Με τίτλο «Μια Γη, ξηρά / Terra Firma 2016» πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Κίμωλο μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης. Η έκθεση οργανώνεται με τη μορφή «περιπάτου. Εικαστικά έργα και δράσεις παρουσιάζονται χρησιμοποιώντας ως εκθεσιακό χώρο, το χωριό της Κιμώλου.

Ως σύγχρονοι περιηγητές, οι συμμετέχοντες, καλούνται να διερευνήσουν την έννοια της περιήγησης και του οδοιπορικού μέσα από μια πραγματική ή νοητή μετακίνηση. Η έκθεση ως χαρτογραφημένος περίπατος εμπεριέχει ήδη την έννοια της (μετα)κίνησης και αποκτά ροή ενταγμένη στους χώρους συναναστροφής.

Το νησί, ως γεωγραφικός αλλά και σαν φανταστικός τόπος, μπορεί να αποτελέσει μια μικρή terra firma, μία στάση της διαδρομής, ένα πάτημα στην ξηρά που αναδύεται μέσα από την απεραντοσύνη της θάλασσας ή ένα σημείο αναφοράς, της νοητής μετακίνησης ιδεών. Η διαδικασία αυτή πιθανόν να προσομοιάζει με την ίδια την καλλιτεχνική διεργασία.

Οι καλλιτέχνες και οι καλλιτέχνιδες οικειοποιούνται τόπους, εφόσον εκεί βρίσκουν πιθανές μορφές ή την απαρχή των έργων τους. Η χειρονομία τους υφαίνεται με το περιβάλλον που παίρνει ρόλο συνδετικού υλικού και θέτει ερωτήματα σχετικά με την ποιητική των έργων τους αλλά και με την κοινωνιολογική διάσταση που προκύπτει.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η Ανδριανή Βεντούρη και η Μαρία Γουβέλη, με την υποστήριξη του Δήμου Κιμώλου.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Δημήτρης Αληθεινός, Fabio Amaral, Φωτεινή Βενιέρη, Μαρία Βενιού, Ανδριανή Βεντούρη, Γιώργος Βεντούρης, Ελπίδα Γαδ, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Μαρία Γουβέλη, Φίλιππος Ζανέτης, Ευθύμης Θεοδόσης, Xavier Hallauer, Ανέζα Κολόμβου, Παναγιώτα Κότσιρα, Δάφνη Λιαναντωνάκη, Manunu, Δανάη Μεγγρέλη, Πέτρος Μπάτσιαρης, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Λία Πέτρου, Leda de Piart, Nia Pushkarova, Μαρία Σάρδη, Χρυσούλα Σάρδη, Γιώτα Σεριφίου, Παναγιώτα Στάικου, Νικολέττα Τζάννε, Κώστας Τσικνής, Φίλιππος Γεώργιος Τσινταβής, Βασίλης Ψαρράς.

Πληροφορίες: www.eikastikosperipatos.com