Η σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, καθώς επίσης ο ειλικρινής σεβασμός και η αναγνώριση στο έργο του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη συνέβαλαν στη δημιουργία του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», που θα ανοίξει τις πύλες του για πρώτη φορά την Τετάρτη 31 Αυγούστου.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων με συναυλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για παιδιά, προκειμένου να προβληθεί και να αναδειχθεί το ρεμπέτικο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη μέσα από τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.
Χαϊλάιτ της εκδήλωσης ωστόσο είναι φυσικά η συναυλία Rembetiko «Unplugged» που θα δώσει την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Νταλάρας, κλείνοντας την αυλαία του φεστιβάλ. Η περιοδεία Rembetiko «Unplugged» ξεκίνησε από τη Σουηδία το 2014 και αποτελεί αφιέρωμα στο ρεμπέτικο με ιδιαίτερη αναφορά στον Μάρκο Βαμβακάρη, επομένως η Σύρος δεν θα μπορούσε να λείπει από τους σταθμούς της.
Ως τις 4 Σεπτεμβρίου πάντως οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της Σύρου δίνουν και αυτές το δικό τους χρώμα στο γενικότερο σύνολο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το σόου της πρεμιέρας 31 Αυγούστου στην Πλατεία Μιαούλη με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ηθελα να σ’ αντάμωνα» του Λαογραφικού Ομίλου «Η σοφία της παράδοσης» και της Λαϊκής Ορχήστρας Σύρου. Την ίδια βραδιά η Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου θα δώσει συναυλία με τίτλο «Τα ρομαντικά τραγούδια του ρεμπέτικου».
Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου συνιστούμε ανεπιφύλακτα την παρακολούθηση της ταινίας ντοκιμαντέρ για τον Μ. Βαμβακάρη «Μ’ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου» που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Ζέρβας (Πιάτσα Ανω Σύρου, 20.15), ενώ την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, επίσης στην Πιάτσα Ανω Σύρου, θα γίνει η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Βαμβακάρη, η οποία για πρώτη φορά εκδόθηκε σε αγγλική μετάφραση στο Λονδίνο με τίτλο «Markos Vambakaris, the man and the bouzouki» (19.30). Πρόκειται για τη μετάφραση της αυτοβιογραφίας που επιμελήθηκε η Αγγελική Βέλλου – Κάιλ και εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1978 από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Μία ακόμη παρουσίαση βιβλίου, του «Μάρκος ο Συριανός», θα γίνει το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου από τους συγγραφείς Γιώργο Θανόπουλο και Διονύση Μανιάτη στην Πιάτσα Ανω Σύρου στις 19.30, ενώ την ίδια βραδιά ο Βαγγέλης Τρίγκας με το μουσικό σύνολό του θα αναδείξουν τη σχέση μπουζουκιού – λαϊκού τραγουδιού και την παράλληλη εξέλιξή τους στις πρώτες δεκαετίες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, η Αίθουσα Τέχνης Γ. και Β. Βάτη θα φιλοξενήσει έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων των κατασκευαστών Σταμάτη Αναστασάκη, Τάσου Κατσιφή, Παναγιώτη Στάμκου, Γιάννη Τσουλογιάννη και Νίκου Φρονιμόπουλου.
«Φιλοδοξία μας είναι το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου να αποτελέσει το έρεισμα για μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε μια προσπάθεια αφενός να συμβάλουμε στην καλλιέργεια της μουσικής μας παιδείας, μυώντας σε αυτήν τους νέους μας που αποτελούν την καλύτερη σπορά, και αφετέρου να προβάλουμε τουριστικά το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, οι φορείς που συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου.

HeliosPlus