Νήπια με φωτογραφικό ταλέντο; Πολύ πιθανόν! Πρόκειται για τους μαθητές του 46ου Νηπιαγωγείου Αθηνών στην Πλάκα. Τα παιδιά φωτογράφισαν τον χώρο όπου περνούν πολλές ώρες από τη ζωή τους σε μια προσπάθεια διατήρησης και συνέχισης της μνήμης του κτιρίου. Εξάλλου το κτίριό τους δεν είναι τυχαίο: το 46ο Νηπιαγωγείο, που εφέτος γιορτάζει τα 140 χρόνια από την ίδρυσή του, είναι το παλαιότερο σχολείο της Αθήνας (στεγάζεται στο κτίριο της Δημοτικής Σχολής στην Πλάκα μαζί με το 74ο Δημοτικό Σχολείο στο νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής Σχολής, Αδριανού 106 – 108).
Το 46ο Νηπιαγωγείο Αθηνών είναι δημιούργημα ενός σπουδαίου αρχιτέκτονα, του Παναγή Κάλκου, σε σχέδια του οποίου και κτίστηκε ανάμεσα στα 1875 – 1876. Γεννημένος στην Αθήνα το 1810, ο Κάλκος –ή Κάλκος Βρετός –ήταν γιος του Μιχαήλ Κάλκου που σκοτώθηκε στην πολιορκία της Ακρόπολης το 1821 (ο ίδιος ο Κ. Κάλκος αιχμαλωτίστηκε). Αργότερα σπούδασε στο Μόναχο με υποτροφία του βασιλιά Οθωνα και δούλεψε (αρχικώς ως απλός υπάλληλος) στο υπουργείο Εσωτερικών. Εξελίχθηκε σε έναν από τους πρώτους σημαντικούς έλληνες αρχιτέκτονες του Νέου Ελληνικού Κράτους.
Εκτός από το 46ο Νηπιαγωγείο Αθηνών ο Κάλκος, που πέθανε το 1875, δημιούργησε το Δημαρχείο της Αθήνας επί της οδού Αθηνάς, το μέγαρο του εκδότη Ανδρέα Κορομηλά επί της πλατείας Συντάγματος, το Βαρβάκειο Λύκειο, το Μέγαρο του Βουλευτηρίου και το Δημοτικό Βρεφοκομείο.
H δουλειά των νεαρών φωτογράφων θα εκτεθεί από την Τρίτη 7 Ιουνίου (εγκαίνια στις 18.00) ως την Πέμπτη 9 του μηνός

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του 46ου Νηπιαγωγείου ξεχωρίζουν για τον ευφάνταστο και γιορτινό χαρακτήρα τους, όπως εκείνη που άρχιζε με μια συνάντηση παραμυθιού – ελληνικής λαογραφίας και τελείωνε με την Αλφαβήτα που γράφει το παιδί για να τη χαρίσει στον Αϊ-Βασίλη. Για την επέτειο των 140 χρονών του 46ου Νηπιαγωγείου Αθηνών οι μαθητές άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της ιστορίας του με το να σκαλίζουν παλιά αρχεία, να διαβάζουν βιβλία, να ανακαλύπτουν παλιές φωτογραφίες και να ακούν ιστορίες παλαιότερων μαθητών του 46ου Νηπιαγωγείου Αθηνών οι οποίοι τώρα έχουν μεγαλώσει.

Είχε έρθει η ώρα να αξιοποιήσουν στην πράξη τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια ενός φωτογραφικού εργαστηρίου που οργανώθηκε στο σχολείο. Με τη βοήθεια του φωτογράφου Αγγελου Μίχα πειραματίστηκαν με την επιλογή του κάδρου και τη γωνία λήψης των θεμάτων τους.
Στις φωτογραφίες των μαθητών στόχος είναι η αποτύπωση του τρόπου μέσω του οποίου το παρελθόν μπορεί να συνυπάρξει με το παρόν της καθημερινής σχολικής πραγματικότητας αλλά ενδεχομένως και με το μέλλον της. Επειδή η φωτογραφική μηχανή μπορεί να αποτελέσει κάτι σαν μαγικό ραβδί δίνοντας μια παραμυθένια διάσταση στα αντικείμενα αλλά και στους χώρους. Πάντως οι φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία οδηγού σε συνεργασία με τη Δ’ τάξη του 74ου Δημοτικού Σχολείου.
Και ποιοι ήταν τελικά αυτοί οι νεαροί φωτογράφοι που δούλεψαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Κάλης Καββαθά και Θανάση Παπαδημητρίου και τη φωτογραφική υποστήριξη των Γιάννη Μίχα και Αντώνη Νικολόπουλου; Ηταν οι Ακης Στεφανάκης, Αμαλία Ιχυάν, Απόστολος Κούρος, Αρης Χατζηνικολάου, Γιάννης Μίχας, Γιάννης Νοταράς, Ειρήνη Δριμαροπούλου, Ειρήνη Ράλλιου, Ελενα Στεφανάκη, Ελένη Κορομπύλη, Εύα Νικολοπούλου, Θανάσης Γρίβας, Θοδωρής Αργύρης, Κύνθια Καζαντζοπούλου, Μιχάλης Διακομιχάλης, Νικόλας Αναστασίου, Ξένια Γαλλιάκη, Σουτζόι Σχάχα, Ξένια Γαλλιάκη, Τζώρτζης Αυγοκλούρης.
Η δουλειά των νεαρών φωτογράφων θα εκτεθεί στον ίδιο χώρο από την Τρίτη 7 Ιουνίου (εγκαίνια στις 18.00) ως την Πέμπτη 9 του μηνός.

HeliosPlus