Πέθανε η γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά, ιδρύτρια του «Μουσείου Άλεξ Μυλωνά».

Η Άλεξ Μυλωνά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923.

Το 1945 εισάγεται στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και σπουδάζει γλυπτική ως το 1950 με καθηγητή το Μιχάλη Τόμπρο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του καλλιτεχνικού Σωματείου Ελληνίδων.

Έλαβε μέρος σε μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα περιλάμβανε έργα παραστατικής γλυπτικής με κύριο θέμα την ανθρώπινη μορφή. Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωσή της, έπαιξε η γνωριμία της με καλλιτέχνες της διεθνούς μοντέρνας τέχνης και η στενή της σχέση με το Παρίσι, όπου διατηρούσε εργαστήριο και περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου της, μετά το 1960.

Η θεματολογία της παραμένει ανθρωποκεντρική, αλλά οι μορφές σχηματοποιούνται και αποκτούν εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα, που τονίζεται από τη χρήση του μετάλλου ως βασικού υλικού.

Αργότερα, στην ώριμη δουλειά της, θα χρησιμοποιήσει υλικά όπως το τσιμέντο και, κυρίως, το μάρμαρο (λευκό ή χρωματιστό). Αντί για τα δυναμικά γωνιώδη σχήματα της προηγούμενης περιόδου, η γλυπτική της υιοθετεί τους συμπαγείς όγκους και τις λείες επιφάνειες, σε αρμονικές συνθέσεις, κατά κανόνα αφαιρετικές, με διακριτικές αναφορές σε αρχετυπικές μορφές.

Το 1960 αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στην IV Μπιενάλε της Βενετίας μαζί με τους ζωγράφους Ιωάννη Σπυρόπουλο και Αλέκο Κοντόπουλο και τον γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα.

Το 1967 συμμετείχε στη διεθνή Μπιενάλε του Μόντρεαλ στον Καναδά και σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών στη Γενεύη. Το 1986 οργανώνεται αναδρομική της έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη.

Τον Μάρτιο του 2004 εγκαινιάζεται το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο, το οποίο από το 2007 περιήλθε μέσω δωρεάς στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή, στις 15.00, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.