Με την απονομή των βραβείων Οδυσσέας ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, 21 Μαίου το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου. Η απονομή έγινε στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της βραδιάς ήταν η παρουσίαση μιας νέας πρωτοβουλίας για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα: η υπηρεσία Filming in Greece (www.filmingingreece.com ).

Μια ακόμη εφετινή πρωτιά όμως ήταν η διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης Video Poetica του φεστιβάλ και της Cosmocinema. Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής της σύγχρονης ελληνικής ποιητικής δημιουργία.
Χωρίς καμία κρατική υποστήριξη το London Greek Film Festival έχει κατορθώσει να προκαλεί ενδιαφέρον σε όλον τον κόσμο ως ένα διεθνές σημείο συνάντησης για τον ελληνικό κινηματογράφο από όλο τον κόσμο. Η προσέλευση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και απλών θεατών ήταν και αυτή την χρονιά μεγάλη, ενώ η προβολή των ταινιών στην καρδιά του Λονδίνου γίνεται αφορμή για διεθνή δικτύωση και μια παραγωγική προβολή του δημιουργικού προσώπου της σημερινής Ελλάδας.
Βεβαίως, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να εξετάσει το φεστιβάλ (αν θέλει να πάρει στα σοβαρά τον εαυτό του) είναι η πληθώρα των βραβείων που απονέμει. Το London Greek Film Festival απονέμει 24 (!) βραβεία, με αποτέλεσμα εν τέλει ουδείς να θυμάται ποιος κέρδισε και τι ακριβώς.
Τι μπορεί να σημαίνει βραβείο καλύτερου performer όταν έχει ήδη δοθεί βραβείο για καλύτερη ανδρική και γυναικεία ερμηνεία;
Τι σημαίνει καλύτερο δημιουργικό ντοκιμαντέρ όταν υπάρχει κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ;
Πόσο απαραίτητη είναι η κατηγορία «καλύτερη ιδέα για ντοκιμαντέρ»;
Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν επτά (!) κατηγορίες για βραβεύσεις σεναρίου;
Οι αρμόδιοι του φεστιβάλ στο οποίο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο κ. Χρήστος Προσύλης θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι εφόσον το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, σημασία δεν έχει να… χαρούν όλοι όσοι συμμετέχυον με ταινία κερδίζοντας από ένα βραβείο ο καθένας.
Σημασία έχει να βραβευτούν πραγματικά τα καλύτερα.
——————————————————————————-
Αναλυτικότερα εδώ τα εφετινά βραβεία:
http://www.londongreekfilmfestival.com/