Γνωριμία με την έρευνα αιχμής στον χώρο της Φυσικής θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις με θέμα «Το CERN και η αναζήτηση της νέας Φυσικής» που θα πραγματοποιηθούν στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας (Έλλης 8), το Σάββατο 27 Αυγούστου.
Στο πρώτο, πρωινό, μέρος των εκδηλώσεων, από τις 11:30 ως τις 14:00, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν απλά πειράματα Φυσικής και να επεξεργαστούν δεδομένα από τον Μεγάλο Αδρονικό Συγκρουστή (LHC) του CERN υπό την καθοδήγηση ελλήνων και ξένων ερευνητών.
Στον LHC πριν τέσσερα χρόνια ανακαλύφθηκε το μποζόνιο Higgs, έπειτα από έρευνες πενήντα ετών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία και αυτό να «ανακαλύψει» με την σειρά του το μποζόνιο Higgs χρησιμοποιώντας το λογισμικό HYPATIA που κατασκεύασε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και να δει πως το πείραμα ALICE ερευνά για καταστάσεις πλάσματος κουάρκ-γλουονίων –οι οποίες υπήρχαν στις πρώτες στιγμές του Big Bang. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν με αφίσες, βίντεο και φυλλάδια και –και να λύσουν τις απορίες τους συζητώντας με ερευνητές.
Το δεύτερο, απογευματινό, μέρος της εκδήλωσης, από τις 19:00 ως τις 20:30, περιλαμβάνει διάλεξη με θέμα «Το CERN και η αναζήτηση της νέας Φυσικής», από τον καθηγητή Εμμανουήλ Τσεσμελή, υπεύθυνο των Διεθνών Σχέσεων του CERN και επισκέπτη καθηγητή της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων και Επιταχυντών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στη διάλεξή του θα συζητήσει τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα του προγράμματος έρευνας στο CERN, συμπεριλαμβανομένων της ανακάλυψης του Higgs, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια του εργαστηρίου.
Η διάλεξη θα πλαισιωθεί από μουσικό πρόγραμμα, σε δύο μέρη, από τη σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου, η οποία θα παρουσιάσει γνωστά κλασικά τραγούδια μουσικής δωματίου και, μετά τη διάλεξη, δημοφιλή ελληνικά τραγούδια, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Τομμάζο Ντορίγκο.
Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου Conference «Quark Confinement and the Hadron Spectrum» το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, από τις 28 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.