Περιοδική έκθεση με θέμα «Ο Νέλσον και η εποχή του» πραγματοποιείται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 16 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 30 Οκτωβρίου.
Στην έκθεση, η οποία αρθρώνεται σε τρία μέρη, παρουσιάζεται η ζωή και η δράση του ναυάρχου Nelson (1758-1805), μέσα από προσωπικά αντικείμενα, επιστολές και δημοσιεύματα του τύπου της εποχής. Η οικογενειακή του ζωή, σημαδεμένη από τον πρόωρο χαμό της μητέρας του, έρχεται σε αντιδιαστολή με τη σκανδαλώδη ερωτική σχέση του με τη Λαίδη Emma Hamilton, σύζυγο του Άγγλου απεσταλμένου στη Νάπολη, Sir William Hamilton. Η επιλογή του να ζήσει αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις κοινωνικές επιταγές, σόκαρε την αγγλική κοινωνία, που φαινόταν να τον συγχωρεί για αυτά του τα παραπτώματα μόνο εξαιτίας της στρατιωτικής του μεγαλοφυΐας. Ξεκινώντας την καριέρα του στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, σε ηλικία 12 ετών, ανήλθε όλες τις βαθμίδες με την αξία του και πρωτοστάτησε σε τρεις μεγάλες ναυτικές νίκες της Αγγλίας: στη Ναυμαχία του Αγίου Βικεντίου, τη Ναυμαχία του Νείλου και τη Ναυμαχία της Κοπεγχάγης. Τέλος, θα βρει το θάνατο τη στιγμή του θριάμβου του, την ώρα που κατατρόπωνε τον ενωμένο Γαλλοϊσπανικό στόλο στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Η Αγγλία τον τίμησε με μεγαλόπρεπη κηδεία, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη απώλεια. Οι νίκες του αποτέλεσαν, ουσιαστικά, το θεμέλιο της αγγλικής θαλασσοκρατίας τον 19ο αιώνα.
Μέσα από χρηστικά αντικείμενα παρουσιάζεται στο πρώτο μέρος της έκθεσης η ζωή στα ιστιοφόρα πλοία στα τέλη του 18ου-αρχές 19ου αιώνα. Όργανα πλοήγησης της εποχής και ιατρικά εργαλεία ανασυνθέτουν το σκηνικό της ζωής των ναυτικών που ταξίδευαν για μήνες στα πλοία της εποχής του Nelson, μιας ζωής γεμάτης κινδύνους και αντιξοότητες, όταν όλα εξαρτώνταν από τον άνεμο, τον Πλοίαρχο, την πειθαρχία του πληρώματος αλλά και την τύχη.
Έργα Γάλλων αιχμαλώτων, οι οποίοι βρέθηκαν φυλακισμένοι στην Αγγλία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, εκτίθενται στη δεύτερη αίθουσα της έκθεσης. Πρόκειται για ομοιώματα πλοίων κατασκευασμένα από κόκαλο, πραγματικά έργα τέχνης από χέρια έμπειρων τεχνιτών στην επεξεργασία ελεφαντόδοντου, που βρέθηκαν να υπηρετούν ως στρατιώτες του Ναπολέοντα και αιχμαλωτίστηκαν σε μάχες που συντάραξαν την Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν, οι αιχμάλωτοι αυτοί χρησιμοποίησαν το μόνο πράγμα που διέθεταν σε αφθονία, τα απομεινάρια του φαγητού τους, για να δημιουργήσουν έργα που θα τους εξασφάλιζαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Η επιβλητικότητα του Παλατιού, οι περίτεχνα διακοσμημένες αίθουσες με τοιχογραφίες και έπιπλα εποχής δένουν αρμονικά με τα αντικείμενα της Ναυτικής Συλλογής του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» που εκτίθενται. Η υποβλητική μουσική που συνοδεύει την περιήγηση δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που ταξιδεύει τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Ιουλίου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δ. Γάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρόδου Τέρης Χατζηιωάννου, κλιμάκιο της διοίκησης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας Ντίνα Αδαμοπούλου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και πλήθος κόσμου. Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν, Αντιναύαρχος (εα), Επίτιμος Αρχηγός Στόλου και Σύμβουλος Διοίκησης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, παρουσίασε με γλαφυρότητα την περιπετειώδη ζωή του Ναυάρχου Nelson, τη στρατηγική του αντίληψη που τον οδήγησε σε μεγάλες ναυτικές επιτυχίες, την ισχυρή του προσωπικότητα αλλά και την πολυτάραχη προσωπική του ζωή, που σκανδάλισε την κοινωνία της Βρετανίας στις αρχές του 19ου αιώνα.
Πού και πότε
Πού: Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
Διάρκεια: Μέχρι 30 Οκτωβρίου 2016
Ώρες επίσκεψης κοινού: 08:00-20:00