Οι ρυθμοί του κόσμου επιστρέφουν στην πόλη της Καβάλας. Το νέο ραντεβού με ήχους, γεύσεις και παιχνίδια δίνεται ύστερα από οκτώ χρόνια στην καρδιά του καλοκαιριού, από τις 21 ως τις 24 Ιουλίου 2016. Με αφετηρία τη συνοικία της Παναγίας, στη χερσόνησο της παλιάς πόλης, 250 χορευτές και μουσικοί από όλον τον κόσμο θα μοιραστούν στοιχεία του πολιτισμού τους, θα έρθουν πιο κοντά μέσα από τη διαφορετικότητα –όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο –των λαών μέσα από ρυθμούς, χορούς, ήχους, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και παιχνίδια του τόπου τους.
Εθνικ εστιατόριο, ΜΚΟ, θερινός κινηματογράφος, εργαστήρια, περίπτερα και εκθέσεις είναι κάποιες από τις παράλληλες δράσεις που θα γεμίσουν με κόσμο, χρώματα, νότες, εικόνες και μυρωδιές τα στενά. Για τα παιδιά θα διοργανωθούν ξεχωριστές δραστηριότητες.
Οι αποστολές στο Reunion προέρχονται από την Ιταλία, τη Σερβία, την Ταϊβάν, τη Χιλή, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.
Cosmoσυναυλίες

Στην παλιά πόλη, στο κάστρο και στο παλιό τελωνείο θα αντηχούν μουσικές του κόσμου. Διάσημα μουσικά σχήματα, από την ελληνική και τη διεθνή σκηνή, όπως οι Χαΐνηδες, από τα κορυφαία συγκροτήματα του έντεχνου εδώ και χρόνια, οι ChicoTrujillo, μία από τις πιο σημαντικές χιλιανές ορχήστρες, ο Max Romeo, ο τραγουδιστής που εισήγαγε την έννοια του rude reggae στη Βρετανία, οι Apurimac, ένα από τα μακροβιότερα live world music συγκροτήματα της Ελλάδας, οι SoulFire, το ελληνικό ρέγκε γκρουπ, οι BaildSa, το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη που συνδυάζει βαλκανικούς ήχους και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα, και οι FanfareCiocarlia, που κρατούν ζωντανό το πνεύμα της τσιγγάνικης μουσικής ακόμη και σε μουσικά μέγαρα, θα κλείνουν την κάθε βραδιά του φεστιβάλ στο λιμάνι.


Cosmoχοροί

Φιλοξενούνται πολιτιστικές ομάδες από όλον τον κόσμο με εκπροσώπηση μιας περιοχής από την Ελλάδα. Η πλατεία του Μεχμέτ Αλή είναι ο χώρος στον οποίο στήνεται η σκηνή κάθε βράδυ και το σημείο έναρξης όλων των εκδηλώσεων.
Τα μουσικοχορευτικά τμήματα που συμμετέχουν εφέτος: Sicilia Antica από την Ιταλία, που αποτελείται από 20 χορευτές και συνοδεύεται από έξι μουσικούς επί σκηνής, στοχεύουν στην αναβίωση και διαιώνιση ιταλικών παραδόσεων της περιοχής της Σικελίας. Lillian Dance Group, από την Ταϊβάν, με κύριο χαρακτηριστικό ότι υποστηρίζει ενεργά παιδιά με ειδικές ανάγκες. Bafochi, ένα πολυπολιτισμικό συνονθύλευμα χορευτών από τη Χιλή. Ivo Lola Ribar, που προβάλλει την παραδοσιακή πολιτιστική κληρονομιά της Σερβίας. Μορόσκα, ένα μουσικό θέατρο που βασίζεται σε παραδοσιακές λαϊκές μελωδίες και παραδόσεις διαφόρων λαών της Ρωσίας. Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Σαμψούντας, που στόχο έχει τη γνωριμία διάφορων πολιτισμών στην Ανατολή και την προβολή της τουρκικής παράδοσης. Χορευτικός σύλλογος «Τεγέα», μια ομάδα που προβάλλει τη δημοτική κληρονομιά πέρα από τα στενά όρια της Αρκαδίας. Zavoronski, ρωσικό χορευτικό – μουσικό συγκρότημα.
Cosmoγεύσεις

Η γευστική κουλτούρα στο επίκεντρο. Οι πρώτες ύλες, τα αρώματα, η τεχνική ταιριάζουν αρμονικά με το κλίμα, τη μορφολογία και το χρώμα κάθε περιοχής. Στην πλατεία του Μεχμέτ Αλή στήνεται το υπαίθριο έθνικ εστιατόριο στο οποίο σεφ από την Ελλάδα και από τις φιλοξενούμενες χώρες θα παρουσιάζουν χαρακτηριστικά πιάτα κάθε μέρα.
Οι Cosmoσυνταγές 2016 είναι: λαζάνια α λα σισιλιάνα (Ιταλία), μαντί (Τουρκία), χοιρινό στιφάδο με λαχανικά (Ρωσία), καρατζόρτζεβα (Σερβία) και Pastel de Choclo & Empanadas (Χιλή).


Cosmoδρώμενα

Πλήθος εκδηλώσεις ετοιμάζονται στους δρόμους της πόλης: Street Bazaar στη Θεοδώρου Πουλίδου με είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα που φέρνουν μαζί τους οι αντιπροσωπείες των χωρών που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Cosmoμαγειρέματα με τους Στάθη Παναγιωτόπουλο και Δημήτρη Σταρόβα. Παρέλαση με κρουστά με την Μπάντα του Δρόμου, έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων, εργαστήριο φωτογραφίας σκηνής. CosmoBoho workshop με τις κυρίες του Συλλόγου Παναγίας «Το κάστρο» και τα κορίτσια του Share Your Wardrobe! για διακοσμήσεις με έθνικ σχέδια και στολίδια σε τζιν. Εκθεση με παραδοσιακές μπάντες από τον βαλκανικό χώρο. Cosmocinema με τις ταινίες «Ρωσική κιβωτός», «Machuca», «St. George shoots the dragon» και «Το ανθρώπινο κεφάλαιο».
Παιδοcosmopolis

Παιδικές ταινίες και παραστάσεις, παιχνίδια από τις φιλοξενούμενες χώρες και εργαστήρια στήνονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Cosmoεργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων από τον Μανώλη Παργεντάκη για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου (12-14 άτομα). Cosmoεργαστήρια κατασκευής της ρωσικής κούκλας Matryoshka-Babushka. «Αισώπου Κόμιξ 2» (Ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι) από τη Θεατρική Ομάδα «Ο Μικρός Βορράς». Cosmoεργαστήρια κατασκευής με πηλό με θέμα «Καμάρες», υδραγωγείο της Kαβάλας. «Το δώρο», μια σύγχρονη μορφή κουκλοθεάτρου σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. «Φως Φανάρι», ένα θεατρικό διαδραστικό δρώμενο κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας. «Ο κύκλος με την κούκλα» από τον κουκλοθίασο «Puppet Group Redicolo». Cosmoεργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης Formosan Black Bear, ενώ ο Αθηναϊκός Θίασος Σκιών «Αθως Δανέλλης» παρουσιάζει τον «Καραγκιόζη και το στοιχειό της πόλης».

HeliosPlus