Μετά την εξαιρετική, sold out, πορεία του Σινεμά με Θέα στο roof του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου επιστρέφει. Οι προβολές που διοργανώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αφορούν πραγματικά εκλεκτές ταινίες, ενώ για τη θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο μία λέξη αρκεί: μοναδική.
Προσφέροντας μια εναλλακτική οικονομική πολιτιστική πρόταση εξόδου για όσους θα βρίσκονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το «Σινεμά με Θέα» επιλέγει ταινίες που έχουν ξεχωρίσει και αγαπηθεί από το σινεφίλ, και όχι μόνον, κοινότης Θεσσαλονίκης και είναι όλες παραγωγές της τελευταίας πενταετίας.
Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί / Only Lovers Left Alive
(Γερμανία – Γαλλία – Κύπρος, 2013)
Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους. Με τους: Toμ Χίντλστον, Τίλντα Σουίντον, Τζον Χερτ.
Μια ιστορία με σύγχρονους βρικόλακες στα χέρια του Τζιμ Τζάρμους δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε κάτι συμβατικό. Αυτό το υπέροχο ταξίδι από το Ντιτρόιτ ως την Ταγγέρη μοιάζει περισσότερο με αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη και την ανθρώπινη κατάσταση, ενώ τα δυο βαμπίρ που υποδύονται η Τίλντα Σουίντον και ο Τομ Χίντλστον είναι τα μόνα ορθολογιστικά και συγχρόνως ερωτικά όντα ενός ανέραστου κόσμου σε σύγχυση.
Μαργκερίτ / Marguerite
(Γαλλία – Τσεχία – Βέλγιο, 2015)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Ξαβιέ Τζιανολί. Με τους: Κατρίν Φρο, Αντρέ Μαρκόν.
Εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία, η «Μαργκερίτ» έχει ως κεντρική ηρωίδα μια πάμπλουτη Γαλλίδα ονόματι Μαργκερίτ Ντιμόν (Κατρίν Φρο), η οποία στη Γαλλία της δεκαετίας του 1920 είχε πάθος με το λυρικό τραγούδι, όχι όμως και τις ικανότητες μιας λυρικής τραγουδίστριας που νόμιζε ότι ήταν. Με πικρόχολο χιούμορ η ταινία, αμυδρά εμπνευσμένη από την αληθινή ιστορία της αμερικανίδας τραγουδίστριας της όπερας Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς (την υποδύεται η Μέριλ Στριπ σε άλλη ταινία), περιγράφει τις άκαρπες προσπάθειες της Μαργκερίτ να επιβληθεί σε έναν τομέα που πολύ απλά δεν κατείχε.
Η καινούργια φιλενάδα
/ Une nouvelle amie
(Γαλλία, 2014)
Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν. Με τους: Ρομάν Ντουρί, Aναΐς Ντεμουστιέ.
Ακραία από τη μια πλευρά αλλά και άκρως ενδιαφέρουσα από την άλλη, η δραματική κομεντί «Η καινούργια φιλενάδα» είναι κάτι σαν παιχνιδιάρικος, πολύ χαριτωμένος ύμνος προς τη διαφορετικότητα, η ταινία υποστηρίζει ότι αν σε έναν άντρα (Ρομάν Ντουρί) αρέσει να ντύνεται γυναικεία, αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι ταυτοχρόνως στοργικός πατέρας.
Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο
/ Les neiges du Kilimandjaro
(Γαλλία, 2011)
Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν. Με τους: Aριάν Ασκαρίντ, Ζαν Πιέρ Νταρουσέν.
Στη σύγχρονη Μασσαλία ένας μεσήλικος εργάτης χάνει τη δουλειά του και έρχεται αντιμέτωπος με μια πραγματικότητα πολύ πιο σκληρή από την απόλυση. Η ουσία αυτής της θαυμάσια ταινίας, που θα έκανε τον Κεν Λόουτς να ζηλέψει από τη χαρά του, είναι η καταγραφή μιας κοινωνίας στην οποία ενώ κάθε ανθρώπινη αξία δείχνει να έχει εκμηδενιστεί, εν τέλει βρίσκεται χώρος για την ελπίδα. H καλύτερη ταινία του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, ο οποίος δουλεύει πάντα με δικούς του ηθοποιούς, όπως ο Ζαν Πιερ Νταρουσέν και η Αριάν Ασκαρίντ.
Ανωτέρα βία / Turist
(Σουηδία – Γαλλία – Νορβηγία – Δανία, 2014)
Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Οστλουντ. Με τους: Γιοχάνες Κούχνκε, Λίζα Λόβεν Κόνγκσλι.
Αλλοτε μελαγχολική, άλλοτε βάναυσα σκληρή και πάντα αστεία με έναν υπόγειο τρόπο, η ταινία θέτει κάτω από το μικροσκόπιο του σκηνοθέτη Ρούμπεν Οστλουντ τη σχέση δύο νέων ανθρώπων μέσα στον γάμο και αποκτά την εικόνα ενός ευρωπαϊκού σινεμά που προσεγγίζει τις σχέσεις των δύο φύλων στη σύγχρονη κοινωνία, ταπεινώνοντας σχεδόν σαδιστικά το λεγόμενο «ισχυρό» φύλο.
Party Girl
(Γαλλία, 2014)
Σκηνοθεσία: Μαρί Αμασουκελί. Με τους: Aνζελίκ Λιτσεμπερζέ, Γιόζεφ Μπουρ.
Οσοι πιστεύουν ότι γιαγιάδες και party girls δεν πάνε μαζί, θα χρειαστεί να το ξανασκεφτούν βλέποντας αυτή την έξυπνη ταινία, θέμα της οποίας είναι στιγμές από τη ζωή ενός αμετανόητου party girl ετών 60! Η εν λόγω κυρία, που κινείται σε κακόφημα στέκια αλλά έχει μεγάλη καρδιά, φέρει το πρόσωπο της ερασιτέχνιδος ηθοποιού Ανζελίκ Λιτσεμπερζέ, η οποία, μάλιστα, είναι τόσο καλή γιατί πρόκειται για πραγματικό party girl!

HeliosPlus