Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται ότι έχει πάρει το θέμα της μεταστέγασης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από την Αρεοπαγίτου στην περιοχή Νέας Φιλοθέης – Ψυχικού μετά την ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο ο (τότε) βουλευτής του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Εγγραφα που δημοσιεύουμε εδώ αποδεικνύουν ότι η μίσθωση του νέου ακινήτου είχε συμφωνηθεί έναν μήνα περίπου πριν από τη δημόσια διαβούλευση για την… ανεύρεσή του. Στην ερώτηση ο βουλευτής αναφέρει ότι η Διοίκηση του ΕΚΚ αποφάσισε με κατεπείγουσες διαδικασίες τη μεταστέγαση των γραφείων και της αποθήκης του ΕΚΚ σε άλλο κτίριο από αυτό που στεγάζεται έως σήμερα, επικαλούμενη την εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του ενοικίου.

Σημειώνει όμως και το ότι η ανάρτηση της δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος για κατάθεση προσφορών στη Διαύγεια (15/4/2016) και στην ιστοσελίδα του ΕΚΚ έγινε εκ των υστέρων, αφότου δηλαδή το ΔΣ του Κέντρου «έκλεισε» την καινούργια στέγη του χωρίς διαγωνισμό, χωρίς δηλαδή να κάνει πρώτα προκήρυξη.

Στην απάντηση του ΕΚΚ προς τον κ. Θεοχάρη (αριθμός πρωτοκόλλου 5110 από 26/4/2016), υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΚ κ. Ιωάννη Λεοντάρη, γίνεται μια αναλυτικότατη παρουσίαση του κτιρίου όπου στεγάζεται τώρα το ΕΚΚ και των λόγων για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η νέα στέγη.
Και πράγματι έτσι είναι. Η ημερομηνία του «καπάρου» είναι 11 Μαρτίου 2016, ενώ όπως φαίνεται και στην απάντηση του κ. Λεοντάρη, η δημόσια διαβούλευση αποφασίστηκε στις 12 Απριλίου του ιδίου έτους.
Για το ερώτημα του κ. Θεοχάρη αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι έχει βρεθεί νέο κτίριο το ΕΚΚ δεν απαντά, επικαλούμενο ως επιχείρημα την «αοριστία του ερωτήματος εφόσον δεν υπάρχει εξειδίκευση του περιεχομένου των δημοσιευμάτων και δεν γίνεται σαφής αναφορά των μέσων».
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο καιρό, ανώνυμη επιστολή εστάλη προς υπουργούς, βουλευτές, κινηματογραφικά σωματεία, σκηνοθέτες και άλλους ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου στην οποία αναφέρεται ότι ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς απάντησε ψευδώς στον κ. Θεοχάρη. Συνημμένα στην επιστολή ήταν τρία έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ΕΚΚ έκλεισε τη νέα στέγη χωρίς διαγωνισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» αυτή την περίοδο στο ΕΚΚ επικρατεί πανικός, με προτεραιότητα όχι την ουσία του θέματος, την ίδια την υπόθεση του νέου κτιρίου, αλλά την έρευνα ανεύρεσης του… υπαλλήλου από τον οποίο διέρρευσαν τα μυστικά του οργανισμού στον Τύπο!
Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι το νέο μισθωτήριο του κτιρίου στέγασης που βρήκε το ΕΚΚ για τη στέγασή του είναι όντως φθηνότερο. Στην απάντησή του προς τον κ. Θεοχάρη το ΕΚΚ αναφέρει ότι το συνολικό κόστος μηνιαίας μίσθωσης των 917 τ.μ. στην Αρεοπαγίτου είναι 10.500 πλέον τέλους χαρτοσήμου ενώ επιθυμητή τιμή διάθεσης του νέου κτιρίου είναι 5.000 ευρώ μηνιαίως. Το καπάρο για το νέο κτίριο στην οδό Χατζοπούλου 9 και Ιωαννίδη 6 στην περιοχή Νέας Φιλοθέης – Ψυχικού είναι 4.000 ευρώ.
Παρεμπιπτόντως ωστόσο, ένα άλλο σημείο που απ’ ό,τι φαίνεται κανείς δεν έλαβε υπόψη του, είναι το κόστος μεταφοράς αλλά και των επισκευών του εσωτερικού στο νέο κτίριο. Εκεί τα χρήματα μπορεί και να πλησιάζουν τις 70.000 ευρώ καθώς τα υλικά που θα πρέπει να μεταφερθούν είναι πάρα πολλά. Αυτό σημαίνει ότι το Κέντρο δεν θα κερδίσει και πολλά από τη μεταστέγαση!
Το αστείο δε είναι ότι το ΕΚΚ μόλις το 2009 μετακόμισε από την οδό Πανεπιστημίου όπου στεγαζόταν επί δεκαετίες για να πάει στην… Αρεοπαγίτου! Το πρώτο πράγμα που αποφάσισε το νέο ΔΣ του ΕΚΚ, είναι να μετακομίσει!
Φαίνεται ότι το πού θα στεγαστεί το ΕΚΚ είναι πάντα το μείζον θέμα ενός θεσμού που εδώ και χρόνια παραλύει εφόσον λόγω της οικονομικής κρίσης δεν εξυπηρετεί κανέναν, πόσω δε μάλλον τον ελληνικό κινηματογράφο που αν υπάρχει δεν οφείλεται σε αυτό.