Aπό την Τετάρτη 22 Ιουνίου ως την Παρασκευή 1 Ιουλίου θα φιλοξενηθεί εφέτος το 7ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου, όπως πάντα, στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τον χώρο όπου ο εμπνευστής του φεστιβάλ, σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, οραματίστηκε να το δει να πραγματοποιείται. Το εφετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον ερωτισμό, εξ ου και ο υπότιτλος «Αγάπη και Ερωτισμός στον Βωβό Κινηματογράφο».
Το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα γνωστών μα και λιγότερο γνωστών ταινιών επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Μούζας. Περιέχει αντιπροσωπευτικές ταινίες αυτής της θεματικής. Θα βρούμε την «Αυγή» (1927) του Φ. Γ. Μουρνάου, το «Κουτί της Πανδώρας» (1929) του Γκ. Ν. Παμπστ με τη Λουίζ Μπρουκς, το «Blood and sand» (1922) του Φρεντ Νίμπλο με τον Ρούντολφ Βαλεντίνο και τη Λίλα Λι, το «It» (1927) των Κλάρενς Τζ. Μπάτζερ και Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ με τη θεά της εποχής Κλάρα Μπόι, το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας «Μoana» (1926) του Ρόμπερτ Φλάερτι, τον «Ανεμο» (1928) του Σουηδού Βίκτορ Σγιόστρομ με τη Λίλιαν Γκις, το «Michael» του Καρλ Νράγερ με τον Γουόλτερ Σλέζακ, το «Φιλί» (1929) του Ζακ Φεϊντέρ με την Γκρέτα Γκάρμπο, το «Bed and sofa» (1927) του Αμπραμ Ρουμ, αλλά και το «Tabu» (1931), τελευταία ταινία του Μουρνάου που εστιάζει σε δύο νεαρούς εραστές στο ειδυλλιακό νησί Μπόρα Μπόρα στο Νότιο Ειρηνικό.
Είναι γνωστό ότι ο βωβός κινηματογράφος υπήρξε ο πρώτος δάσκαλος και η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική αγάπη του Μιχάλη Κακογιάννη. Εξάλλου ο ίδιος ο σκηνοθέτης επιμελήθηκε τα δύο πρώτα Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου στο Ιδρυμά του. Σήμερα, το ΙΜΚ συνεχίζει την παράδοση που εκείνος δημιούργησε, προετοιμάζοντας σε ετήσια βάση το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου και προβάλλοντας αριστουργηματικές ταινίες που έβαλαν τις βάσεις της έβδομης τέχνης.
Παράλληλα, όπως συνέβαινε τα πρώτα χρόνια του σινεμά χωρίς ήχο, νέοι συνθέτες «ντύνουν» τα ασπρόμαυρα πλάνα με πρωτότυπες συνθέσεις, οι οποίες ερμηνεύονται ζωντανά, δίπλα στη μεγάλη οθόνη, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα κάθε ταινίας και τονίζοντας καταστάσεις και συναισθήματα. Στο 7ο Φεστιβάλ τις πρωτότυπες μουσικές έχουν συνθέσει οι Ναταλία Μαυράκη, Αργυρώ Κολιογιώργη, Παναγιώτης Θεοδοσίου, Λεωνίδας Κανάρης, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Γιάννης Λούκος, Μαρίνα Τζούλη και η DJ Ελένη Μητσιάκη.
Ερμηνευτές θα είναι οι Διονύσης Μαλλούχος, Λευκή Κολοβού, Χριστόφορος Μιρόσνικοφ, Στέλλα Τσάνη, Ηλίας Σδούκος, Μάνος Κιτσικόπουλος, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος, Νάσος Μαρτζούκος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Μάρω Φραγκούλη, Κώστας Καραγεωργόπουλος, Φίλανδρος Κάρρας, Στάθης Κιοσόγλου, Αλέξανδρος Μακρής, Γιώργος Αρνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Μαρία Κατσούρα, Ράνια Μιχαλοπούλου, Στέφανος Θεοδωράκης, Γιάννης Λούκος, Ελευθερία Τόγια, Μιχάλης Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Νικολάκης και Μιχάλης Γιαβρής.
«Το γυμνό, απαγορευμένο μήλο της εποχής, κάνει την εμφάνισή του ελάχιστα έως καθόλου» επισημαίνει για τις επιλογές του εφετινού προγράμματος ο κ. Μούζας. «Ενα θερμό φιλί, μια πολλά υποσχόμενη ματιά, ή ένα λίκνισμα του κορμιού, είναι αρκετά να πυροδοτήσουν ανεπανόρθωτα την ηδονοβλεπτική φαντασία του θεατή. Οντας αυτό συνήθης πρακτική στις ταινίες μυθοπλασίας, δεν ισχύει το ίδιο σε ταινίες με ντοκιμαντερίστικη ματιά, όπως στα Moana και Tabu, όπου το γυμνό δίνεται απλόχερα με το πρόσχημα του εξωτικού και αξιοπερίεργου».

Η είσοδος για τις προβολές θα είναι ελεύθερη και για την πλήρη ενημέρωση του προγράμματος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mcf.gr.

Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210-3418.550, φαξ 210-3418.570.

HeliosPlus