Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του «δασκάλου» Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη εξέφρασαν πρόσωπα και φορείς από την πνευματική και πολιτική ζωή της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Με τον θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη το Ελληνικό Πνεύμα και ο Ελληνικός Πολιτισμός γενικότερα χάνουν, στην εποχή μας, έναν πολύτιμο πυλώνα στήριξης του αετώματός τους» τονίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και προσθέτει: «Εύχομαι οι επίγονοί του -και φρόντισε, ως γνήσιος Δάσκαλος, να κάνει πολλούς- να αρθούν στο ύψος του δικού του, πραγματικά μεγάλου, διανοητικού αναστήματος».

Ο Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Δ.Ν. Μαρωνίτη: «Με θλίψη ενημερώθηκα τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου της ελληνικής γλώσσας, Δημήτρη Μαρωνίτη.

Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης υπήρξε σπουδαίος μελετητής της ελληνικών γραμμάτων και μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Χάρη στη δουλειά του Δ.Ν. Μαρωνίτη, το έργο του Ομήρου, του Ηροδότου, αλλά και των επιφανέστερων νέων Ελλήνων λογοτεχνών έγινε προσιτό και ελκυστικό για όλους τους Έλληνες.

Πέρα από εμβληματικό πρόσωπο των ελληνικών γραμμάτων, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης υπήρξε ένας κοσμοπολίτης πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, αλλά και ένας ανυποχώρητος –παρά τις διώξεις που υφίστατο– υπερασπιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης δυστυχώς έφυγε· ωστόσο, στους Έλληνες και τις Ελληνίδες μας αφήνει πλούσια παρακαταθήκη το έργο του να μας συντροφεύει στην Οδύσσεια, στο δρόμο προς την Ιθάκη μας.

Στην κόρη του, Εριφύλη Μαρωνίτη, και σε όλους τους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο Πρόεδρος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του μεγάλου φιλόλογου και πανεπιστημιακού δασκάλου Δημήτρη Μαρωνίτη.

«Μια κορυφαία προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, ο σπουδαίος φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων κειμένων, πανεπιστημιακός δάσκαλος, αρθρογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης έφυγε σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω ένα πολύ πλούσιο έργο, ένα ισχυρό πνευματικό αποτύπωμα.

Η πολύτιμη παρακαταθήκη του όμως δεν οριοθετείται μόνο στον λόγιο και επιστημονικό χώρο. Ο Μαρωνίτης εναρμόνισε τη βαθιά αγάπη του για το ελληνικό πνεύμα -και την ελευθερία που το χαρακτηρίζει- με τη θέση του μέσα στα κοινωνικά δρώμενα, ορθώνοντας το ανάστημά του και αντιτάσσοντας τις αξίες της Δημοκρατίας απέναντι στο σκοταδισμό της δικτατορίας».

Το υπουργείο Παιδείας

«Σημείο αναφοράς για τη δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μία άγρυπνη δημοκρατική συνείδηση, με διαρκή, γόνιμη παρουσία στο δημόσιο βίο» χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Μαρωνίτη ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκος Φίλης στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

«Στο πρόσωπο του Δ.Ν. Μαρωνίτη αποχαιρετούμε έναν από τους τελευταίους μεγάλους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ο οποίος με τη σοφία, τη διεθνή παρουσία του για τις ελληνικές σπουδές, την ευρυμάθειά του, τη διεισδυτική έρευνα στον Όμηρο και την προσήλωση στη γλώσσα του λαού, καθώς και τη δημοκρατική ευψυχία και το αντιστασιακό ήθος του, “έδωσε” μαθήματα σε γενιές φοιτητών και φοιτητριών.

Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης υπήρξε από τους σημαντικότερους διανοούμενους του αντιδικτατορικού αγώνα και της δημοκρατικής μεταπολίτευσης. Γιατί, αντιπροσώπευε ο ίδιος αυτό που έγραφε το 1971 στα “18 κείμενα”, μία αντίδραση “μπροστά στις βαθιές πληγές της ομαδικής μας ζωής, στα μεγάλα κύματα που και να θέλεις δεν μπορείς να τα ξεφύγεις, ακόμη και αν είσαι δειλός ή προδότης”. Του απευθύνουμε το ύστατο χαίρε με ευγνωμοσύνη».

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, κυρία Σία Αναγνωστοπούλου, στο συλλυπητήριο μήνυμά της αναφέρει: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του μεγάλου φιλολόγου Δημήτρη Μαρωνίτη. Από τις μεταφράσεις του μέχρι τα δοκίμιά του και τις μελέτες του και από τις παραδόσεις των μαθημάτων του μέχρι τις επιφυλλίδες και τις παρεμβάσεις του στον δημόσιο λόγο, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης έδωσε σχήμα στη σκέψη και το λόγο μας. Άνθρωπος ταγμένος στην υπεράσπιση των ελευθεριών και της δημοκρατίας, διώχτηκε από το καθεστώς των συνταγματαρχών και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ από τη στρατιωτική χούντα.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε ένας αρχαιοελληνιστής που ενδιαφέρθηκε βαθιά για την νέα ελληνική λογοτεχνία, για την ανάλυσή της με επιστημονικούς όρους, για την τεκμηρίωση και τη διάδοσή της. Ταυτόχρονα με τις υποδειγματικές μεταφράσεις του έκανε προσβάσιμη την αρχαία ελληνική γραμματεία σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ανέβασε τη στάθμη της ελληνικής φιλολογικής φυσιογνωμίας. Η προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη. Σήμερα πενθεί η ίδια η ελληνική γλώσσα».

Το υπουργείο Πολιτισμού

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο Δημήτρης Μαρωνίτης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας όχι μόνο ένα δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μια μοναδική και πολύτιμη κληρονομιά, που απαιτεί άξιους συνεχιστές. Κληρονομιά στάσης ζωής, υποδειγματικού διδακτικού έργου, μεθοδικής και ακάματης ερευνητικής δουλειάς, ισχυρού αξιακού φορτίου, κοινωνικής και πολιτικής ευαισθησίας.
Υπηρέτησε την ελληνική γλώσσα με το πάθος και την επιμονή ενός ασκητή. Ανέδειξε τον εκφραστικό πλούτο και τη λόγια λαϊκότητά της με αίσθηση μέτρου, χωρίς ακροβασίες, παραλυτικούς συντηρητισμούς και αγκυλώσεις. Απέδωσε σε χυμώδη νέα ελληνικά, σπουδαία έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας αποδεικνύοντας στην πράξη και χωρίς περιττούς βερμπαλισμούς την ιστορική εξέλιξη, τις μεταπλάσεις και τη συνέχεια της γλώσσας. Η Οδύσσειά του αποτελεί μεταφραστικό άθλο τέτοιας εμβέλειας που την καθιστά έργο του δικού της και του δικού μας καιρού αλλά και προσωπική του Ιθάκη.

Ανυποχώρητος στη σκέψη και τις επιλογές του, ελευθερόφρων και δημοκράτης ήρθε αντιμέτωπος με τη χούντα των συνταγματαρχών και κατέγραψε τα βαθύτερα ίχνη του εγκλεισμού του, εκείνα που καταδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός στοχεύει πάντα στην εκμηδένιση της ύπαρξης, στο κείμενό του Μαύρη Γαλήνη.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης με την ισχυρή του προσωπικότητα, το σπάνιο διδακτικό και μεταφραστικό του έργο σφράγισε μια ολόκληρη εποχή για τον πολιτισμό, τα γράμματα και την εκπαίδευση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Δήλωση για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας είναι από σήμερα φτωχότερος, «έχασε το χαλκέντερο των γραμμάτων, τον αγωνιστή της Δημοκρατίας, τον πραγματικά προοδευτικό άνθρωπο, Δημήτρη Μαρωνίτη.

Οι Έλληνες θα είμαστε ευγνώμονες, για όλα όσα μας πρόσφερε, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφραστής αρχαίων ελληνικών κειμένων.

Μας έδειξε τον τρόπο να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν, χωρίς αυτό να μας στοιχειώνει και να μας βαραίνει, να ακινητοποιεί το σήμερα και να υποθηκεύει το αύριο. Μας δίδαξε τη διαχρονικότητα της γλώσσας, όχι ως ιδεολόγημα, αλλά ως ζώσα πραγματικότητα, ως ζωή».

Το Εθνικό Θέατρο

Σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Θέατρο αναφέρει για τον θάνατο του Δ.Ν. Μαρωνίτη: «Το Εθνικό Θέατρο ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένο με τον Δημήτρη Μαρωνίτη, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσίασε στις σκηνές του μεταφράσεις που έφεραν την σφραγίδα της διάνοιάς του. Δεν είναι μόνο η εμβληματική μετάφραση της “Αντιγόνης”, που θα ακουστεί σε λίγες μέρες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, αποτυπώνοντας την ουσιαστική σχέση του Μαρωνίτη με το αρχαίο κείμενο και τη θεατρική του διάσταση. Είναι, επίσης, οι πρόσφατες αναγνώσεις της “Ιλιάδας” και της “Οδύσσειας”, όπου ζωντάνεψαν οι μοναδικές σε εγκυρότητα, έμπνευση και ποιότητα μεταφράσεις του, οι οποίες υπήρξαν για τον εκλιπόντα έργο ζωής πάνω στα 2 κορυφαία ομηρικά έπη. Είναι τέλος και η συμμετοχή του ως Παιδαγωγού στην “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε το 1998 στην Επίδαυρο, σε έναν ρόλο όπου το όριο ανάμεσα στην υπόκριση και την πραγματικότητα ήταν συνειδητά ρευστό.

Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη, κορυφαίου πανεπιστημιακού δασκάλου, φιλολόγου, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφου. Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης διετέλεσε για ενάμιση χρόνο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (1989-1990). Η τελευταία συνεργασία του με το ΚΘΒΕ είναι η παράσταση της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με τη συμπαραγωγή ΚΘΒΕ, Εθνικού Θεάτρου και ΘΟΚ το φετινό καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το συγγραφικό, αλλά και το μεταφραστικό του έργο: μετέφρασε Ηρόδοτο, Ησίοδο, καθώς και τα δύο έργα που αποδίδονται στον Όμηρο: την Οδύσσεια και την Ιλιάδα. Μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για μείζοντες νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους, με έμφαση σε εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης ήταν ιδιαίτερα γνωστός και ως αρθρογράφος. Από το 1971, όταν δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ η πρώτη του επιφυλλίδα με τίτλο “Σημείο αναφοράς”, δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να δημοσιεύει ανελλιπώς άρθρα και επιφυλλίδες».

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Γιάννης Αναστασάκης σημειώνει: «Γνώρισα τον Δημήτρη Μαρωνίτη στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 στα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης, μαθητής Λυκείου εγώ τότε, που ονειρευόμουν να γίνω φιλόλογος. Η παρουσία του ήταν καθοριστική- ένας Δάσκαλος που μάγευε το φοιτητικό ακροατήριο με την ευρύτητα του πνεύματός του και τον γοητευτικό του λόγο (…)
Οι θαυμαστές μεταφράσεις του της Ιλιάδας και της Οδύσσειας παραμένουν αξεπέραστες. Τώρα, λίγο πριν φύγει, μας άφησε παρακαταθήκη τη μετάφραση της Αντιγόνης, μικρό κεράκι να φωτίζει τις νύχτες του καλοκαιριού. Χρέος μας να το κρατήσουμε αναμμένο. Τον ευχαριστώ για όλα όσα μας πρόσφερε».

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ κ. Αρης Στυλιανού ανέφερε: «Με μεγάλη θλίψη και οδύνη αποχαιρετώ τον δάσκαλό μου Μίμη Μαρωνίτη, από τον οποίο έμαθα πάρα πολλά, στην επιστήμη, στη φιλολογία, αλλά κυρίως στη φιλοσοφία. Είχα τη σπάνια τύχη να με τιμά με τη φιλία του, επί 30 χρόνια, ένας κορυφαίος Έλληνας διανοούμενος παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Μαρωνίτης από μικρός αγαπούσε με πάθος το θέατρο, στη σκηνή και στη ζωή».

Ο δήμαρχος Αθηναίων

«Κορυφαίος φιλόλογος, σπουδαίος δάσκαλος», αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης για τον Δ.Ν. Μαρωνίτη: «Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ήταν ένας κορυφαίος φιλόλογος, ένας σπουδαίος δάσκαλος. Από την ιστορική σχολή της Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Μαρωνίτης δεν ήταν μόνο σημείο αναφοράς για τους μαθητές του στη διδασκαλία των Αρχαίων και Νέων Ελληνικών αλλά και φωτεινός οδηγός στη διαμόρφωση δημοκρατικού ήθους, κυρίως με τη στάση που τήρησε την περίοδο της Δικτατορίας. Ο Μαρωνίτης αναζητούσε πάντοτε την αντιπαράθεση με γόνιμη διάθεση, προκειμένου διαρκώς να διευρύνει τα όρια της γνώσης. Εκφράζω στους οικείους του τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».


Ο Παντελής Βούλγαρης

Ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης αναφέρει στηνανακοίνωσή του: «Ο Μίμης Μαρωνίτης υπήρξε μεγάλος στοχαστής και δάσκαλος των γραμμάτων. Υποδειγματικός ερευνητής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μεταφραστής, λογοτέχνης.

Παρών ως πολίτης σε δύσκολες στιγμές του τόπου, φυλακισμένος στα χρόνια της δικτατορίας.

Ανοιχτός σε συνεργασίες με νέους ανθρώπους του θεάτρου, της ποίησης, όλης της τέχνης.

Όσοι τον γνωρίσαμε, αισθανόμασταν τυχεροί για την αυστηρή και δίκαιη κρίση του.

Ενέπνεε, στήριζε, χωρίς να χαϊδεύει αυτιά. Από τους τελευταίους μιας γενιάς που μας αποκάλυψαν νοήματα και αλήθειες.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα έργα του «μένουν πίσω, ως πολύτιμη κληρονομιά για τους ερευνητές του μέλλοντος» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη.

«Ένας κορυφαίος φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων, δοκιμιογράφος, δημόσιος διανοούμενος, αγωνιστής κατά της δικτατορίας και, πάνω απ’ όλα, Δάσκαλος για γενιές και γενιές φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, δεν ζει πια.

Τα έργα του, όμως, για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, αλλά και τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη και άλλους, μένουν πίσω, ως πολύτιμη κληρονομιά για τους ερευνητές του μέλλοντος.

Πιστός στις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (εσωτ), ο Δημήτρης Μαρωνίτης δεν δίστασε να αντιταχθεί στη δικτατορία, η οποία τον απέλυσε από το πανεπιστήμιο και τον φυλάκισε».

Τονίζει ακόμη ότι «τόλμησε να αναμετρηθεί με κορυφαία έργα της παγκόσμιας γραμματείας, όπως την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, αλλά και να απορρίψει έμπρακτα τη διάκριση μεταξύ κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας, διαπρέποντας και στους δύο τομείς».

Το ΠΓ του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του φιλόλογου, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Πέρα από σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ο Δ. Μαρωνίτης υπήρξε άνθρωπος πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του. Αναμετρήθηκε με τη χούντα, κατά τη διάρκεια της οποίας απολύθηκε και φυλακίστηκε. Τότε άφησε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, τη Μαύρη Γαλήνη, που συνέγραψε σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες μέσα από το κελί της φυλακής».

Το Ποτάμι

Σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι σημειώνει: «Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε ένας από τους μεταπολεμικούς διανοούμενους που με το έργο του σφράγισε την εποχή του και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων και στη σύνδεσή τους με την αρχαία κληρονομιά μας. Οι μεταφράσεις στα κείμενα του Ηροδότου, του Ησίοδου, του Σοφοκλή, καθώς και της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, είναι μόνο ένα μέρος του τεράστιου έργου που μας κληροδότησε, για το οποίο του είμαστε ευγνώμονες. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης δεν είχε μόνο πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο, αλλά πολέμησε για τη δημοκρατία και τις ιδέες του και γι’ αυτό φυλακίστηκε την περίοδο της δικτατορίας».

Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ κυρία Χαρά Κεφαλίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αντίο στον Δημήτρη Μαρωνίτη

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι του και μας άφησε φτωχότερους η σύγχρονη “αλογόμυγα της εξουσίας”. Ο συγγραφέας της Μαύρης Γαλήνης γραμμένης σε χαρτοπετσέτες μέσα σε κελί φυλακής. Ο μεγάλος ερωτοχτυπημένος με τα Ομηρικά έπη, αφιέρωσε τη ζωή του και την αγάπη του στη γλώσσα μας. Έφυγε σήμερα καταφέρνοντας τον στόχο του: να συγκρατήσει κάτι από τη νεανική αθωότητα, “…που μας έκανε να πιστεύουμε ότι μπορεί να μη διορθώνονται τα πράγματα, αλλά εμείς να συμπεριφερόμαστε ωσάν να μπορούν να διορθωθούν”».

Οι ΑΝΕΛ

Η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κυρία Μανταλένα Παπαδοπούλου δήλωσε: «Με τον θάνατο του κορυφαίου φιλόλογου, μεταφραστή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου και πανεπιστημιακού δασκάλου, του Δημήτρη Μαρωνίτη, ο πνευματικός κόσμος έγινε από σήμερα όντως φτωχότερος.
Έφυγε ένας διανοούμενος που αγάπησε την ελληνική γλώσσα και εντρύφησε στη διαχρονία της, από τα Ομηρικά έπη και τα άλλα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέχρι τη νεοελληνική ποίηση και λογοτεχνία. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ανέπνεε κυριολεκτικά μέσα από την ελληνική γλώσσα και γι’ αυτό το μεταφραστικό του έργο θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πενθεί σήμερα για την απώλεια ενός εκ των αρίστων, του Δημήτρη Μαρωνίτη, ο οποίος σπούδασε, δίδαξε και ανέδειξε με το έργο του και το δημοκρατικό του ήθος το Τμήμα Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ ως ένα εκ των καλυτέρων της χώρας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Περικλής Μήτκας.

«Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε εξαίρετος δάσκαλος, ακάματος ερευνητής και μελετητής της ελληνικής γλώσσας, την οποία αγάπησε, υπηρέτησε και διαμόρφωσε όσο ελάχιστοι της γενιάς του. Υπήρξε εμβληματική μορφή της ελληνικής γραμματείας και οι χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες του είμαστε βέβαιοι πως θα συνεχίσουν το έργο του».

Η Ένωση Συντακτών Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης

Μία «εμβληματική μορφή των Γραμμάτων», τον Δημήτρη Μαρωνίτη, αποχαιρετά με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ).

«Το αποτύπωμά του δεν περιορίζεται στα όρια της διδασκαλίας, της φιλολογίας, της μετάφρασης, της δοκιμιογραφίας, της κριτικής και της επιφυλλιδογραφίας, τα οποία άλλωστε ο ίδιος διεύρυνε με το έργο του και τα μετατόπισε, αναπτύσσοντας απροσδόκητους δεσμούς μεταξύ όλων των παραπάνω πεδίων της γραφής. Αντιθέτως, εκτείνεται στο σύνολο του πνευματικού βίου που αναπτύχθηκε στην νεότερη Ελλάδα, και μάλιστα έχει τόση διάρκεια, ένταση και αναγνωρισιμότητα ώστε να είναι πλέον στοιχείο της ταυτότητάς του».

Ο Δ.Ν. Μαρωνίτης ήταν από το 2002 επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ και, όπως επισημαίνεται, «ήταν ο τρόπος του δημοσιογραφικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας να αναγνωρίσει την κρίσιμη συνεισφορά του στον λόγο που διατυπώνεται μέσα στο περιβάλλον των Μέσων Ενημέρωσης, και ήταν το γενναιόδωρο νεύμα ενθάρρυνσης του Μαρωνίτη σε όσους υπηρετούν τη δημοσιογραφία».


Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

«Δάσκαλο του ήθους, του γλωσσικού και του πολιτικού» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), ομότιμος καθηγητής Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Ιωάννης Καζάζης, τον Δημήτρη Μαρωνίτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ήταν ο φιλοσοφικότερος φιλόλογος που είχα γνωρίσει» τόνισε μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας: «Δεν παρέλειψε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι του για να περάσει το μήνυμα της αρχαιότητας στους νέους για να βοηθηθούν οι νεοέλληνες να χτίσουν το δικό τους πρότυπο Παιδείας. Σ’ αυτό αφιέρωσε, μ’ έναν πολύ σπάταλο τρόπο τη ζωή του».

Συλλυπητήρια εξέφρασαν μεταξύ άλλων η Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ κ. Δημήτρης Μαυροσκούφης.