Κάννες, αποστολή

Στην ταινία «I Daniel Blake» (Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ) του Κεν Λόουτς δόθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του 69ου φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για την δεύτερη ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη που κερδίζει το ανώτατο βραβείο του φεστιβάλ της Κυανούς Ακτής μετά το «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι» που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα το 2006.

Mε το “I Daniel Blake, στα 80 του, ο Κ. Λόουτς αποδεικνύει εμπράκτως ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και να δίνει μάχη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθημερινός άνθρωπος. Εδώ, ο κεντρικός ήρωάς του, ένας καρδιοπαθής, βρίσκεται αντιμέτωπος με την παράνοια του δημοσίου που τον ταλαιπωρεί αφάνταστα.

Μιλώντας γαλλικά ο Λόουτς ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, την επιτροπή, το φεστιβάλ αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτό. «Οι Κάννες είναι πολύ σημαντικό φεστιβάλ για το μέλλον του κινηματογράφου» είπε.

Κλείνοντας τον ευχαριστήριο λόγο του ο Λόουτς ανέφερε (στα αγγλικά πλέον) ότι είναι πολύ παράξενο που του δόθηκε ο Χρυσός Φοίνικας. «Αυτή την εποχή ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση» είπε χαρακτηριστικά. «Κάποιοι από εμάς που είμαστε μεγαλύτεροι γνωρίζουμε τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε απόγνωση και πρέπει να στέλνουμε μηνύματα στους νεότερους.» Ο Λόουτς καταχειροκροτήθηκε από ορθίους.

Δυο βραβεία κέρδισε η τελευταία ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί «Ο εμποράκος»: το βραβείο σεναρίου στον ίδιο τον Φαραντί και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στον πρωταγωνιστή του, Σαζάμπ Χοσεϊνί.

Είναι ενδιαφέρον το ότι ο «Εμποράκος», μια ελεύθερη διασκευή του «Θανάτου του εμποράκου» του Αρθους Μίλερ μπήκε 21η στον διαγωνισμό _κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί το πρόγραμμα. Μιλώντας ιρανικά ο Φαραντί ευχαρίστησε τους διοργανωτές του φεστιβάλ και τους συνεργάτες του. Είπε μάλιστα ότι οι ταινίες «Μad Max» του προέδρου της επιτροπής Τζορτζ Μίλερ είναι θαυμάσιες.

Η Βρετανίδα σκηνοθέτρια Αντρέα Αρνολντ κέρδισε το βραβείο της επιτροπής για το αμφιλεγόμενο «American Honey», μια ταινία που κοιτάζει με αγάπη τη νεολαία του περιθωρίου της σύγχρονης Αμερικής. Χαρακτηρίστηκε ως φλύαρη και είναι.

Το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασαν εξ’ημισείας ο Γάλλος Ολιβιέ Ασαγιάς και ο Ρουμάνος Κριστιάν Μουντζιού για τις ταινίες τους (αντιστοίχως) «Personal shopper» και «Bacaleurat», ενώ ο Καναδός Ξαβιέ Ντολάν που στο παρελθόν είχε μιλήσει πολύ άσχημα για το φεστιβάλ των Καννών απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής για το οικογενειακό δράμα «It’s Only the End of the World» που γενικώς δεν άρεσε.

Ο Δανός ηθοποιός Μαντς Μίκελσεν ανακοίνωσε ότι η Φιλιππινέζα ηθοποιός Ζακλιν Ζοζέ της ταινίας «Ma’ Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. «Δεν ξέρω τι να πω,είμαι απλώς πολύ έκπληκτη» είπε μη μπορώντας να κρύψει την συγκίνησή της η Ζοζέ. «Σε ευχαριστώ Μπριγιάντε..»

Σε γενικές γραμμές τα βραβεία άφησαν αρκετό κόσμο ικανοποιημένο, ενώ η τελετή διακρίθηκε από συντομία και λιτότητα. Μεγάλοι αδικημένοι της διοργάνωσης όμως είναι ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζιμ Τζάρμους και η Γερμανίδα Μάριν Αντε. Οι ταινίες τους «Paterson» και «Toni Erdman» αντιστοίχως δεν απέσπασαν κάποιο βραβείο. Ωστόσο, η Fipresci –Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου – βράβευσε το «Toni Erdman».

Τα βραβεία

Χρυσός Φοίνικας

«I Daniel Blake» του Κεν Λόουτς

Μεγάλο βραβείο της επιτροπής

«It’s Only the End of the World» του Ξαβιέ Ντολάν

Βραβείο της επιτροπής

«American honey» της Αντρέα Αρνολντ

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία

Σαζάμπ Χοσεϊνί για την ταινία «Ο εμποράκος»

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία

Ζακλιν Ζοζέ για την ταινία «Ma’ Rosa»

Καλύτερη σκηνοθεσία

Ολιβιέ Ασαγιές – «Personal shopper¨

Κριστιάν Μουτζιού – «Βacaleurat»

Καλύτερο σενάριο

«Ο εμποράκος» του Ασγκάρ Φαραντί

Χρυσή Κάμερα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη

«Divines» της Ούντα Μπενιαμίνα (Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών)

Χρυσός Φοίνικας μικρού μήκους

«Timecode» του Χουάνχο Χιμένες