Μετά την Ελίζ Ζαλαντό και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, οι οποίοι ανέλαβαν τη γενική διεύθυνση και τη διεύθυνση αντίστοιχα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανανεώνει το δυναμικό του. Δίνει σημαντικούς ρόλους στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε πρόσωπα με εμπειρία και αγάπη για τον κινηματογράφο.
Οπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Κρασσακόπουλος (Flix.gr), που ήταν ήδη στέλεχος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής προγράμματός του. Συγχρόνως ο υπεύθυνος του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια Δημήτρης Κερκινός αναλαμβάνει και τη θέση του επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που διεξάγεται τον Μάρτιο (η θέση χήρευε λόγω αποχώρησης του Δημήτρη Εϊπίδη). Τέλος, η υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή αναλαμβάνει επίσης σύμβουλος για καινοτόμα προγράμματα και νέες τεχνολογίες.
Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι από τη στιγμή που την ηγεσία ανέλαβε το ντουέτο Ζαλαντό – Ανδρεαδάκης το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης άρχισε αμέσως «κουπί» με χαμόγελο. Την Τρίτη 14 Ιουνίου έγινε η παρουσίαση του θερινού κινηματογράφου «Σινεμά με Θέα», ο οποίος φιλοξενείται στην οροφή του νέου κτιρίου (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Εκεί οι Ζαλαντό – Ανδρεαδάκης εξέφρασαν την επιθυμία της νέας ηγεσίας του θεσμού να συνεργαστεί με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά ο Εμπορικός Σύλλογος και τα επιμελητήρια. Αναφέρθηκαν όμως και επικείμενες συνεργασίες του Φεστιβάλ με το φωτογραφικό κέντρο Stereosis, το Parthenώn Film Festival και το Taratsa International Film Festival.
Λόγια που γίνονται πράξη: την Τρίτη 28 Ιουνίου εγκαινιάζεται μια πρωτοποριακή συνάντηση κινηματογράφου και φωτογραφίας δίπλα στη θάλασσα, η συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το φωτογραφικό κέντρο Stereosis. Πρόκειται για μια υπαίθρια φωτογραφική έκθεση ονόματι «Stereosis on view 99 hours by the sea –99 ώρες» η οποία θα κρατήσει ως το Σάββατο 2 Ιουλίου στον Κήπο του απογευματινού ήλιου στη Νέα Παραλία.
Την Τετάρτη 29 Ιουνίου το Φεστιβάλ έχει επιλέξει και παρουσιάζει 8 πρωτοποριακές ταινίες των αρχών του 20ού αιώνα, συνολικής διάρκειας 60 λεπτών, οι οποίες γυρίστηκαν από διάσημους καλλιτέχνες που ανακάλυψαν νέους τρόπους έκφρασης, όπως ο Μαν Ρέι, ο Πολ Στραντ και ο Χανς Ρίχτερ. Η σχέση ακίνητης και κινούμενης εικόνας αποτυπώνεται σε μια προβολή που θα έχει συνεχή ροή, χωρίς αρχή και τέλος.
Εφέτος, στη δωδέκατη χρονιά διοργάνωσής της, η έκθεση «Stereosis on view 99 hours by the sea –99 ώρες» παρουσιάζει ως κεντρικό της άξονα τα έργα 82 νέων φωτογράφων της Θεσσαλονίκης και πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις (www.stereosiseminars.com).
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Τρίτη 28 Ιουνίου
21.00 Εναρξη των εγκαινίων της φωτογραφικής έκθεσης με τη συμμετοχή 82 νέων φωτογράφων της πόλης. Μουσική επένδυση από τη ραδιοφωνική παραγωγό – d.j. Ραφαέλλα Ράλλη.
Τετάρτη 29 Ιουνίου
22.00 Σειρά προβολών με θέμα «Φωτογραφία και κινηματογράφος» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Πέμπτη 30 Ιουνίου
22.00 Προβολές από τη συμμετοχή φωτογράφων της Stereosis σε διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας.
Παρασκευή 1 Ιουλίου
22.00 Δράση-έκπληξη
Σάββατο 2 Ιουλίου
21.30 Μουσική συναυλία με τον Μάνο Μυλωνάκη. Μαζί του εμφανίζονται οι μουσικοί: Θοδωρής Παπαδημητρίου (τσέλο), Ελισώ Παπαστρατή (βιολί), May Roosevelt (θέρεμιν).

HeliosPlus