από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 

Πέθανε ο Χαράλαμπος Μπούρας

Η αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης ήταν έργο ζωής του Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Καθηγητή της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής
Πέθανε ο Χαράλαμπος Μπούρας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αναπάντεχα άφησε την τελευταία πνοή του ο Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Χαράλαμπος Μπούρας, του οποίου το σπουδαίο έργο για τον ελληνικό πολιτισμό σχετίστηκε με την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης_ αρχικά ως μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και από το 1985 ως Πρόεδρος της.

Ηταν 83 ετών.

Η συμβολή του Μπούρα στην αναστήλωση των μνημείων υπήρξε καθοριστική, δεδομένου ότι εισήγαγε ποιοτικά και επιστημονικά κριτήρια και αρχές σχετικά με τις αναστηλώσεις των μνημείων, όπως η αρχή της αναστρεψιμότητας, η ανάγκη τεκμηρίωσης και η διεπιστημονική προσέγγιση στις επεμβάσεις κ.α.

Μετά τις πτυχές του στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο Χ. Μπούρας έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και ήταν κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων. Υπήρξε σημαντικός επιστήμονας με ειδίκευση στη μελέτη και την αναστήλωση μνημείων τόσο της κλασικής αρχαιότητας όσο και της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Ο Μπούρας διετέλεσε επίσης καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής, αρχικώς  στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού  για περισσότερο από 25 χρόνια αλλά και μέλος πολλών διεπιστημονικών επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού (Επιδαύρου, Πρωτάτου Αγίου Όρους, Διονυσιακού Θεάτρου, Λίνδου Ρόδου).

Από το 1959 έως το 1966, ως αρχιτέκτων της Διευθύνσεως Αναστηλώσεως στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Μπούρας ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την αναστήλωση της στοάς της Βραυρώνος, που αποτελεί ορόσημο στις αναστηλώσεις μνημείων στον ελλαδικό χώρο.

Υπήρξε επίσης  Γενικός Γραμματέας της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης.
Εκτός από το σημαντικό επιστημονικό και διδακτικό του έργο, ο Χαράλαμπος Μπούρας διακρινόταν  για την φυσική του ευγένεια, το ήθος του και υπήρξε πάντα ακούραστος, επίμονος, ανιδιοτελής και ειλικρινής. Τον πενθούμε όλοι.
«Με το θάνατό του ο Χαράλαμπος Μπούρας αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο» ανέφερε σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.