Τα χρόνια περνούν αλλά κάποια πράγματα παραμένουν ίδια στην ελληνική μουσική. Οπως, δηλαδή, το μεγάλο ραντεβού συγκροτημάτων, καλλιτεχνών, τραγουδιστών και τραγουδοποιών με τους φίλους τους σε Ηρώδειο, Τεχνόπολη, Κήπο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στα υπόλοιπα ανοιχτά θέατρα και συναυλιακούς χώρους στο τέλος του καλοκαιριού ή στην αρχή του φθινοπώρου. Αφιερώματα και συναυλίες, άλλα πρωτότυπα και άλλα λιγότερο, έχουν την τιμητική τους, μόνο που αν κάποιος βάλει κάτω τις ημερομηνίες θα δει ότι κάποιες ημέρες εμφανίζονται δύο και τρεις καλλιτέχνες. Τι θα διαλέξετε επαφίεται στη διάθεσή σας και στις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να επιλέξετε από τον κατάλογο που ακολουθεί με την επιφύλαξη πάντοτε της επιβεβαίωσης επειδή στη ζωή, όπως άλλωστε γνωρίζετε, τίποτε δεν είναι σταθερό.
Ηρώδειο
4 Σεπτεμβρίου
«Μικρασία φεύγαμε και για σένα λέγαμε». Μουσικοχορευτική παράσταση που αποτίει φόρο τιμής στη Μικρά Ασία και στον πολιτισμό της και μια ευκαιρία πολιτισμικής ένωσης με τις σύγχρονες πόλεις της Ι. Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Εκατόν πενήντα χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σοφίας Σπυράτου θα ταξιδέψουν το κοινό στη Σμύρνη, στην Πόλη, στην Καππαδοκία και στον Πόντο μέσα από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, καθώς και κείμενα ποιητών και λογοτεχνών που γεννήθηκαν και έζησαν εκεί: Διδώ Σωτηρίου, Φώτης Κόντογλου, Γιώργος Σεφέρης, Ηλίας Βενέζης κ.ά.
5 Σεπτεμβρίου
Τάνια Τσανακλίδου – «Μείναν τα τραγούδια». Μετά τη μεγάλη επιτυχία των συναυλιών της στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου επαναλαμβάνεται η μουσική παράσταση.
10 Σεπτεμβρίου
«Ρεμπέτικο Μυστήριο» – Κώστας Φέρρης. Λαϊκή όπερα σε δύο πράξεις. Μουσική: Θέσια Παναγιώτου. Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος. Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος. Ηχος: Μιχάλης Μπούφης. Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης.
16 Σεπτεμβρίου
100 κιθάρες στο Ηρώδειο – Βαγγέλης Μπουντούνης. Ο Βαγγέλης Μπουντούνης, η Μάρω Ραζή και περίπου 300 συντελεστές –χορωδοί, σολίστες, ερμηνευτές –τιμούν τη μαγεία της κιθάρας και της μουσικής. Συμμετέχουν η Βάσια Ζαχαροπούλου (τραγούδι), η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου και οι Παιδικές Χορωδίες Εθνικού Ωδείου. Μαζί τους οι String Demons.
17 Σεπτεμβρίου
Μουσική παράσταση «Αν θυμηθείς το όνειρό μου –Ο χορωδιακός Μίκης με τρόπο επτανησιακό». Τριάντα περίπου τραγούδια και αποσπάσματα από διάφορα έργα μελοποιημένης ποίησης του Μ. Θεοδωράκη σε χορωδιακή εκτέλεση συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας σε τρόπο επτανησιακό.
26 Σεπτεμβρίου
Αλκηστις Πρωτοψάλτη – Στέφανος Κορκολής «Μαζί για το παιδί». Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής θα ντύσουν την επέτειο των 20 χρόνων της Ενωσης με ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή με τίτλο «Με τα φτερά της ποίησης». Μια μουσική συνάντηση με τραγούδια σε ποίηση των κλασικών μας ποιητών Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Κωσταντίνου Καβάφη αλλά και των πιο σύγχρονων όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Νίκος Καββαδίας κ.ά. Ολα τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν στους σκοπούς τού «Μαζί για το παιδί».
27 Σεπτεμβρίου
Μάριος Φραγκούλης – Γιώργος Περρής. Το δίδυμο θα ερμηνεύσει τραγούδια από τη διεθνή τους πορεία σε πέντε γλώσσες, με τη συνοδεία 15 μουσικών και δύο special guest stars από το εξωτερικό, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα!
30 Σεπτεμβρίου
Η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας συναντούν τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε μια συναυλία υπό τη διεύθυνση του Λ. Καρυτινού.
1 Οκτωβρίου
Συναυλία ορχηστικής μουσικής του Σταμάτη Σπανουδάκη, όπου θα παρουσιαστούν νέες και παλιές συνθέσεις του.
3 Οκτωβρίου
Συναυλία «Μίκης Θεοδωράκης και μελοποιημένη ποίηση» σε καλλιτεχνική διεύθυνση Τατιάνας Παπαγεωργίου. Θα παρουσιαστούν έργα ελλήνων και ξένων ποιητών που μελοποίησε ο Μ. Θεοδωράκης. Το πρόγραμμα θα εστιάσει στο βυζαντινό ύφος του συνθέτη.
4 Οκτωβρίου
«Η Αλέξια στο Ηρώδειο –Μια μουσική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της 30ετούς μουσικής της πορείας», με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.
5 Οκτωβρίου
«Αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο» με τη συμμετοχή του Θ. Μικρούτσικου, του Β. Παπακωνσταντίνου και του Μ. Πασχαλίδη.
9 Οκτωβρίου
Συναυλία «Ο Ντελικανής». Με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τον θάνατο του Ελ. Βενιζέλου παρουσιάζεται το έργο του Μ. Σκουλούδη που αναφέρεται στην απότομη ενηλικίωση ενός παιδιού στο στενό περιβάλλον της Κρήτης τη δεκαετία του 1950.
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

5, 6, 7 Σεπτεμβρίου
Ο Γιάννης Χαρούλης έρχεται στο Γκάζι για να ξαναζήσουμε μαζί τη μοναδική εμπειρία των συναυλιών του, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις εμφανίσεις του στο κέντρο της Αθήνας.Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τραγούδια μπλεγμένα, όπως πάντα, με τις βαθιές ρίζες της κρητικής παράδοσης.
8 Σεπτεμβρίου
Παύλος Παυλίδης και Β-Movies. Με νέο άλμπουμ μέσα στο 2016 με τίτλο «Μια πυρκαγιά σ’ ένα σπιρτόκουτο», που κυκλοφόρησε στις αρχές Απριλίου από την Inner Εar, θα παρουσιάσουν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα βασισμένο σε όλη τη μουσική πορεία του τραγουδοποιού.
9 Σεπτεμβρίου
Κ. Βήτα. «Προσγειώνεται» με την μπάντα του στο Γκάζι με ολοκαίνουργια αλλά και παλιότερα τραγούδια από τη δισκογραφία του. Μια μοναδική βραδιά με ηλεκτρονικούς ήχους, ποιήματα, μουσικά κουτιά και μινιμαλιστικές μελωδίες.
11 Σεπτεμβρίου
Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου με αφορμή τα 50 χρόνια έργου του ποιητή, στιχουργού και πεζογράφου. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Νταλάρας, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κούτρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Ανδρέου.
12 Σεπτεμβρίου
Γιάννης Αγγελάκας. Μαζί με το συγκρότημά του σε μια εφ’ όλης της ύλης συναυλία. Τη βραδιά ανοίγει ο Ορέστης Ντάντος.
13 Σεπτεμβρίου
Μελίνα Ασλανίδου. Τραγούδια δικά της αλλά και άλλων δημιουργών.
14 Σεπτεμβρίου
Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Με τη Ματούλα Ζαμάνη και τους υπόλοιπους συνεργάτες τους θα καταλάβουν τη γνώριμη σκηνή της Τεχνόπολης για μια συναυλία-επιστέγασμα στους «5 χειμώνες και 6 καλοκαίρια» που πέρασαν μαζί.
19 Σεπτεμβρίου
Σωκράτης Μάλαμας. Αλλοτε με τον ηλεκτρικό ήχο της μπάντας του, άλλοτε με τα πιο λαϊκά τραγούδια, αλλά πάντα και με ακουστικές στιγμές που καθηλώνουν, το μουσικό ταξίδι των εμφανίσεών του είναι κάθε φορά καινούργιο και συναρπαστικό.
26, 27, 28 Σεπτεμβρίου
Ο Σταυρός του Νότου γιορτάζει 20 χρόνια και μετακομίζει για τρία βράδια στο Γκάζι. Στα γενέθλια θα είναι όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους, που έβαλαν την ενέργεια και το ταλέντο τους. Μουσικοί, συνθέτες και τραγουδιστές που έγραψαν ιστορία και ενηλικιώθηκαν παρέα με τον Σταυρό του Νότου αυτά τα 20 χρόνια.
Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

10 Σεπτεμβρίου
Φοίβος Δεληβοριάς –«Επιστροφή στην Εδέμ». Ο τραγουδοποιός με το συγκρότημά του παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας του.
Ανοιχτά θέατρα –Συναυλιακοί χώροι

3 Σεπτεμβρίου
Σταύρος Ξαρχάκος στο Βεάκειο. Με τη συμμετοχή της Ηρούς Σαΐα σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις μεγάλες στιγμές του συνθέτη.
4 Σεπτεμβρίου
Ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας και το κουιντέτο του εμφανίζονται στο Gazarte. Θα παρουσιάσουνσυνθέσεις από τοδεύτερο προσωπικό του CD με τίτλο«Α man dreams», καθώς και τζαζ κομμάτια και όχι μόνο, προσαρμοσμένα στον ήχο του γκρουπ.
5 Σεπτεμβρίου
Νίκος Πορτοκάλογλου Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Βεάκειο. Οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις σημαντικότερες στιγμές της μακρόχρονης πορείας τους, χωρίς να λείπουν και οι εκπλήξεις.
5 Σεπτεμβρίου
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Γιάννης Κότσιρας στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.
7 Σεπτεμβρίου
Αλκίνοος Ιωαννίδης στην Ελευσίνα.
7 Σεπτεμβρίου
Φίλιππος Πλιάτσικας στο Θέατρο Βράχων. Συμμετέχουν οι Στάθης Δρογώσης, Βασίλης Καζούλης, Γιάννης Μηλιώκας, Μανώλης Φάμελλος.
9 Σεπτεμβρίου
Νατάσσα Μποφίλιου στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο παρουσιάζουν την τελευταία τους δουλειά με τίτλο «Βαβέλ».
9 Σεπτεμβρίου
Λαλητάδες από την Ηπειρο και κρητικοί δεξιοτέχνεςτραγουδούν για την ΑΚΤ-ΕΙΝ και ανταμώνουν στο Βεάκειο. Εναλλάσσουν τη σκυτάλη της παράδοσης από την Ηπειρο στην Κρήτη.
11 Σεπτεμβρίου
Μια ανάγνωση του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα Κι όμως κινείται (χορός/ακροβασία) στο Θέατρο Βράχων. Με τη συμμετοχή του Ψαραντώνη.
14 Σεπτεμβρίου
Γλυκερία στο Βεάκειο. Συμμετέχουν η Ντιλέκ Κοτς και η Αρετή Κετιμέ.
15 Σεπτεμβρίου
Μαίρη Λίντα με τη συμμετοχή των Apurimac στο Βεάκειο.
17 Σεπτεμβρίου
Imam Baildi στο Βεάκειο.
19 Σεπτεμβρίου
Αφιέρωμα του Γιώργου Νταλάρα στον Σταύρο Κουγιουμτζή στο Βεάκειο.
24 Σεπτεμβρίου
Μανώλης Μητσιάς και Χρήστος Θηβαίος στο Βεάκειο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ