταινία τον «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη, μια ταινία πάνω στην ενηλικίωση με φόντο την Ελλάδα των δεκαετιών 1960 και 1970 (δικτατορία και μεταπολίτευση) και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Νιάρο, δίπλα στους Θέμη Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη κ.ά.
Το Σάββατο 27 Αυγούστου σειρά έχει το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc» της Ευαγγελίας Κρανιώτη, που μέσα από μια ποιητική – δοκιμιακή αφήγηση ορίζει τη θάλασσα ως έναν τόπο νοσταλγίας και επιθυμίας και κοιτάζει τις ζωές των ναυτικών αλλά και των γυναικών που τους περιμένουν στα λιμάνια, με την αφαίρεση και τη διορατικότητα ενός σημαντικού έργου τέχνης.
Για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου που θα προβληθεί την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου τα πολλά λόγια περιττεύουν. Ο Λάνθιμος σκηνοθετεί για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας (Ιρλανδία) έχοντας στη διάθεσή του διεθνείς αστέρες όπως η Ρέιτσελ Βάις, ο Κόλιν Φάρελ, η Λεά Σεντού και ο Τζον Σ. Ράιλι. Και για τρίτη φορά βραβεύεται σε πρωτοκλασάτο φεστιβάλ, αφού η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών. Η αντισυμβατική ερωτική ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου οι άνθρωποι όταν χωρίζουν συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο όπου σε διάστημα 45 ημερών είναι υποχρεωμένοι να βρουν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους.
Αντιπαραβολή του μύθου της «Ορέστειας» με το σήμερα, το «Interruption» (διακοπή) του Γιώργου Ζώη, που προβάλλεται την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, διαδραματίζεται μέσα σε ένα κατάμεστο θέατρο, όπου μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών διακόπτει την παράσταση της «Ορέστειας» και προσκαλεί το κοινό να καθορίσει αυτό την εξέλιξή της. Μέχρι που η κατάσταση ξεφεύγει. Είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι σε ένα no man’s land όπου δύσκολα μπορείς να διαχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα, τη λογική από το παράλογο, τους ανθρώπους από τους ρόλους τους. Παίζουν οι Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Καλλιμάνη κ.ά.
Στο «Σύμπτωμα» (2015), τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Αγγελου Φραντζή που θα προβληθεί την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, μια γυναίκα (Κάτια Γκουλιώνη) είναι το πρόσωπο με τις «ιδιαίτερες ικανότητες» σε ένα νησί όπου κυκλοφορεί κάποιο μυστηριώδες ον με μαύρο μπουφάν και μάσκα (παραπέμπει κάπου ανάμεσα σε προσωπείο αρχαίου δράματος και τη «Μύγα» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ). Δεν αντιλαμβάνεσαι εύκολα το τι ακριβώς συμβαίνει στην ταινία, ο Φραντζής σε παγιδεύει μέσα σε έναν κλειστό κόσμο όπου τα όρια που διαχωρίζουν τον ρεαλισμό από τη φαντασία είναι αδιόρατα. Εκτιμάς την αγάπη του για το σινεμά (υποκλίνεται σε μέγιστους δημιουργούς, από τον Αντρέι Ταρκόφσκι ως τον Ντέιβιντ Λιντς και τον Λαρς φον Τρίερ) σε αυτή την τεχνικώς άρτια παραγωγή που προσωπικά με κράτησε όπως με κρατά ένα όνειρο που με τρομάζει: θέλω να τελειώσει αλλά θέλω και να δω το τέλος. Συμπρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μισέλ Βάλεϊ, Ελένη Βεργέτη, Γιάννης Νικολαΐδης.
Και τέλος, το «Ουζερί Τσιτσάνης», η ταινία που σηματοδότησε πέρυσι την επιστροφή του Μανούσου Μανουσάκη στον κινηματογράφο, είναι η διασκευή του ομότιτλου μπεστ σέλερ του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που αναφέρεται στη ζωή στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με βασικό πρόσωπο τον Βασίλη Τσιτσάνη (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Συμπρωταγωνιστούν οι Χάρης Φραγκούλης, Γιάννης Στάνκογλου κ.ά.

Η μόνη μας απορία, είναι πώς από τον προγραμματισμό των Αισχυλείων απουσιάζει ο …Ελευσίνιος σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας, ο οποίος είχε καινούργια ταινία φέτος, τον «Μαγικό Καθρέφτη».

Ολες οι προβολές θα γίνουν στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας, με εισιτήριο κόστους 5 ευρώ.

HeliosPlus