Το νέο φεστιβάλ της πόλης είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του την 1η Ιουνίου στην πλατεία Νερού στο Δέλτα Φαλήρου. Ο λόγος για το Release Athens Festival, το οποίο, εκτός από την 1η Ιουνίου, θα έχει και συνέχεια στις 3, 7 και 13 του ίδιου μήνα. Δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του Fuzz Live Music Club οι άνθρωποί του αποφάσισαν, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, «σε πείσμα των δύσκολων καιρών στους οποίους όλοι ζούμε, να προχωρήσουμε σε ένα ακόμη βήμα όσον αφορά τις προσπάθειές μας, πάντα σε σχέση με το αντικείμενο που γνωρίζουμε και αγαπάμε, δηλαδή τη μουσική, παρουσιάζοντας ένα νέο φεστιβάλ στην πόλη της Αθήνας». Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, «το Release Athens φιλοδοξεί να φέρει μια νέα πνοή στη μουσική πραγματικότητα της χώρας μας και να εξελιχθεί σε έναν θεσμό με ενδιαφέρον». Αυτό που μένει να δούμε είναι πώς θα πάει εφέτος, την πρώτη του χρονιά, το Release Athens έτσι ώστε να θέσει τις βάσεις και για τις επόμενες χρονιές.
Οσον αφορά πάντως τον προγραμματισμό του, τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου άσχημα αν δούμε το line up του Φεστιβάλ:
Τετάρτη 1η Ιουνίου:


BEIRUT + DAUGHTER + CASS McCOMBS + IRENE SKYLAKAKI + MOA BONES.
Παρασκευή 3 Ιουνίου:
PAROV STELAR + CHINESE MAN + SCOTT BRADLEE’S POSTMODERN JUKEBOX + RSN + GAD.
Τρίτη 7 Ιουνίου:
P.J. HARVEY + THE BRIAN JONESTOWN MASSACRE + SLOWDIVE + CLOSER + THE NOISE FIGURES
Δευτέρα 13 Ιουνίου:
SIGUR ROS + THE BLACK ANGELS + DIIV + THEODORE + ΑFFORMANCE.
Στην πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει φυσικά η εμφάνιση των Beirut. Τα πράγματα με το εν λόγω συγκρότημα είναι απλά. Ενας νεαρός Αμερικανός παίζει μελωδική indie/world μουσική, με έμφαση στα βαλκανικά ηχοχρώματα, μαζί με την μπάντα του, η οποία φέρει το όνομα μιας πόλης της Μέσης Ανατολής. Μάλλον η συντομότερη περιγραφή για τους Beirut, το πολυαγαπημένο συγκρότημα που σχημάτισε ο Zach Condon στη Santa Fe πριν από 10 χρόνια κατέκτησε σταδιακά το κοινό σε όλον τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι Daughter, που σχηματίστηκαν το 2010 στην Αγγλία από τη γεννημένη στο Βόρειο Λονδίνο, από ιρλανδο-ιταλούς γονείς, Elena Tonra και τους Igor Haefeli (κιθάρα) και Remi Aguillela (drums). H πρώτη είχε έρθει από νωρίς σε επαφή με την παραδοσιακή ιρλανδική μουσική μέσω του παππού της, αλλά άρχισε να ενδιαφέρεται σοβαρά όταν πρωτάκουσε το «Grace» του Jeff Buckley. Μετά από μερικά, μάλλον αμήχανα, ακουστικά solo shows γνωρίστηκε με τους δύο προαναφερθέντες μουσικούς και σχημάτισαν τους Daughter. Τον Ιανουάριο του 2016 κυκλοφόρησαν τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους «Not To Disappear». Η πρώτη ημέρα περιλαμβάνει επίσης τις εμφανίσεις του αμερικανού τραγουδοποιού Cass McCombs, ο οποίος εδώ και 10 χρόνια εξερευνεί τη φολκ, της Ειρήνης Σκυλακάκη με την πολυμελή μπάντα της και του τραγουδοποιού και πολυοργανίστα Μoa Bones (Δημήτρης Αρώνης).
Οσον αφορά τη δεύτερη ημέρα του Release Athens, 3 Ιουνίου, το «μεγάλο» όνομα δεν είναι άλλος από τον Marcus Fuereder ή, για να είμαστε περισσότερο σωστοί, τον Parov Stelar, τον πιο επιτυχημένο αυστριακό μουσικό διεθνώς. Αποκαλείται ιδρυτής του electro swing και μαζί με την μπάντα του Parov Stelar Band είναι περιζήτητοι σε όλον τον κόσμο. Από τις δύο πρώτες κυκλοφορίες του –το EP «Kiss Kiss» και το album «Rough Cuts» (2004) –έκανε έντονη την παρουσία του στην παγκόσμια ηλεκτρονική σκηνή. Ο μοναδικός του ήχος, η προσωπική του προσέγγιση στον τομέα της παραγωγής και ο ανορθόδοξος συνδυασμός διάφορων μουσικών ειδών τον έκαναν γρήγορα σταρ της ανερχόμενης σκηνής.

πότε & πού:

Release Athens Festival, τηλέφωνο πληροφοριών: +30 210 3450.817, mail: info@releaseathens.gr, http://releaseathens.gr/

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ