Tο ποσό των 100.000 ευρώ εξασφάλισε η ελληνοπολωνικής συμπαραγωγής ταινία «Οίκτος» στην τελευταία συνεδρίαση του Eurimages. Η συνάντησηπραγματοποιήθηκε στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας από τις 20 ως τις 24 Ιουνίου.
Ο «Οίκτος» είναι μια ταινία που θα σκηνοθετηθεί από τον Μπάμπη Μακρίδη, σε σενάριο του ιδίου και του Ευθύμη Φιλίππου, γνωστού από τις συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο («Κυνόδοντας», «Αλπεις» κ.ά.). Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ιστορία του «Οίκτου» αφορά «έναν άντρα που νιώθει ευτυχισμένος μόνο όταν είναι δυστυχισμένος και επιβιώνει σε έναν κόσμο που δεν είναι όσο σκληρός θα ήθελε. Ενας άντρας που έχει ανάγκη τον οίκτο, που έχει εξάρτηση από τη λύπη και που δημιουργεί μόνος του τον πόνο όταν δεν του προσφέρεται».
Από ελληνικής πλευράς η παραγωγή είναι της Αμάντας Λιβανού και του Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου, με συμπαραγωγούς τις Klaudia Smieja και Beata Rzezniczek από την Πολωνία και με συνεργάτη παραγωγό τον Peter Carlton από την Αγγλία.
Πιο αναλυτικά, οι εταιρείες που συμμετέχουν είναι οι Neda Film, Faliro House Productions (Ελλάδα), Madants (Πολωνία), με τη συμπαραγωγή της ΕΡΤ και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και σε συνεργασία με τη Warp Films (Ηνωμένο Βασίλειο). Ο συνολικός προϋπολογισμός της ταινίας ανέρχεται στα 706.000 ευρώ και τα γυρίσματα θα γίνουν στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2016.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι το σχέδιο στη συνάντηση της Eurimageς στο Αμστερνταμ υποστήριξε ο Αλέξης Γρίβας ως εκπρόσωπος του ΕΚΚ.
  • Εν τω μεταξύ μια άλλη πολλά υποσχόμενη ταινία που αναμένεται να αρχίσει γυρίσματα τον Σεπτέμβριο είναι ο «Νίκος Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαργαδή με θέμα τη ζωή και το έργο του κρητικού συγγραφέα. Σύμφωνα με τον ως τώρα προγραμματισμό, τα γυρίσματα θα γίνουν από 26 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν αρχές Δεκεμβρίου. Για την εν λόγω ταινία ο σκηνοθέτης έχει οργανώσει οντισιόν για άνδρες και γυναίκες ηθοποιούς ή σπουδαστές δραματικών σχολών ερμηνευτκής ηλικίας από 16 ως 40 ετών. Η οντισιόν θα γίνει στο θέατρο Αλφα (Πατησίων 37, Αθήνα) και πιο συγκεκριμένα η οντισιόν για άνδρες θα γίνει την Πέμπτη 30 Ιουνίου και για γυναίκες την Παρασκευή 1η Ιουλίου. Η οργάνωση των συναντήσεων για τις οντισιόν θα γίνει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 30 Ιουνίου –για ΑΝΔΡΕΣ
10.00-12.00 για ΑΝΔΡΕΣ με επίθετα από Α ως Ζ
12.00-14.00 για ΑΝΔΡΕΣ με επίθετα από Η ως Μ
14.00-16.00 για ΑΝΔΡΕΣ με επίθετα από Ν ως Ρ
16.00-18.00 για ΑΝΔΡΕΣ με επίθετα από Σ ως Ω
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1η Ιουλίου για ΓΥΝΑΙΚΕΣ
10.00-12.00 για ΓΥΝΑΙΚΕΣ με επίθετα από Α ως Ζ
12.00-14.00 για ΓΥΝΑΙΚΕΣ με επίθετα από Η ως Μ
14.00-16.00 για ΓΥΝΑΙΚΕΣ με επίθετα από Ν ως Ρ
16.00-18.00 για ΓΥΝΑΙΚΕΣ με επίθετα από Σ ως Ω
Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σε νεότερη ηλικία τον συγγραφέα θα υποδυθεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Σε ωριμότερη ηλικία το ποιος θα υποδυθεί τον Καζαντζάκη βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα. Εκτός από τον Οδ. Παπασπηλιόπουλο, οι ηθοποιοί που ανακοινώθηκαν επισήμως τον περασμένο Ιούνιο ότι θα συμμετάσχουν στην ταινία είναι η Μαρίνα Καλογήρου (Ελένη Καζαντζάκη), η Ζέτα Δούκα (Μελίνα Μερκούρη), ο Θοδωρής Αθερίδης (Ζορμπάς) και ο Στάθης Ψάλτης (ιερέας).

HeliosPlus