Θέατρο

«Η ριμάδα η ζωή»
Ο Βασίλης Μαυροματάκης εμπνέεται από την προσωπικότητα του κρητικού ποιητή του 14ου αιώνα Στέφανου Σαχλίκη και παρουσιάζει έναν ιδιαίτερο μονόλογο. Μέσα από την αφήγησή του ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή. Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, την Παρασκευή και το Σάββατο στις 21.00.
«Τα Παραβάν» του Ζαν Ζενέ
Το εμβληματικό έργο του Ζαν Ζενέ «Τα παραβάν» ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Επιμέλεια μετάφρασης και δραματουργία: Δήμητρα Κονδυλάκη. Σκηνικά και κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Μουσική: Κωστής Βοζίκης. Παίζουν: Δήμητρα Χατούπη, Χρήστος Παπαδόπουλος, Στέλλα Βογιατζάκη, Ελλη Μερκούρη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Θύμιος Κούκιος, Ορέστης Καρύδας, Λεωνίδας Μαράκης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Αγγελική Λεμονή, Κίμων Κουρής, Δέσποινα Σαραφείδου. Στην Πειραιώς 260 (Δ), στις 30 και 31 Ιουλίου, στις 21.00.
Milo Rau «Dark Ages»
Το «Dark Ages» αποτελεί το δεύτερο μέρος της ευρωπαϊκής τριλογίας του βραβευμένου ελβετού σκηνοθέτη Μίλο Ράου για τον πόλεμο. Πρόκειται για μια παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντου όπου ο Ράου εξετάζει την πρόσφατη ιστορία των πολέμων στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, εστιάζοντας στις προσωπικές αφηγήσεις των ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα. Πέντε ηθοποιοί, από τη Βοσνία, τη Σερβία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, αφηγούνται επί σκηνής και μπροστά σε μια κάμερα τις ιστορίες τους, με τα πρόσωπά τους να προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη. Παραστάσεις στο θέατρο Κοτοπούλη-Rex, αύριο Δευτέρα και την Τρίτη στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Μαύρο Μανιφέστο…
Το «Dark Manifesto» είναι μια lecture performance για το τέλος των μανιφέστων στον 21ο αιώνα. Κείμενα, εικόνες, ήχοι, λόγια συνθέτουν το υλικό της παράστασης για τους τέσσερις περφόρμερ, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη στην υποτιθέμενη συνέντευξη Τύπου που θα παρακολουθήσουν οι θεατές. Για την πραγματοποίηση της παράστασης έχουν συμπράξει καλλιτέχνες από τρία γνωστά καλλιτεχνικά σχήματα: Blitz (Γιώργος Βαλαής), The Erasers (Voltnoi Brege) και drog_A_tek (Μάκης Κεντεποζίδης, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Θάλεια Ιωαννίδου). Στην Πειραιώς 260 (Η), στις 27 και 28/7.
Όπερα


«Kάρμεν» στο Ηρώδειο
Η δημοφιλής «Κάρμεν» του Μπιζέ παρουσιάζεται σε νέα παραγωγή από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο. Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός. Σκηνοθεσία: Στίβεν Λάνγκριτζ. Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης. Στον ρόλο του τίτλου εμφανίζονται σε διπλή διανομή οι μεσόφωνοι Ρινάτ Σαχάμ και Ζεραλντίν Σοβέ. Παραστάσεις στις 24, 26, 27 και 29/7. Στις 21.00.
«Λεόντιος και Λένα»
Η όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή «Λεόντιος και Λένα», βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μπίχνερ, παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 28 και 31/7 στο Εθνικό Θέατρο (Κτίριο Τσίλλερ, Κεντρική Σκηνή). Το λιμπρέτο υπογράφει ο Γιάννης Αστερής. Με τους Τάση Χριστογιαννόπουλο (Λεόντιο), Δώρα Μπάκα (Λένα), Χάρη Ανδριανό (Βαλέριο).


Συναυλία


Ρομαντικά ταξίδια
Σε ένα μουσικό ταξίδι «στα όρια του ρομαντισμού» καλεί το κοινό το μουσικό σύνολο Kyklos με δύο συναυλίες στις 25 και 26/7 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στην πρώτη βραδιά με το σύνολο συμπράττει η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου με τον κύκλο τραγουδιών «Lieder eines fahrenden Gesellen» και στη δεύτερη ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός με τον κύκλο τραγουδιών «Kindertotenlieder» του Μάλερ. Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος).
Εικαστικά



Δρούγκας και Μακρουλάκης στη Σύρο
«Διαδρομές σε νέα μονοπάτια –100 χρόνια μετά» είναι ο τίτλος της κοινής έκθεσης του Αχιλλέα Δρούγκα και του Μιχάλη Μακρουλάκη που εγκαινιάζεται στις 29 Ιουλίου στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία Σύρου. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια ύπαρξης της περίφημης έπαυλης. Η επιλογή των δύο καλλιτεχνών κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς και οι δύο έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τη Σύρο. Ο Μιχάλης Μακρουλάκης, Συριανός την καταγωγή και σχεδόν μόνιμος κάτοικος του νησιού τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει έργα τα οποία έχει εμπνευσθεί από το φυσικό τοπίο της Σύρου και ειδικότερα από τη θάλασσά της. Βράχοι και αμμουδιές αγκαλιάζουν τις άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε έντονες θάλασσές του, στην πρώτη ολοκληρωμένη δική του δέσμη έργων με θέμα το υγρό στοιχείο. Από την πλευρά του, ο Αχιλλέας Δρούγκας, αν και όχι Συριανός, γνωρίζει καλά το νησί, το οποίο έχει ζήσει και αγαπήσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ