Η αφίσα του 22ου φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας

Για 22η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί εφέτος το φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το πρώτο με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κινηματογραφικό κριτικό και διευθυντή του περιοδικού «Σινεμά» Λουκά Κατσίκα, ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγο καιρό καθήκοντα αντικαθιστώντας τον νυν καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Οπως πέρυσι, έτσι και εφέτος οι Νύχτες «πιάνουν» και λίγο Οκτώβριο, αφού θα διεξαχθούν από την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Είναι σχετικά νωρίς να μιλήσουμε για την ταυτότητα της δεκαήμερης κινηματογραφική γιορτής, αφού το εφετινό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σε ειδική συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12.00 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ που τα τελευταία χρόνια είναι το κέντρο επιχειρήσεων των διοργανωτών.
Αυτό όμως που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε μερικές από τις πιο δελεαστικές πρεμιέρες της χρονιάς, μουσικές ταινίες,μια καλή επιλογή από ντοκιμαντέρ, παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλίες, πάρτι, ειδικές προβολές κ.ά.) και φυσικά, ευφάνταστα αφιερώματα. Δύο μάλιστα είναι ήδη γνωστά, στον έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη που πέθανε πριν από λίγο καιρό και στον γάλλο σκηνοθέτη Λουί Μαλ (1932 – 1995).
Οσο για τους χώρους φιλοξενίας, εφέτος θα είναι οι αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ 1 και 2, ODEON OPERA 1 και 2, INTEΑΛ και η ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
Ενα από τα στοιχεία στα οποία οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης ανέκαθεν έδιναν σημασία είναι η αφίσα του φεστιβάλ. Ειδικά για τη διοργάνωση του 2016 την αφίσα επιμελήθηκε ο 25χρονος γραφίστας-εικονογράφος (graphic designer – illustrator) Βασίλης Μέξης.
Για τον νεαρό σχεδιαστή, στην 22η διοργάνωσή τους οι Νύχτες Πρεμιέρας παραμένουν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της πόλης, η οποία βάζει τα καλά της και υποδέχεται το Φεστιβάλ. «Η εφετινή αφίσα αντικατοπτρίζει αυτήν ακριβώς τη σκέψη, και μέσα από ένα παιχνίδι παρουσιάζει τον κινηματογράφο και τη νυχτερινή πόλη να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν, σχηματίζοντας μια φινετσάτη βραδινή σιλουέτα».
Η σημειολογία της αφίσας έχει ενδιαφέρον διότι για τον Β. Μέξη η φιγούρα που βλέπουμε βρίσκεται στο κέντρο ενός συμμετρικού σχεδίου το οποίο «αποτελεί έναν εκμοντερνισμένο φόρο τιμής στην αισθητική του Art Deco, ένα καλλιτεχνικό κίνημα το οποίο δέσποζε την εποχή που ο κινηματογράφος αποκτούσε χρώμα και φωνή, αφήνοντας πίσω του τα χρόνια του βωβού. Ετσι και το Φεστιβάλ αφήνει πίσω του το καλοκαίρι και ζωντανεύει τα φθινοπωρινά βράδια, χαρίζοντάς μας λαμπερές Νύχτες Πρεμιέρας!».

Ο Βασίλης Μέξης, που γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1991, άρχισε να απολαμβάνει τις πρώτες διακρίσεις σε ηλικία επτά ετών σε διαγωνισμούς ζωγραφικής. Είναι αριστούχος της σχολής ΑΚΤΟ σε σπουδές πάνω στο Graphic Design (BA – Bachelor of Arts, with 1st Class Honours) και δουλεύει στον κλάδο της διαφήμισης από το 2012. Από το καλοκαίρι του 2014 είναι μέλος του ομίλου Bold Ogilvy & Mather ως Art Director. Η συνεργασία του με την ομάδα που εργάζεται έχει αποφέρει διακρίσεις με βραβεία Ερμής και Young Lions. Οι δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και sites. Εξι εικαστικά πορτρέτα του ντύνουν τον κινηματογράφο ΝΙΡΒΑΝΑ, ενώ έχει επιμεληθεί και τα εξώφυλλα περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας.

HeliosPlus