Για 73η φορά στην ιστορία του το αρχαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ευρώπης, το Φεστιβάλ Βενετίας, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του την Τετάρτη 31 Αυγούστου και για τις επόμενες 11 ημέρες να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.
Πλούσιο και εφέτος, τόσο το εντός όσο και το εκτός διαγωνισμού πρόγραμμα, με μεγάλα ονόματα μπροστά αλλά και πίσω από την κάμερα. Αρκεί να πούμε ότι στο εκτός διαγωνισμού πρόγραμμα ο Αντριου Ντόμινικ παρουσιάζει την τρισδιάστατη μουσική ταινία «One more time with feeling» με τον Νικ Κέιβ, ο Μελ Γκίμπσον την τελευταία σκηνοθετική δουλειά του στο πολεμικό δράμα «Hacksaw Ridge», με τους Αντριου Γκάρφιλντ και Βινς Βον, και ο Αντουάν Φουκουά τους «Επτά υπέροχους», ανανεωμένη εκδοχή του κλασικού γουέστερν του 1962, στο οποίο πρωταγωνιστούν ο Ντένζελ Ουάσιγκτον, ο Κρις Πρατ και ο Ιθαν Χοκ.
Αρκετές αμερικανικές παραγωγές (ή και συμπαραγωγές με άλλες χώρες) διακρίνει κανείς στον διαγωνισμό, όπου το γενικό πρόσταγμα έχει ο βρετανός σκηνοθέτης Σαμ Μέντες, πρόεδρος της εφετινής Κριτικής Επιτροπής. Εκεί θα βρούμε από την τελευταία ταινία του Καναδού Ντενί Βιλνέβ «Arrival», με την Εϊμι Ανταμς, τον Τζέρεμι Ρένερ και τον Φόρεστ Γουίτακερ, ως το ντοκιμαντέρ του Τέρενς Μάλικ «Voyage of time», στο οποίο αφηγήτρια είναι η Κέιτ Μπλάνσετ.
Επειτα από πολύ καιρό ο Εμίρ Κουστουρίτσα παρουσιάζει το «On the milky road», συμπαραγωγή Σερβίας / Αγγλίας / Αμερικής, στην οποία βρίσκουμε πρωταγωνιστή τον ίδιο δίπλα στη Μόνικα Μπελούτσι. Συμπαραγωγή Αμερικής / Χιλής είναι και το «Jackie» του Χιλιανού Πάμπλο Λαρέν, μια βιογραφία για την Τζάκι Κένεντι, την οποία υποδύεται η Νάταλι Πόρτμαν δίπλα στον Πίτερ Σάρσγκααρντ ως Τζον Φ. Κένεντι.
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Εμα Στόουν είναι το δίδυμο των πρωταγωνιστών τού «La La Land» σε σκηνοθεσία Ντέμιαν Σαζέλ («Χωρίς μέτρο»), ενώ ο Ντέρεκ Σιανφράνς, σκηνοθέτης του σπουδαίου «Blue Valentine», με τον Γκόσλινγκ, σκηνοθετεί τον Μάικλ Φασμπέντερ, την Αλίσια Βικάντερ και τη Ρέιτσελ Βάις στο «The light between oceans», μια συμπαραγωγή ΗΠΑ / Αυστραλίας / Νέας Ζηλανδίας.
Η Σούκι Γουότερχαουζ, ο Τζέισον Μομόα, ο Κιάνου Ριβς αλλά και ο Τζιμ Κάρεϊ συμπρωταγωνιστούν στο «The bad batch» της Ανα Λίλι Αμιρπούρ και ο σχεδιαστής μόδας Τομ Φορντ παρουσιάζει τη δεύτερη ταινία του μετά το «Ενας άντρας μόνος» (που είχε κάνει πρεμιέρα τη Βενετία), το «Nocturnal animals», με τους Τζέικ Τζίλενχααλ, Εϊμι Ανταμς, Μάικλ Σάνον και Λόρα Λίνεϊ.
Παλιός γνώριμος της Βενετίας, όπου αρκετές ταινίες του έχουν κάνει πρεμιέρα, ο Γάλλος Φρανσουά Οζόν («5 φορές το 2») επανέρχεται με το «Frantz», ο Γερμανός Βιμ Βέντερς, κάτοχος του Χρυσού Λέοντα 1982 για την «Κατάσταση των πραγμάτων», είναι και πάλι στο Λίντο με το τρισδιάστατο «Les beaux jours d’ Aranjuez» και ο βετεράνος πλέον Αντρέι Κοντσαλόφσκι είναι έτοιμος να μας ανοίξει την πόρτα στον «Παράδεισο» (συμπαραγωγή Ρωσίας / Γερμανίας).
Και το διαγωνιστικό πρόγραμμα, στο οποίο εφέτος δεν θα βρούμε ελληνική ταινία (ούτε και σε κάποιο άλλο πρόγραμμα άλλωστε), συμπληρώνουν οι: «Une vie» (Γαλλία / Βέλγιο), σε σκηνοθεσία Στεφάν Μπριζέ, «El ciudadano ilustre» (Αργεντινή / Ισπανία), σε σκηνοθεσία των Μαριάνο Κον – Γκαστόν Ντυπρά, «Spira mirabilis» (Ιταλία / Ελβετία), σε σκηνοθεσία Μάσιμο ντ’ Ανόλφι – Μαρτίνα Παρέντι, «Η γυναίκα που έφυγε» (Φιλιππίνες), σε σκηνοθεσία Λαβ Ντίαζ, «La region savage» (Μεξικό), σε σκηνοθεσία Αμάτ Εσκαλάντε, «Piuma» (Ιταλία), σε σκηνοθεσία Ρόαν Τζόνσον, «Brimstone» (Ολλανδία / Γερμανία / Βέλγιο / Αγγλία / Σουηδία), σε σκηνοθεσία Μάρτιν Κουλχόφεν, «El Cristo ciego» (Χιλή / Γαλλία), σε σκηνοθεσία Κρίστοφερ Μάρεϊ, και «Questi giorni» (Ιταλία), σε σκηνοθεσία Τζιουζέπε Πιτσιόνι.

HeliosPlus